Έλλειψη ύπνου, άγχος και διάσειση
Η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορούν να «οδηγήσουν»
σε συμπτώματα που μοιάζουν με τη διάσειση
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:10:00,01/23/2021

Tο 11%- 27% των υγιών αθλητών- αθλητριών των κολεγίων χωρίς να έχουν ένα ιστορικό πρόσφατης διάσεισης ανέφεραν πως εμφάνιζαν συνδυασμούς συμπτωμάτων, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο μετά από διάσειση (PCS).Φωτογραφία από David Mark από το Pixabay
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να περνούν τη ζωή τους, με συμπτώματα που μοιάζουν με τη διάσειση! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του Ohio State University.
Πρόκειται για ένα εύρημα,που υποστηρίζει το επιχείρημα των ερευνητών ότι οι αθλητές ή και οι αθλήτριες, οι οποίοι- οποίες αναρρώνουν από ένα εγκεφαλικό τραυματισμό θα πρέπει να αξιολογούνται, καθώς και να αντιμετωπίζονται σε εξαιρετικά εξατομικευμένη βάση.
Στη μελέτη, που διεξήχθη σε όλες τις Η.Π.Α. διαπιστώθηκε πως από το 11% έως και το 27% των υγιών αθλητών- αθλητριών των κολεγίων χωρίς να έχουν ένα ιστορικό πρόσφατης διάσεισης ανέφεραν πως εμφάνιζαν συνδυασμούς συμπτωμάτων, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο μετά από διάσειση (PCS),όπως αυτά ορίζονταν από ένα διεθνές σύστημα ταξινόμησης! Από τις απαντήσεις των 31.000 ερωτώμενων σπουδαστών -αθλητών (ανδρών και γυναικών) ξεχώρισαν συνολικά τρεις παράγοντες ως οι πιο πιθανοί να προβλέψουν τα συμπτώματα του συνδρόμου PCS, ήτοι: Η έλλειψη ύπνου, τα προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας και το άγχος.
Τι βρέθηκε για το σύνδρομο τύπου PCS
Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές από τέσσερις ακαδημίες στρατιωτικών υπηρεσιών των Η.Π.Α. – οι οποίοι παρακολουθούν αυστηρή εκπαίδευση κι απαιτείται να συμμετάσχουν στον αθλητισμό – καθώς και φοιτητές που συμμετείχαν στα αθλήματα του Εθνικού Κολλεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Πολιτειών ( NCAA ) σε 26 ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πέρα από τον σημαντικό αριθμό μαθητών που ανέφεραν συστάδες συμπτωμάτων που μοιάζουν με το σύνδρομο τύπου PCS, μεταξύ του 50% και των 3/4 όλων των ερωτώμενων αθλητών ανέφεραν ότι είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα, τα οποία βιώνουν συνήθως άτομα που είχαν διάσειση. Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν η κόπωση ή χαμηλή ενέργεια και η υπνηλία!
Τι λέει η επικεφαλής της έρευνας
«Οι αριθμοί ήταν υψηλοί και ήταν συνεπείς με προηγούμενες έρευνες σε αυτόν τον τομέα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά σοκαριστικό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης κι επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Οχάιο Jaclyn Caccese .
«Αυτοί είναι κορυφαίοι αθλητές, που βρίσκονται σωματικά σε φόρμα κι αντιμετωπίζουν πολλά συμπτώματα, τα οποία αναφέρονται συνήθως μετά από μία διάσειση», σημείωσε η κ. Caccese.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να καταλάβουν οι ειδικοί το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πηγές αυτών των συμπτωμάτων, έτσι ώστε οι φοιτητές-αθλητές μετά από τη διάσειση να μηδενίσουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον τραυματισμό!
Διάσειση και πρόβλεψη
Επιπλέον, η γνώση του ιατρικού ιστορικού των αθλητών και της κατάστασης των βασικών συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να προβλέψουν ποιοι εκ των προϋπάρχοντων παραγόντων θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια πιο αργή ανάκαμψη από μια διάσειση!
«Όταν ένας ασθενής μπαίνει σε μια κλινική και βγαίνει ένα μήνα ή περισσότερο από την πιο πρόσφατη διάσεισή του, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια ακριβώς συμπτώματα αντιμετώπιζε πριν από τη διάσεισή του, για να μάθουμε αν τα συμπτώματά του, οφείλονται σε αυτήν ή σε κάτι άλλο. Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα που συσχετίζονται με τη διάσειση για να ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα », δήλωσε η κ.Caccese.

Ένα υφιστάμενο ιστορικό της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής −υπερκινητικότητας ή κατάθλιψης φαίνεται πως συνέβαλε στους αθλητές ή στις αθλήτριες του NCAA ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων του συνδρόμου PCS!Φωτογραφία από ArtTower από το Pixabay
Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 11 Ιανουαρίου 2021 στο περιοδικό «Sports Medicine» , ενώ διεξήχθη από την Κοινοπραξία Αξιολόγησης της διάσεισης, της έρευνας και της εκπαίδευσης (Concussion Assessment, Research and Education -CARE) που ιδρύθηκε από το NCAA και το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α . Η κ. Caccese ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη έρευνα, ενώ ήταν διδακτορική φοιτήτρια και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Delaware, που είναι μέλος της κοινοπραξίας CARE.
Η όλη πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για να καλύψει τα κενά στη γνώση σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσεισης και της ανάκαμψης μεταξύ των φοιτητών-αθλητών στα κολέγια, στα πανεπιστήμια και στις ακαδημίες των τρατιωτικών υπηρεσιών. Συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα για άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι – οποίες ανταγωνίζονται σε μια σειρά αθλημάτων και παρακολουθούν στρατιωτική εκπαίδευση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Συμμετείχαν 12.039 σπουδαστές – σπουδάστριες των στρατιωτικών ακαδημιών και 18.548 φοιτητές- φοιτήτριες (αθλήτριες -αθλητές) του NCAA που ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση συμπτωμάτων του Εργαλείου Αξιολόγησης Αθλητισμού ως μέρος των βασικών δοκιμών της κοινοπραξίας. Επίσης, η κοινοπραξία συνέλεξε δημογραφικά δεδομένα και τα προσωπικά −οικογενειακά ιατρικά ιστορικά από τους συμμετέχοντες.
Οι στατιστικές αναλύσεις έδειξαν ακριβώς το ποιοι παράγοντες στο ιατρικό ιστορικό των αθλητών συσχετιζόταν στενότερα με τις αναφορές συμπτωμάτων, που ευθυγραμμιζόταν με τα κριτήρια του συνδρόμου PCS. Το 17,8% των σπουδαστών και το 27,6% των σπουδαστριών ανέφεραν ότι είχαν μια ομάδα συμπτωμάτων που πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου PCS.Το 11,4% των αθλητών και το 20% των αθλητριών του NCAA ανέφεραν ότι είχαν συνδυασμένα συμπτώματα που έμοιαζαν με α κριτήρια του συνδρόμου PCS. ( σ.σ.Η επίκουρη καθηγήτρια κ. Caccese είπε ότι ο ποικίλος χρόνος συλλογής των δεδομένων στις στρατιωτικές ακαδημίες σε σύγκριση με τις δοκιμές, που έγιναν προαγωνιστικά στο NCAA φαίνεται πως πιθανότατα συνέβαλε στα συμπτώματα, τα οποία αναφέρθηκαν σε υψηλότερο ποσοστό από τους σπουδαστές ή τις σπουδάστριες).
Τα προβλήματα ύπνου
Τα προβλήματα ύπνου – και ιδιαίτερα ο ανεπαρκής ύπνος το βράδυ πριν από το τεστ – και οι προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές ήταν οι πιο προβλέψιμες καταστάσεις, που εμφάνιζαν και οι δύο εξεταζόμενες ομάδες. Επίσης, φαίνεται πως ένα ιστορικό ημικρανιών συνέβαλε στα συμπτώματα που πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου PCS.
Τα ακαδημαϊκά προβλήματα και το να σπουδάζεις στο πρώτο έτους ήταν οι αιτίες αύξησης των πιθανοτήτων της εμφάνισης των συμπτωμάτων που πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου PCS σε ότι αφορούσε στους σπουδαστές, καθώς και στις σπουδάστρες. Ένα υφιστάμενο ιστορικό της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής −υπερκινητικότητας ή κατάθλιψης φαίνεται πως συνέβαλε στους αθλητές ή στις αθλήτριες του NCAA ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων του συνδρόμου PCS!
H διεθνής ταξινόμηση νοσημάτων και η διάσειση
Η δέκατη αναθεώρηση της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νοσημάτων χρησιμοποιεί τον όρο «σύνδρομο» μετά από μία διάσειση για τα επίμονα συμπτώματα, που εμφανίζονται ύστερα εξ αυτής. Ωστόσο, η αιτία ή και οι αιτίες αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.Τα συμπτώματα «κυμαίνονται» από τον επίμονο πονοκέφαλο,τη ζάλη ή κόπωση, ενώ φτάνουν έως και το άγχος, την αϋπνία και ην απώλεια της συγκέντρωσης, καθώς και της μνήμης.
Ένας περίπλοκος παράγοντας με υψηλή αναφορά συμπτωμάτων είναι ότι η αναγνώριση της διάσεισης και ο καθορισμός της επιστροφής στο παιχνίδι βασίζεται στα αναφερόμενα συμπτώματα. Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται στενότερα με τη διάσειση (όπως είναι η ζάλη, η πίεση στο κεφάλι ή και η ευαισθησία στο φως ή στο θόρυβο). Άλλα συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση, η υπνηλία ή ακόμη και οι πονοκέφαλοι, μπορεί να συνδέονται με διάφορες άλλες αιτίες.
Συγκεκριμένη σειρά συμπτωμάτων για τη διάσειση;
«Ίσως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία να είναι πιο συγκεκριμένα για τη διάσειση.Αυτό είναι ένα άλλο έργο σε αυτή τη σειρά των ερευνών,με τις οποίες προσπαθούμε να δούμε, αν υπάρχουν ομάδες συμπτωμάτων ή συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ικανά να εντοπίσουν τα άτομα με διάσειση», είπε η κ. Caccese.
Η κοινοπραξία CARE στοχεύει και στον εντοπισμό των παραγόντων που θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων σε μαθητές-αθλητές και στις μαθήτριες- αθλήτριες, οι οποίοι – οποίες πάσχουν από διάσειση.
«Αυτό ελπίζουμε όχι μόνο να δείξει η έρευνα στους κλινικούς ιατρούς ότι πρέπει να εξετάσουμε πώς θα είχαν παρουσιαστεί οι άνθρωποι πριν από τον τραυματισμό, αλλά επίσης παρέχει ορισμένα κανονιστικά δεδομένα, ώστε να μπορούν αυτοί να ερμηνεύσουν τα δεδομένα άλλων ασθενών.Στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε πολλά για το γιατί οι άνθρωποι έχουν επίμονα συμπτώματα και φαίνεται να είναι πολύ μεταβλητή αυτή η κατάσταση. Γι ‘αυτό προσπαθούμε να τη καταλάβουμε καλύτερα, για να προβλέψουμε ποιος θα έχει παρατεταμένη ανάρρωση και ποιος όχι», κατέληξε η κ. Caccese.
©Typologos.com 2021