Εορτή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω
Ζητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
18:39:42,01/23/2021

Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω τελείται στις 23 Ιανουαρίου.Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay
Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω τελείται στις 23 Ιανουαρίου.
Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 μ.Χ. στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, που είναι η τωρινή Δρακότρυπα. Έφερε το κοσμικό όνομα Δημήτριος, ενώ εκ των παιδικών χρόνων ακόμα πίστεψε στο Χριστό κι έδειξε έφεση προς τον ασκητισμό.
Όταν συμπλήρωσε ηλικιά τα 18 έτη μετέβη στα Μετέωρα, όπου έγινε μοναχός κι ονομάστηκε Δανιήλ.
Στην ηλικία των 21 ετών επιζητούσε να ζήσει σε μια πιο απόμακρη περιοχή. Ωστόσο, δεν του παρεχόταν η δυνατότητα να φύγει. Έτσι, πήδηξε εκ του βράχου των Μετεώρων και διεσώθηκε με τη μεσολάβηση ενός θαύματος. Μετά, πήγε στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου έγινε ιερέας και μεγαλόσχημος μοναχός, ενώ πήρε το όνομα Διονύσιος.
Κατόπιν, έμεινε επί 10ετία στη σκήτη Καρακάλου, όπου προσευχόμενος βίωσε την αυστηρή άσκηση και νήστευε. Εκεί βίωσε πολλές θαυματουργικές ενέργειες του Θεού. Μετέπειτα, εκλέχθηκε ηγούμενος της Βουλγαρικής – εκείνη τη χρονική περίοδο – Ιερά Μονή Φιλοθέου. Εντούτοις, προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, που επιθυμούσε να υλοποιηθεί στην Ιερά Μονή. Έτσι, έφυγε από το Άγιον Όρος κι έμεινε κατά το 1524 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια.
Η φυγή και η μετάβαση στον Όλυμπο

Ο Άγιος Διονύσιος εξακολουθούσε να διαμένει στα σπήλαια,γιατί ήθελε να προσεύχεται σε ένα ήσυχο μέρος. Πήγαινε, όμως, στα κοντινά χωριά, όπου κήρυττε το Θείο λόγο, εξομολογούσε κι έδεινε θάρρος στους σκλαβωμένους Έλληνες. Αγαπούσε πάρα πολύ τους απλούς ανθρώπους. Φωτογραφία από Mikes-Photography από το Pixabay
Οι κάτοικοι της Βέροιας ήθελαν να εκλεγεί ως Επίσκοπος, αλλά ο Άγιος δεν επιθυμούσε να λάβει αυτό το αξίωμα. Χωρίς να το ξέρει κανείς έφυγε από την περιοχή και πήγε να ζήσει ως ακητής σε σπήλαιο του Ολύμπου, το οποίο διασώζεται έως και τις ημέρες μας. Το συκοφάντησαν κι αναγκάστηκε να φύγει ο Άγιος από το σπήλαιο Μετέβη, δε, στο Πήλιο, όπου το 1542 μ.Χ. ίδρυσε την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Σουρβίας, αφού του το είχε υποδείξει με θαυμαστό τρόπο ο Θεός.
Ύστερα εκ της τριετίας επέστρεψε στον Όλυμπο, όπου επικρατούσε ολοκληρωτική έλειψη νερού, αφού του απηύθυνε σχετική πρόσκληση ο διώκτης του, Αγάς Σάκος. Ο ασκητικός βίος του Αγίου Διονυσίου έγινε «φάρος» για να έρθουν πολλοί μοναχοί στον τόπο. Ο Άγιος Διονύσιος εξακολουθούσε να διαμένει στα σπήλαια,γιατί ήθελε να προσεύχεται σε ένα ήσυχο μέρος. Πήγαινε, όμως, στα κοντινά χωριά, όπου κήρυττε το Θείο λόγο, εξομολογούσε κι έδεινε θάρρος στους σκλαβωμένους Έλληνες. Αγαπούσε πάρα πολύ τους απλούς ανθρώπους.
Κοιμήθηκε ειρηνικά, αφήνοντας προς όλους ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Στη Δρακότρυπα τελείται η εορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου.
©Typologos.com 2021