Έκθεση γελοιογραφίας του Γιώργου Ακοκαλίδη

15:15:54,01/03/2019
Αφίσα έκθεσης γελοιογραφίας Γιώργου Ακοκαλίδη

Τα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα σατιρίζει ο Γιώργος Ακοκαλίδης στις γελοιογραφίες του

Γελοιογραφίες του Γιώργου Ακοκαλίδη, που ανακαλούν επάνω από τρεις δεκαετίες έργου σε εφημερίδες και περιοδικά, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο: «Παλιά σημερινά» την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας –  Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ – Θ), όπου θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής της (έναρξη: 11 το πρωί).

Πιο συγκεκριμένα, στον 3ο και στον 4ο όροφο του κτιρίου στην οδό  Στρατηγού Καλλάρη 5 θα μπορούν  οι επισκέπτες να ακολουθήσουν τα σήματα μιας γελοιογραφικής διαδρομής με χαρακτηριστικά που φωτίζουν τον πυρήνα της πολιτικής και της κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και επαληθεύονται στο πεδίο της επικαιρότητας.

Η έκθεση θα λειτουργεί από την  Δευτέρα έως και την  Παρασκευή κατά τις ώρες 8.30 το πρωί – 5 το απόγευμα.

Βιογραφικό του γελοιογράφου

Ο Γιώργος Ακοκαλίδης  γεννήθηκε το 1946 στη  Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς, καθώς και γραφίστας. Σπούδασε γραφικές τέχνες στον Α.Τ.Ο. –  Σχολή Δοξιάδη. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ –Θ.

Από το 1971 συνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Έχουν εκδοθεί 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του.

Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 20 – κυρίως παιδικά –  βιβλία, ενώ ασχολείται και με το διαφημιστικό έντυπο.

Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για τις παραστάσεις τους. Το 1981 πέρασε στο χώρο των κόμικς με τη διασκευή των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη, με κείμενα Τ. Αποστολίδη.

Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας και κόμικς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ,όπου  έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις.

Το 1991 και το 1994 εικονογράφησε δύο μυθιστορήματα του συγγραφέα Κρίτωνα Σαλπιγκτή στη σειρά με τίτλο:«Ο Πουρός ΗΡΩΣ», η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ.

Την διετία 2011 – 2012 συνεργάστηκε πάλι με τον Τ. Αποστολίδη, σχεδιάζοντας το graphic novel με τίτλο: «Ομήρου Οδύσσεια».  Το 2012 εικονογράφησε τη νουβέλα του Κρίτωνα Σαλπιγκτή με τίτλο:  «Τελευταίο Δρομολόγιο», μια έκδοση  που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Μαρή.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + seventeen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.