Εορτή Αγίου Μηνά του Καλλικέλαδου και των Αγίων Ερμογένη και Εύγραφου
Ζητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
17:00:30,12/10/2020

«Ἐὰν πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ Κύριε» (Ψαλμός κβ’ 4). Φωτογραφία από FotoRieth από το Pixabay
Η εορτή του Αγίου Μηνά του Καλλικέλαδου και των Αγίων Ερμογένη και Εύγραφου είναι στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος καταγόταν εξ Αθηνών και ειδωλολατρικής οικογένειας. Μέσα από την εκπαίδευση και τη μόρφωση κατάλαβε πως η πολυθεΐα αντιπροσώπευε τη ψευδολογία και ότι ξεγελούσε τους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι μελέτησε τους φιλοσόφους δεν ανακάλυψε κάτι το αναμφίβολο.
Μετά διάβασε τα χριστιανικά συγγράμματα και το Ευαγγέλιο, που του «άγγιξαν» την ψυχή και του φανερώθηκε η αλήθεια, με αποτέλεσμα ο Μηνάς να βαπτιστεί Χριστιανός.

«Εάν αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε». Φωτογραφία από sachbearbeitung από το Pixabay
Διαφορετικές ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ο Άγιος Μηνάς έγινε έπαρχος της Αλεξάνδρειας ή από τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο (308 – 313 μ.Χ.) ή εκ του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (285 – 305 μ.Χ) χωρίς να ξέρουν αμφότεροι πως πίστευε στο Χριστό.
Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να διωχθούν οι χριστιανοί της Αλεξάνδρειας, αλλά ο Άγιος δεν υπάκουσε και βοήθησε να αυξηθεί ο χριστιανικός πληθυσμός. Γι’ αυτό το λόγο στάλθηκε ως νέος έπαρχος ο Αθηναίος λόγιος Ερμογένης, ο οποίος έδωσε εντολή για άγριους βασανισμούς σε βάρος του Μηνά, τον οποίο έκλεισαν μετά στη φυλακή, για να επέλθει το μοιραίο εκ των πληγών του.
Ύστερα από μακρύ χρονικό διάστημα πήγαν οι στρατιώτες να εξακριβώσουν αν είχε καταλήξει ο Μηνάς,τον οποίο ηύραν θεραπευμένο! Ο Ευρυγένης απόρησε πως συντελέστηκε αυτό και ο Μηνάς αποκρίθηκε πως θεραπεύτηκε τη στιγμή, που κείτονταν στο έδαφος κι έψαλλε: «Ἐὰν πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ Κύριε» (Ψαλμός κβ’ 4). Ο ψαλμός αυτός σημαίνει ότι «Εάν αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε».
Τότε ο Ευρυγένης κι ο γραμματικός του Μηνά Εύγραφος έγιναν χριστιανοί. Αργότερα, οι στρατιώτες έκοψαν το κεφάλι και στους τρείς Αγίους.
©Typologos.com 2020