Ένας πλανήτης σαν τη Γη

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου- συγγραφέα

19:11:50,12/01/2018

NASA- Kepler

Τα ποσοστά, οι αριθμοί και το μέγεθος των πλανητών που μπορεί να μοιάζουν στη Γη! Image Credit: NASA

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου  2013. Ήταν η ημέρα, που ανακοίνωσε η NASA  ότι υφίστανται τουλάχιστον 461 νέοι υποψήφιοι πλανήτες σαν  τη Γη, οι οποίοι μετρήθηκαν στο πλαίσιο της αποστολής Kepler.

Και να στην Ελλάδα του 2018 έρχονται κάποιοι, που κηρύττουν ότι δεν υπάρχει άλλος πλανήτης στη Γη σε όλο το σύμπαν ισχυριζόμενοι ότι τους το είπε κάποιος επιστήμονας αγνοώντας όλα τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία δεν αρνείται ακόμα και η επίσημη Θεολογία.

Η ζωή έχει σταθερές, δε στηρίζεται στις  απόλυτες αλήθειες, γιατί ακόμα και να κατέχεις καλά κάποια πράγματα μπορείς πάντοτε να μάθεις περισσότερα πράγματα. Γιατί όσο ψάχνεις και εμβαθύνεις, τότε ανακαλύπτεις την πραγματική ουσία των πραγμάτων.

Γιατί, πάντοτε  όσοι – όσες  λένε ότι «πρεσβεύουν» τις απόλυτες αλήθειες «οδήγησαν» τα πράγματα σε  πραγματικά ανθρώπινες τραγωδίες  και γιατί η πίστη δεν συσχετίζεται με την οποιαδήποτε απόλυτη αλήθεια, αλλά μόνο με την Αγάπη.

Το πιστεύει αυτό ο υποφαινόμενος ως Χριστιανός Ορθόδοξος και πάντοτε εμβαθύνει στα γεγονότα πέρα από οποιοσδήποτε εκτιμήσεις ή θεωρήσεις.

 «Ένα γνωρίζω, δεν γνωρίζω τίποτα», έλεγε ο παππούς Σωκράτης, ενώ ο Παρμενίδης μας εξηγούσε κάποτε πως υφίσταται ένα ΩΝ αεικίνητο –  άφθαρτο , που δημιούργησε το Φως.

Όπως υπάρχουν, τουλάχιστον 8 διαστάσεις της πραγματικότητας, όπως μας κατέδειξαν οι Καραθεοδωρής και Αϊνστάιν. Το θέμα είναι το πόσο βαθιά θέλει να ψάξει κάθε άνθρωπος κι αν το επιτρέπουν οι προσωπικές αντοχές του.

Σύμφωνα με τη ΝΑSA,λοιπόν,  τουλάχιστον  οι τέσσερις από τους πιθανούς νέους πλανήτες  έχουν  λιγότερο από δύο φορές το μέγεθος της Γης και   βρίσκονται σε  τροχιά γύρω από στον ήλιο τους, σε μια «κατοικήσιμη ζώνη». Πρόκειται για μια περιοχή του συγκεκριμένου πλανητικού συστήματος, όπου  το  υγρό νερό μπορεί να υφίσταται στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ας φύγουμε, όμως, από  τους εξωπλανήτες κι ας έρθουμε εδώ στη γειτονιά μας, όπου παγωμένες λίμνες υφίστανται σε φεγγάρια  των μεγάλων πλανητών του γαλακτικού Γαλαξία μας. Εκεί ακόμα έχουμε να ανακαλύψουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Αντιγράφω, επιπλέον,  από το δελτίο Τύπου της ΝΑSA, που δημοσιεύσαμε τότε:

«Δεδομένου του γεγονότος  ότι ο  τελευταίος  κατάλογος της αποστολής Kepler κυκλοφόρησε το  Φεβρουάριο του 2012 φαίνεται πως έχει αυξηθεί κατά 20% ο αριθμός των υποψηφίων  πλανητών,  που ανακαλύφθηκαν μέσω των δεδομένων της αποστολής, ώστε  πλέον ν’  ανέρχεται σε 2.740 δυνητικούς  πλανήτες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από 2.036 αστέρια!

Οι δραματικές αυξήσεις αφορούν στον αριθμό των πλανητών, που είναι ίσου μεγέθους με τη γη (κατά 43%) και στον αριθμό των πλανητών με  μέγεθος της σούπερ – Γης ( κατά 21%)».

Και επειδή μου αρέσει να παραθέτω στοιχεία, θυμίζω και τη δήλωση του Steve Howell, ενός  εκ των επιστημόνων  του έργου της αποστολής του Kepler, που εργάζονται  στο ερευνητικό κέντρο  Ames:

«Η ανάλυση των  δεδομένων του  Kepler  σε  ολοένα και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους αποκαλύπτει μικρότερους  πλανήτες , οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιακή περίοδο παρόμοια   με  αυτή της Γης. Δεν είναι πλέον ένα ζήτημα,  αν θα βρούμε μια πραγματική αναλογική Γη, αλλά  η ερώτηση  αφορά στο πότε»!  

Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων πλανητών της αποστολής του  Kepler είναι διαθέσιμος  σε ένα διαδραστικό πίνακα  του αρχείου Εξωπλανητών  της  NASA.

«Κάπου, κάτι απίστευτο περιμένει να γίνει γνωστό», δεν έλεγε κι ο Καρλ Σαγκάν; «Κι όμως κινείται», δεν έλεγε ο Γαλιλαίος; Η ζωή έχει απίστευτα πράγματα ακόμα μπροστά να μας δείξει…

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + 18 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.