Ελληνική δορυφορική εφαρμογή απεικόνισης των καμένων εκτάσεων


17:39:52,12/03/2018

Nαι, έχει δημιουργηθεί  Ελληνική δορυφορική εφαρμογή απεικόνισης των καμένων εκτάσεων  και είναι στις 5  καλύτερες!

Πρόκειται για την καινοτομική υπηρεσία  χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων NOFFi-OBAM ανέπτυξε το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών  (Ε.Πα.Δα.Π.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Μάλιστα,  η όλη προσπάθεια  απέσπασε διάκριση  από το Ευρωπαϊκό δίκτυο ΝEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies  ως μια από τις 5 καλύτερες εφαρμογές δορυφορικής τηλεπισκόπησης, που βοηθούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων!

Το Ε.Πα.Δα.Π.  λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.  Ως παρατηρητήριο  αποσκοπεί στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που συσχετίζονται με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιώ  και με τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων.

 Στο πλαίσιο αυτό  αναπτύχθηκε η καινοτομική  υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων «NOFFi-OBAM», η οποία αξιοποιεί  τα δορυφορικά δεδομένα Sentinel-2 του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Copernicus».

Με αυτό τον τρόπο προσφέρονται  ακριβείς χαρτογραφήσεις των καμένων εκτάσεων,αμέσως μετά  από την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Οι συγκεκριμένες απεικονίσεις αξιοποιούνται από δίκτυο δασολόγων – συνεργατών της κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας και των τοπικών δασαρχείων.

 Τα τρία χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας (2016–2018)  χαρτογραφήθηκαν συνολικά 160 πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ειδικότερα, απεικονίστηκε  συνολική καμένη έκταση εμβαδού  610.000 στρεμμάτων.

Στις 22 Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα μια ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου  το NEREUS παρουσίασε την   έκδοση με:  τίτλο «The Ever Growing Use of Copernicus Across Europe’s Regions».

Στη συγκεκριμένη έκδοση συμπεριλήφθηκαν οι 99 καλύτερες εφαρμογές δορυφορικής τηλεπισκόπησης με αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Η υπηρεσία «NOFFi-OBAM», όχι μόνο συμπεριλήφθηκε στην έκδοση, αλλά επιλέχθηκε ως μία από τις πέντε κορυφαίες!

 Ως επιβράβευση προσέφερε το δίκτυο NEREUS  τη δημιουργία ενός  επαγγελματικού βίντεο σχετικού με την υπηρεσία NOFFi-OBAM ως παράδειγμα αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων του προγράμματος Copernicus στην υπηρεσία του πολίτη.

Τα  γυρίσματα του βίντεο  πραγματοποιήθηκαν την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες κι αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Βίντεο φωτιές Α.Π.Θ.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΕΠαΔαΠ, Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας, ο ερευνητής και μέλος της ομάδας του ΕΠαΔαΠ, Δρ. Δημήτρης Σταυρακούδης, και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δρ. Δημήτρης Βακάλης, κατά τη διάρκεια δημιουργίας του βίντεο

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επιστημονικά υπεύθυνος του Ε.Πα.Δα.Π. –  διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. –  καθηγητής Ιωάννης Γήτας, , ο ερευνητής και μέλος της ομάδας του Ε.Πα.Δα.Π.  Δρ. Δημήτρης Σταυρακούδης, και ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Δρ. Δημήτρης Βακάλης. Οι τρεις ειδικοί συμμετείχαν και στα γυρίσματα του βίντεο.

Οι ειδικοί του Α.Π.Θ.  τονίζουν πως η  έγκαιρη και έγκυρη χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων είναι απαραίτητη για τη λήψη διάφορων βραχυπρόθεσμων ή  μεσοπρόθεσμων μέτρων περί αποτροπής δευτερογενών καταστροφών (π.χ. άμεσα αντιπλημμυρικά έργα) και αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος.

«Είναι σημαντική για τον εντοπισμό περιοχών που χρειάζονται ειδική διαχείριση, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (π.χ. εδαφική διάβρωση) , ενώ συμβάλλει στη διαχρονική παρακολούθηση των αλλαγών για την αποτροπή υποβάθμισης του εδάφους.

Αποτελεί ουσιαστική πληροφορία για την αποτροπή καταπατήσεων κατά τη διαδικασία της κήρυξης καμένης δασικής έκτασης ως αναδασωτέας, ενώ συμβάλλει στην παραγωγή αναγκαίων στατιστικών στοιχείων για επίσημες αναφορές σε διεθνείς φορείς (EU, LULUFC, etc.)», σημειώνουν οι ίδιοι

Εξελιγμένη μέθοδος χαρτογράφησης του Α.Π.Θ αποσκοπεί:

Στη χρήση δορυφορικών δεδομένων δωρεάν διάθεσης για τη  χαρτογράφηση των  καμένων εκτάσεων πολύ υψηλής ακρίβειας.

Στην εφαρμογή εικόνων Sentinel-2 για πρώτη φορά με σκοπό τη  χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων επιχειρησιακά σε εθνικό επίπεδο (34 πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο 2016, Ελλάδα).

Στην ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος και διεπαφής  του χρήστη ως πρόσθετο (plugin) στο QGIS.

©Typologos.com 2018

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.