Έναρξη λειτουργίας του μητρώου συνδικάτων
Από την 1η Φεβρουαρίου 2022
Γ.Σ.Ε.Ε.: «Αδιαφορία του υπουργείου εργασίας
για τις βάσιμες ενστάσεις συνταγματικότητας
των συνδικαλιστικών οργανώσεων»
00:09:50,02/02/2022

Για πλήρη αδιαφορία ως προς τον εκκρεμή έλεγχο συνταγματικότητας- νομιμότητας των διατάξεων σύστασης-λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διότι το τελευταίο ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 θα λειτουργήσει το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.Φωτογραφία από Manuel Alvarez από το Pixabay
Για πλήρη αδιαφορία ως προς τον εκκρεμή έλεγχο συνταγματικότητας- νομιμότητας των διατάξεων σύστασης-λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διότι το τελευταίο ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 θα λειτουργήσει το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.
Αδιαφορία για τις
κατακτήσεις του εργατικού κινήματος;
Επιπλέον, αναφέρει πως το υπουργείο Εργασίας αδιαφορεί και για τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος του τόπου, αφού σε έλεγχο και συμμόρφωση τα συνδικάτα, αναγκάζοντας αυτά να εγγραφούν, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Παράλληλα, τονίζει η Γ.Σ.Ε.Ε στην ανακοίνωσή της ότι το αρμόδιο υπουργείο ««κλείνει το μάτι» στην εργοδοσία για χρήση του αντεργατικού νομοθετήματος και επέλαση του διευθυντικού δικαιώματος».
Το «καμπανάκι»
Υπόψη ότι η συνομοσπονδία είχε «χτυπήσει το καμπανάκι» με επιστολή, που απέστειλε το Δεκέμβριο του 2021 προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην επιστολή επισημαίνονταν «σοβαρά νομικά, αλλά και εφαρμοστικά προβλήματα, των διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4808/2021, που υποτίθεται ότι θα ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αφορούν στην υποχρέωση εγγραφής, υπό την απειλή αναστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε), καθώς και στη γενική υποχρέωση διάθεσης των ψηφιακών μέσων για τη διεξαγωγή των συλλογικών διαδικασιών τους».

Η Γ.Σ.Ε.Ε. τονίζει πως το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει αντεργατικό κι αντί-συνδικαλιστικό προσανατολισμό, καθώς κι έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.Φωτογραφία από Javad Esmaeili από το Pixabay
Το μήνυμα
«Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό τακτικισμό και το χρόνο που επελέγη η εφαρμογή ενός τέτοιου αντιδραστικού νομοθετήματος, παρά το γεγονός εκκρεμεί ο έλεγχος συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων αυτών. Διαμηνύουμε όμως ό,τι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται», υπογραμμίζει η Γ.Σ.Ε.Ε στην ανακοίνωσή της.
Έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά
Ταυτόχρονα, τονίζει πως το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει αντεργατικό κι αντί-συνδικαλιστικό προσανατολισμό, καθώς κι έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το όλο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργεί μέσα σ’ ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας. επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από:
♦Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
♦Την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
♦Την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
♦Την απειλή της πανδημίας, κ.ά.
Δίκαιη αναπροσαρμογή
του κατώτατου μισθού
«Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει δίοδο διαφυγής από την υποχρέωση ενίσχυσης των εισοδημάτων και της προστασίας των εργαζομένων από την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους, και τη θεσμική κατοχύρωση – ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και των συμβάσεων εργασίας.
Το κύμα ακρίβειας επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα και τα συνδικάτα είναι εδώ για να διεκδικήσουν δυναμικά τη δίκαιη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε στο δημόσιο διάλογο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, η Γ.Σ.Ε.Ε υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού περί της αύξησης του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.
©Typologos.com 2022