Εορτή Αγίου Παύλου Α´ του Ομολογητού και Ιερομάρτυρος
Ζητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
17:00:44,11/06/2020

Η Εορτή του Αγίου Παύλου Α´ του Ομολογητού και Ιερομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως είναι στις 6 Νοεμβρίου.Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay
Η Εορτή του Αγίου Παύλου Α´ του Ομολογητού και Ιερομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως είναι στις 6 Νοεμβρίου.
Ο Άγιος Παύλος Α’ ο Ομολογητής γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε γραμματέας του Παναγιότατου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου, ο οποίος κατά το 377 μ.Χ. εκοιμήθη.
Τότε στον Πατριαρχικό Θρόνο εξελέγη ο Παύλος.
Την εκλογή του νέου Πατριάρχη έμαθε ο αυτοκράτορας κι οπαδός της αίρεσης των Αρειανών Κωνστάντιος, ο οποίος βρισκόταν στην Αντιόχεια, απ’ όπου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του.
Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος γύρισε μετά από λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη κι εκδίωξε τον Παύλο εκ του Πατριαρχικού Θρόνου και τοποθέτησε το Νικομήδειας Ευσέβιο στη θέση του, αφού ο τελευταίος πρέσβευε τις θέσεις του Αρείου.
Ο Άγιος Παύλος μετέβη στη Ρώμη, όπου εντόπισε και το Μέγα Αθανάσιο, που είχε εκδιωχθεί εκ του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας πάλι με εντολή του Κωνστάντιου.
Τα καθέκαστα έμαθε ο αυτοκράτορας Κώνστας, ο οποίος απέστειλε γράμμα διαμαρτυρίας προς τον αδελφό του, Κωνστάντιο, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν ο Άγιος Παύλος κι ο Μέγας Αθανάσιος στους Πατριαρχικούς Θρόνους.
Ο αυτοκράτορας Κώνστας απεβίωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Εκείνο τον καιρό βρισκόταν ξανά ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος στην Αντιόχεια, απ’ όπου έδωσε εντολή εκδίωξης του Παύλου εκ του Πατριαρχικού Θρόνου και τον έστειλε εξορία στην Κουκουσό της Αρμενίας.
Κατά τη διάρκεια της τελέσεως μιας Θείας Λειτουργίας του επιτέθηκαν Αρειανοί, οι οποίοι τον έπνιξαν με το ωμοφόριο του κι ο Άγιος Παύλος κατέστη Μάρτυρας του Χριστού.

Εκκλησία στο Παραλίμνι της Κύπρου. Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay
Το Ιερό Λείψανο του Άγιου Παύλου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των ετών, που κυβερνούσε ο Μέγας Θεοδόσιος. Πρώτα εναποτέθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης και μετά φυλάχθηκε στην εκκλησία, που χτίστηκε προς τιμήν του.
Το 1226 μ.Χ. μεταφέρθηκε το Ιερό Λείψανο στη Βενετία, όπου εναποτέθηκε στη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Λορέντζου. Στο ίδιο μοναστήρι είχαν εναποτεθεί τα Ιερά Λείψανα του Όσιου Βαρβάρου του Μυροβλύτου και της Αγίας Κανδίδης.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κανείς δε ξέρει πως εξαφανίστηκε από εκεί, αλλά το 1493 μ.Χ. εντοπίστηκε ξανά. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παύλου αναγνωρίστηκε το 1686 μ.Χ., οπότε ο Βολλανδιστής C. Jannik πραγματοποίησε την εξακρίβωση της γνησιότητάς του.
©Typologos.com 2020. Με στοιχεία από θρησκευτικές και ιστορικές πηγές