Ελλείψεις φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

23:21:39,01/17/2020
Φαρμακείο- Φωτογραφία από 724edu από το Pixabay


Στην αναμονή έως και 20-25 ημέρες για να βρεθεί το αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία τους, βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη.Φωτογραφία από 724edu από το Pixabay

Στην αναμονή έως και 20-25 ημέρες για να βρεθεί το αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία τους, βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη, όπως δημοσιοποίησε ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Φ.Σ.Θ.)

Μάλιστα, υφίστανται και  περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο. Έτσι, υποχρεούνται  να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους,  για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι τραγικές ελλείψεις σκευασμάτων, οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αφορούν στα φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις. Οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς τους, αναζητώντας το, είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης,  είτε και σε άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, κυρίως μέσω των ομάδων φαρμακοποιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, όπως επισήμανε  ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν.

Ακόμη, συχνές είναι οι περιπτώσεις που λήγουν οι συνταγές χωρίς να εκτελεστούν εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων.

Οι ασθενείς αναγκάζονται τότε  να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους,  και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους.

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παλιό και παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά επιδεινώνεται, ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους»,  δήλωσε  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Ο  ίδιος ανέφερε  ότι μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει στείλει ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.)  στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και  την πλήρη λίστα των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη, καθώς και μειωμένη επάρκεια. Ο κ. Ευγενίδης συμπλήρωσε πλέον η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος είναι στα χέρια του Ε.Ο.Φ.

©Typologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.