To έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και το μέγεθος του εγκεφάλου στους μεσήλικες

22:38:35,10/25/2018
Κοπέλα με άγχος

Το άγχος συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και μπορεί να επιφέρει απώλεια μνήμης και μείωση του όγκου του εγκεφάλου στους μεσήλικες

Το έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και το μέγεθος του εγκεφάλου στους μεσήλικες, όπως δείχνει μια μελέτη αμερικανικών επιστημονικών ιδρυμάτων που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του ηλεκτρονικού ιατρικού περιοδικού Neurology ®  της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στις  24 Οκτωβρίου 2018.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι   οι  μεσήλικες  με υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη στο αίμα  έχουν μειωμένη μνήμη σε σύγκριση με εκείνους , που εμφάνισαν  μεσαία  επίπεδα της ορμόνης.

Μάλιστα, αυτό παρατηρήθηκε στους μεσήλικες αυτούς πριν να εμφανιστούν  τα συμπτώματα απώλειας μνήμης. Τα ίδια  άτομα με υψηλά επίπεδα της ορμόνης είχαν εμφανίσει και χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου από ανθρώπους, με  τακτικά επίπεδα  της γκορτιζόλης.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, που παράγεται από τα επινεφρίδια και βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο άγχος. Μπορεί,  επίσης,  να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην αρτηριακή πίεση, στη ρύθμιση του μεταβολισμού, καθώς και στη βοήθεια με την ανοσολογική αντίδραση. Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να προκληθούν από άγχος, ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα.

«Η κορτιζόλη επηρεάζει πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ερευνήσουμε πλήρως πόσο υψηλά επίπεδα της ορμόνης μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο», δήλωσε ο συγγραφέας του άρθρου  της μελέτης Justin B. Echouffo – Tcheugui, MD, PhD κι ειδικός  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου  Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές εντόπισαν 2.231 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 49 ετών  και τα οποία  δεν είχαν άνοια. Στην αρχή της μελέτης  πραγματοποίησε ο  κάθε συμμετέχων  διάφορες ψυχολογικές εξετάσεις ή  εκτιμήσεις (τεστ για δεξιότητες μνήμης και σκέψης. Η μνήμη και οι δεξιότητες σκέψης των συμμετεχόντων δοκιμάστηκαν ξανά κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια αργότερα.

Οι ίδιοι άνθρωποι  παρείχαν   ένα δείγμα αίματος, το οποίο λήφθηκε ένα  πρωί μετά από μια περίοδο νηστείας. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και στη συνέχεια διαίρεσαν  τους συμμετέχοντες σε χαμηλές, μεσαίες και υψηλές ομάδες,. Τα μέλη  της μεσαίας ομάδας είχαν επίπεδα κορτιζόλης στο φυσιολογικό εύρος μεταξύ των  10,8 και 15,8 μικρογραμμαρίων  ανά δεκαδικό (μg / dL).

Συνολικά 2.018 συμμετέχοντες  πραγματοποίησαν σάρωση με εγκεφαλικό μαγνητικό έλεγχο για τη μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου.

Μετά από την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το δείκτη μάζας του σώματος διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είχαν μικρότερες βαθμολογίες στις  δοκιμές μνήμης και δεξιοτήτων σκέψης από όσους παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης. Η υψηλή κορτιζόλη συνδέθηκε και το  με χαμηλότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες  με υψηλή κορτιζόλη είχαν μέσο όρο συνολικού όγκου εγκεφαλικού εγκεφάλου της τάξης  88,5% του συνολικού κρανιακού όγκου σε σύγκριση με το 88,7% του συνολικού κρανιακού όγκου σε όσους παρουσίαζαν  φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης.

 Δε  βρέθηκαν συνδέσεις μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της  κορτιζόλης και της μνήμης ή του μεγέθους του εγκεφάλου.

«Η έρευνά μας,  ανίχνευσε την απώλεια της μνήμης και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου στους μεσήλικες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βρουν τρόπους για να μειώσουν το άγχος, όπως είναι να πάρουν αρκετό ύπνο, να  ασκούν μια μέτρια άσκηση,  να ενσωματώσουν  τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινή ζωή τους  ή να ζητήσουν μια αγωγή  από το γιατρό τους, για τα επίπεδα της κορτιζόλης τους, και να πάρουν φάρμακο που να τη μειώνει, αν χρειαστεί.

Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να συμβουλεύουν όλους τους ανθρώπους με υψηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης, δήλωσε ο κ. Echouffo – Tcheugui.

Στο άρθρο διευκρινίζεται πως τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μετρήθηκαν μόνο μία φορά και μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν τη  μακροχρόνια έκθεση στην ορμόνη. Ακόμη, αναφέρεται πως οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως μεσήλικες με ευρωπαϊκή καταγωγή, έτσι τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν συνολικά  τον πληθυσμό των Η.Π.Α.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Framingham Heart Study κι αποτελεί  έργο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Πνευμονολογίας και Αίματος  των Η.Π.Α, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Ατυπιών, καθώς  και του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση της ίδιας χώρας.

©Typologos.com 2018. Το ρεπορτάζ αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση συμβουλή, προτροπή ή ενέργεια σε ιατρική πράξη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό σας ή ένα ειδικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.