Το 4,21% των Ελλήνων υποφέρει από κατάθλιψη

«Κατάθλιψη: Σιωπηλός Κίνδυνος»

Διάλεξη για ένα από τα πλέον επιτεινόμενα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα

συνδιοργάνωσαν οι Όμιλοι Ψυχολογίας – Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

20:28:10,11/30/2019
Εκδήλωση με θέμα «Κατάθλιψη: Σιωπηλός Κίνδυνος»

Aπό το 2017 και εντεύθεν καταγράφονται περισσότεροι από 300 εκατομμύρια πάσχοντες άνθρωποι με κατάθλιψη ανά την υφήλιο!

Το 4,21% των Ελλήνων (σχεδόν 420.000 άνθρωποι) και το 3,31% των Κυπρίων υποφέρουν από κατάθλιψη.

Το ανωτέρω στοιχείο αναφέρθηκε από ειδικούς,οι οποίοι μίλησαν στην εκδήλωση με τίτλο «Κατάθλιψη: Ένας σιωπηλός κίνδυνος», που συνδιοργανώθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 από τους Ομίλους Ψυχολογίας -Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Κέντρο Πληροφόρησης -Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».

Το επίκαιρο ζήτημα της κατάθλιψης προσεγγίστηκε κοινωνιολογικά από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου Νεκτάριο Παρτασίδη και ψυχολογικά εκ μέρους της υποψήφιας διδάκτορος Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Ορφανίδου.

Αρχικά, μίλησε ο κ. Παρτασίδης με θέμα: «Η κατάθλιψη ως κοινωνικό φαινόμενο και κοινωνικό πρόβλημα».Ο ομιλητής ανέλυσε τα βασικά τεχνολογικά, ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτισμικά αίτια που στο σύγχρονο κόσμο φαίνεται να οδηγούν σε στατιστική επίταση των διάφορων ήπιων ή σοβαρών μορφών της κατάθλιψης. Παρουσίασε, μάλιστα,τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα οποία δείχνουν πως από το 2017 και εντεύθεν καταγράφονται περισσότεροι  από 300 εκατομμύρια πάσχοντες άνθρωποι με κατάθλιψη ανά την υφήλιο!

Τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν το 2016, παρουσιάζουν τα ποσοστά κατάθλιψης στην Ελλάδα να φθάνουν στο 4,21% και με ελάχιστη διαφορά στην Κύπρο να ανέρχονται στο 3,31%, όπως είπε ο κ. Παρτασίδης.

Επίσης,ανέφερε ότι σε περιόδους κοινωνικών  ή άλλων κρίσεων,πολεμικών συρράξεων καλούνται οι άνθρωποι να εκπληρώσουν ετερόκλητες κοινωνικές περιστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως υπονομεύουν και απονοηματοδοτούν τις κοινωνικές σχέσεις, με απόληξη την κατάθλιψη. Άφησε, δε, να έμμεσα εννοηθεί πως σε αυτό εμπλέκονται τα παραδοσιακά και τα νέα μέσα, καθώς και οι κοινωνικοί ρόλοι, τους οποίους καλούνται να διαδραματίσουν οι άνθρωποι.

Από την πλευρά της, η κ. Ορφανίδου μίλησε με θέμα:«Αναπαραστάσεις της κατάθλιψης στον Τύπο: Ανάμεσα στο ιατρικό και το φυσιολογικό».Η υποψήφια διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέτασε τον τρόπο που αναπαρίσταται η κατάθλιψη σε κυπριακές εφημερίδες,εστιάζοντας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Παρουσίασε, δε, τα δύο κύρια θέματα που προέκυψαν από τη θεματική ανάλυση 203 άρθρων.Αφενός, μίλησε για το θέμα της βιοϊατρικής κατάθλιψης που αναδεικνύει την ιατρική αναπαράσταση και τη διασύνδεση αυτής με τα βιολογικά αίτια, καθώς και με τη φαρμακοθεραπεία.

Αφετέρου «στάθηκε» στο θέμα της καθημερινής κατάθλιψης που αναπαριστά την κατάθλιψη ως κάτι το φυσιολογικό και όχι το παθολογικό, το οποίο συσχετίζεται με τα κοινωνικοοικονομικά αίτια, ειδικότερα με την ανεργία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η κ. Ορφανίδου αναφέρθηκε και στη θεραπεία μέσω αυτοδιαχείρισης (π.χ.γυμναστική, υγιεινή διατροφή, κοινωνική στήριξη). Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε η ομιλήτρια και το ρόλο του πλαισίου για τη διαμόρφωση των ανωτέρω αναπαραστάσεων.

Συνάμα,περίγραψε η ομιλήτρια και την παρατηρούμενη εξατομίκευση της κατάθλιψης, καθώς και τις συνέπειες της. Έκανε,δε,λόγο για τον τρόπο κατανόησης της κατάθλιψης ανάμεσα στο κοινό,αλλά και στη θεραπεία της.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος  των δύο ομιλητών με το φοιτητικό ακροατήριο.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.