Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο
«Ένα ταξίδι με ένα κλικ»
στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας
19:29:20,06/22/2021

Στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο εκτίθενται περισσότερα από 3.300 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια. Φωτογραφία: ©Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο
Ένα «ταξίδι με ένα κλικ» στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι επισκέπτες της καινούργιας ιστοσελίδας του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, του μοναδικού που λειτουργεί στην Ελλάδα και το οποίο έχει συμπληρώσει ήδη 14 χρόνια λειτουργίας.
Η νέα ιστοσελίδα του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου
Οι χρήστες του διαδικτύου δύναται να πληκτρολογήσουν το www.hepham.gr κι εισέρχονται σε ένα «μαγικό» κόσμο, που τους μυεί στην ιστορία της Φαρμακευτικής μέσα από περισσότερα από 3.300 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια.
Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορούν οι χρήστες του διαδικτύου: να εξερευνήσουν
♦Μοναδικές φωτογραφίες από φαρμακευτικά έπιπλα.
♦Βιβλία συνταγών.
♦Επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα.

Τα εκθέματα παρέχουν την ευκαιρία στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων κι όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη κι ακτινογραφίες.Φωτογραφία: ©Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο
Σπάνια εκθέματα
Τα εκθέματα παρέχουν την ευκαιρία στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων κι όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη κι ακτινογραφίες.
Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν:
♦Το φαρμακείο ενός πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800.
♦Βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα.
♦Χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία από την Κωνσταντινούπολη μέχρι και την Θεσσαλονίκη.
Όλα τα παρουσιαζόμενα τεκμήρια παρέχουν σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το «στίγμα» της εκάστοτε εποχής.
Τα φαρμακευτικά έπιπλα
Ιστορικής αξίας είναι και τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο και αποτυπώνονται στο φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδας.
Προέρχονται από το φαρμακείο «Η Έλαφος» του Ζαφειρίου Σφύρα στο Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη.
Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στη Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40.
Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στο φαρμακοποιό, Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο γιος Μιχαήλ τα δώρισε στο μουσείο.
Θεματικές ενότητες
Στις θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας περιλαμβάνονται:
♦ Ένα εισαγωγικό κείμενο-καλωσόρισμα στον επισκέπτη.
♦Δελτία τύπου από τα εγκαίνια του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου.
♦Κείμενα για τις δράσεις που υλοποιεί το μουσείο και τις ξεναγήσεις επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
♦Βίντεο από τις συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας του διοικητικού Συμβουλίου και του έφορου του μουσείου για τη λειτουργία, καθώς και τις δράσεις του.

Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο είναι ανοιχτό κατά τις ημέρες: Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις ώρες οκτώ το πρωί έως και τις τρεις μετά το μεσημέρι. Η είσοδος είναι δωρεάν.Φωτογραφία: ©Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο
Επικοινωνία κι επισκέψεις
Στην ενότητα «Επικοινωνία» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να στέλνουν ηλεκτρονικά την οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο ή να ζητούν την όποια πληροφορία από αυτό.
Στην ενότητα «Επισκέψεις» μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώνουν ηλεκτρονικό αίτημα με τα στοιχεία τους για επίσκεψη στο Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας).
Ώρες λειτουργίας
Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο είναι ανοιχτό κατά τις ημέρες: Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις ώρες οκτώ το πρωί έως και τις τρεις μετά το μεσημέρι. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων προσφέρεται η δυνατότητα λειτουργίας του Μουσείου κι άλλες ημέρες και ώρες έπειτα από συνεννόηση, καθώς και με δωρεάν ξενάγηση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και στα τηλέφωνα με αριθμούς 2310-471.776 και 6942-98.50.99.
©Typologos.com 2021