Εορτή Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης
Zητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
17:22:46,09/17/2020

«νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay
Η Εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης είναι στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της,Πίστη, Ελπίδα κι Αγάπη βίωσαν το μαρτύριο επί ετών του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.).
Οι τρεις κόρες ονομάστηκαν έτσι εκ του χωρίου της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).
Η Αγία Σοφία ήταν μια τίμια γυναίκα με μεγάλη πίστη προς τον Κύριο. Έμεινε χήρα και με τις τρεις κόρες μετέβησαν στη Ρώμη, όπου τις κατήγγειλαν ως Χριστιανές. Ο αυτοκράτορας έμαθε για την καταγγελία κι έδωσε εντολή για τη σύλληψή τους.

«ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20).Φωτογραφία από Ingrid und Stefan Melichar από το Pixabay
Η μητέρα οδηγήθηκε προς την απομόνωση, ενώ ξεκίνησε η ανάκριση των θυγατέρων. Στον αυτοκράτορα εμφάνισαν πρώτη τη 12χρονη Πίστη, στην οποία έριξε ο βασιλέας το δέλεαρ της χορηγίας των πάντων για να απαρνηθεί το Χριστό. Εκείνη δε λύγισε και του απάντησε: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20), που σημαίνει:
«Ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στο Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Μετά τη βασάνισαν κι εκτέλεσαν τον αποκεφαλισμό της.
Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: δηλαδή «Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.
Με ρήση της Αγίας Γραφής αποκρίθηκε κι η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν της τέθηκε το ερώτημα για το αν αξίζει να αντιμετωπίσει αυτά τα βασανιστήρια.
«ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμοθ. 4:10), απάντησε η Ελπίδα, που σημαίνει:
«Ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας,στο ζωντανό Θεό, που είναι ο σωτήρας όλων των ανθρώπων, κι ιδιαίτερα των πιστών».Τότε την αποκεφάλισαν.
Θαρραλέα απάντηση έδωσε κι η εννιάχρονη Αγάπη, λέγοντας πως η ύπαρξή της, στρέφεται «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Υπέστη κι αυτή τον αποκεφαλισμό.
Με υπερηφάνεια για τις τρείς κόρες της, προχώρησε η Αγία Σοφία στον ενταφιασμό τους. Επί τριήμερο έμεινε κοντά στους τάφους των παιδιών της και προσευχήθηκε στο Θεό να την πάρει σιμά του. Την παράκληση της μητέρας άκουσε ο Θεός και η Αγία Σοφία βρισκόμενη πλησίον των τριών τάφων παρέδωσε το πνεύμα της, στον Κύριο.
©Typologos.com 2020