Νέα ελπίδα για τη θεραπεία του επικίνδυνου τριπλού – αρνητικού καρκίνου του μαστού;

Επιμέλεια- Μετάφραση: Αναστασία Χατζηλία

18:39:47,03/30/2019
ChanLab2- Credit: Stony Brook University

Η Δρ. Lori Chan και η διδακτορική φοιτήτρια της, Jiabei He (σε καθιστή θέση), αναλύουν διαφάνειες που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η δράση του γονιδίου USP2 από τον τριπλό αρνητικό ιστό του καρκίνου του μαστού. Φωτογραφία – Πίστωση: Stony Brook University

Ο τριπλός – αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ο πιο επιθετικός υπότυπος της ασθένειας, με αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη μορφή καρκίνου του μαστού να καταλήγουν συχνά σε υποτροπή όγκων και μεταστατική νόσο παρά τις συνήθεις μορφές χημειοθεραπείας.

Πρόσφατα από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος  Φαρμακολογικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stony Brook, (Nέα Υόρκη) Δρ. Lori Chan αναγνωρίστηκε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία του πληθυσμού των καρκινικών βλαστοκυττάρων (Cancer Stem Cells – CSC) του τριπλού -αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Με την παρεμπόδιση της δράσης αυτού του γονιδίου, λοιπόν, βελτιώνεται η αντίδραση του όγκου στη χημειοθεραπεία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Cell Death & Disease κι απεικονίζουν έναν πιθανό νέο τρόπο αντιμετώπισης του ανίατου τριπλού – αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Το πρόβλημα με τον τριπλό – αρνητικό καρκίνο του μαστού είναι ότι ο ιστός, ο οποίος συνθέτει αυτή τη μορφή της νόσου, υποθάλπει εμπλουτισμένους πληθυσμούς καρκινικών βλαστοκυττάρων (CSC) σε όγκους.

Οι τρέχουσες χημειοθεραπείες για τη θεραπεία του τριπλού – αρνητικού καρκίνου του μαστού, σκοτώνουν τον καρκίνο, αλλά περισσεύει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των καρκινικών βλαστοκυττάρων (CSC), το οποίο προκαλεί υποτροπή.

«Εντοπίσαμε μια βασική μοριακή πορεία η οποία ελέγχει τη δραστηριότητα των καρκινικών βλαστοκυττάρων, καθώς και ένα βασικό γονίδιο σε αυτή τη διαδικασία,  το οποίο ονομάζεται USP2»,  δήλωσε η Δρ. Chan.

«Το USP2 είναι ένα απαραίτητο γονίδιο που ρυθμίζει εκ νέου τα καρκινικά βλαστοκύτταρα σε τριπλό – αρνητικό καρκίνο του μαστού. Χρησιμοποιήσαμε, λοιπόν, μια γενετική προσέγγιση για να εμποδίσουμε τη δράση του USP2, και ανακαλύψαμε ότι αυτό εξαλείφει τον πληθυσμό των καρκινικών βλαστοκυττάρων, καθιστώντας την αντίδραση του όγκου πιο ευαίσθητη στη χημειοθεραπεία».

«Συνεπώς, με την παρεμπόδιση αυτού του γονιδίου, η ανθεκτικότητα της χημειοθεραπείας, η οποία είναι δυνητικά ένας θεραπευτικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου, μειώνεται ή εξαλείφεται»,  τόνισε η Δρ. Chan.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, οι ορμονικές ή αντισωματικές θεραπείες κατά του τριπλού – αρνητικού καρκίνου του μαστού δεν είναι αποτελεσματικές, όταν υπάρχει υποτροπή του όγκου.

Στους συνεργάτες της Δρ. Chan συμπεριλαμβάνονται  η διδακτορική  φοιτήτρια  του  Τμήματος  Φαρμακευτικών Επιστημών, Jiabei He, άλλοι  επιστήμονες από τις Φαρμακευτικές Επιστήμες και το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Stony Brook και ερευνητές  του  Τμήματος  Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η έρευνα υποστηρίζεται εν μέρει από επιχορηγήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α.  (ROI CA211912), το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (C31845GG) και το Ίδρυμα Καρκίνου του Μαστού Susan G. Komen, καθώς και το Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού Carol M. Baldwin.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.