Η Εμμανουέλ Μπεάρ στο ψυχολογικό δράμα – θρίλερ «Σε ζηλεύω»

0
149
18:41:36,08/08/2018
Μια ταινία που σκιαγραφεί τα όρια της παθολογικής ζήλιας μέχρι και το σκαλοπάτι της παράνοιας

Το  ψυχολογικό δράμα – θρίλερ του Κλοντ Σαμπρόλ   «Σε ζηλεύω» (έγχρωμο,Γαλλία, 1994 διάρκεια 102΄)  με τους Εμμανουέλ Μπεάρ  και Φρανσουά Κλουζέ προβάλλεται στις 10 το βράδυ της Δευτέρας  13 Αυγούστου  2018 στο θερινό κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης «Απόλλων» ως εναρκτήριο φιλμ του αφιερώματος «Τα γεγονότα της ζωής» από την Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. – 3 και το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά (Κ.Ε.Μ.Ε.Σ).

Πριν από την προβολή θα πραγματοποιηθεί    μια ωριαία παράσταση  (9 – 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας) σχετικά με την επερχόμενη γιορτή της Παναγίας, υπό τη διεύθυνση,έμπνευση και επιλογή του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου.

Η ιστορία βασίζεται στο σενάριο, που έγραψε ο Ανρί – Ζωρζ Κλουζώ κατά τη διάρκεια του  1964, ενώ το φιλμ θα προλογίσει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Αλέξης  Ν. Δερμεντζόγλου.

Στο κοινό   θα διανεμηθεί ανάλυση του Σαλονικιού κριτικού κινηματογράφου κ. Δημήτρη Μπάμπα.  Μετά  από το  τέλος της  του φιλμ θα αναπτυχθεί  το θέμα: «Εκεί που εφάπτονται οι κόσμοι των Κλουζώ και Σαμπρόλ»

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το νέο αφιέρωμα με τίτλο «Τα γεγονότα της ζωής»  στοχεύει να δείξει καθημερινές ιστορίες πάθους, αποτυχίας επιλογών, έρωτα  και συμπτώσεων.

Στο φιλμ  «Σε ζηλεύω»,  ένας ξενοδόχος ερωτεύεται παθιασμένα μια πανέμορφη αισθησιακή γυναίκα και μετά την αρχική ευτυχία την ζηλεύει παθολογικά , με αποτέλεσμα η  κατάσταση να μετατραπεί  κόλαση. Με διεισδυτικό τρόπο σκιαγραφεί ο Κλοντ  Σαμπρόλ τη διαδικασία της κατάβασης  από τον Παράδεισο στην κόλαση.

«Οδηγώντας ένα ποδήλατο, η Εμμανουέλ Μπεάρ εισβάλλει, αρχικά στο ξενοδοχείο του ήρωα – στον ρόλο ο Φρανσουά Κλουζέ – και αργότερα στην προσωπική του ζωή. Μια εισβολή, η οποία θα καταλήξει στο γάμο τους, και που ως τελική συνέπεια θα έχει την πλήρη κατάληψη του χώρου (ξενοδοχείου) , καθώς και του άνδρα από την ανυπόκριτη σαγήνη της.

Την κατάσταση ερωτικής ευδαιμονίας και φιληδονίας, που βιώνει προσωρινά ο ήρωας της ταινίας του Κλοντ Σαμπρόλ, θα διαταράξει η παθολογική ζήλια του. Ως μια κατάσταση ακραίων αισθημάτων περιγράφεται η ζήλια (όπως εξάλλου και ο έρωτας,  που την γεννάει), ως μια κατάδυση στην κόλαση του ερωτικού πάθους, ως ένα διαρκές και ατελείωτο μαρτύριο:

Μια κατάσταση κατά την οποία  τα πράγματα και τα πρόσωπα δε  γνωρίζουν λογική και όρια. Κατά την οποία  οι τόνοι είναι σκοτεινοί. Κατά την οποία  το μίσος είναι η άλλη όψη της αγάπης, και  κατά την οποία  τελικά το αίσθημα της ιδιοκτησίας συγχέεται με (ή συναντά) τον έρωτα.

Η ταινία βασίζεται στο σενάριο μιας ταινίας του Ανρί – Ζορζ Κλουζώ, που ο Γάλλος σκηνοθέτης ξεκίνησε να γυρίζει το 1964, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρώσει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μπάμπας στην κριτική του.

Ταινίες  που μοιάζουν με το φιλμ  «Σε ζηλεύω» ,   είναι τα εξής: «Η νύχτα των δολοφόνων»  του Ρομάν Πολάνσκι, «Η αλήθεια»  του Ανρί – Ζώρζ Κλουζώ , «Πουλημένη στην αμαρτία»  και «Δολοφόνοι»  του Ρόμπερτ Σιόντμακ, «Η τελευταία γυναίκα»   του Μάρκο Φερέρι, « Θ΄ ανταμώσουμε σαν ξένοι» του Ρίτσαρντ Κουήν , «Χωριστά τραπέζια» του Ντέλμπερτ Μάν , «Ένοχος έρωτας»  και «Νύχτα»  του Μικελάντζελο Αντονιόνι, «Βίτσιο και αρετή»  του Ροζέ Βαντίμ.

Στις 9.30 το βράδυ της άλλης Δευτέρας 20  Αυγούστου  2018  θα προβληθεί η πολύκροτη  ταινία του Σίντνεϋ Πόλλακ «Τα καλύτερά μας χρόνια» με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και  Μπάρμπαρα Στρέϊζαντ.

©Typologos.com 2018

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

three + seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.