Έκθεση «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική»


17:54:08,02/07/2019

Αλεξ Μυλωνά, Γυναίκα με άρπα, 1956, υδατογραφία και τέμπερα, 29,5 x 38,5 εκ.

Η αλήθεια, η δύναμη, η ευαισθησία και η ποιητική της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά θα αναδειχθούν μέσα από  έκθεση με τίτλο: «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» που εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2019 στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, όπου θα διαρκέσει έως και τις 5 Μαΐου 2019

Περισσότερα από 120 έργα της Άλεξ Μυλωνά  θα «φιλοξενηθούν» στους δύο ορόφους του μουσείου. Μεταξύ άλλων, θα μπορούν  οι επισκέπτες  να δουν γλυπτά, ακουαρέλες και σχέδια.

«Τα έργα αποτυπώνουν την ενοποιητική πορεία που συνδέει τις πρώτες ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις τη δεκαετία του 1950 έως και  τη μετωπικότητα, την αυστηρή ακινησία, την τραχύτητα, τις αιχμηρές απολήξεις και το παιχνίδι των γραμμών, της κενής φόρμας και των κάθετων επιφανειών που χαρακτηρίζουν τα αφηρημένα γλυπτά της, από σφυρήλατο σίδηρο· και από τις συστροφές και τις αναδιπλώσεις, τις καμπύλες, τις κινήσεις και τις εντάσεις των εύπλαστων μεταλλικών ελασμάτων στις «Αρχιτεκτονικές προτάσεις» (1976) έως  και τη βαθιά επεξεργασμένη απλότητα της γλυπτικής φόρμας και την καθαρότητα των γεωμετρικών μαρμάρινων επιφανειών με τη σύζευξη των κύκλων και των ημικυκλίων, των τετραγώνων ή των ορθογωνίων», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 23 και της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2019  θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

Σύντομα  αναμένεται  ν’ ανακοινωθεί πρόγραμμα ξεναγήσεων που θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Επιπλέον, για τις οικογένειες θα διατίθεται δωρεάν το εκπαιδευτικό kit με τίτλο  «Το τετράδιο της αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης», στα ελληνικά και στα αγγλικά, ώστε  να «συνοδέψει»  δημιουργικά τις εξορμήσεις των μικρών ή  μεγάλων σε ηλικία επισκεπτών στην έκθεση.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη εσωτερική παραγωγή για τον νεοσύστατο Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγραμματισμού των πέντε φορέων που τον συγκροτούν από τις 5 Νοεμβρίου 2018, οπότε και ψηφίστηκε η ίδρυσή του.

Το φορέα  αποτελούν πλέον οι  πέντε νέες διευθύνσεις – μουσεία του (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και  Μουσείο Άλεξ Μυλωνά).

Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:

Τετάρτη – Παρασκευή –  Σάββατο στις ώρες  11 το πρωί – 7 το απόγευμα.

Πέμπτη στις ώρες 11 το πρωί –7 το απόγευμα.

Κυριακή στις ώρες 11 το πρωί – 4 το απόγευμα.

 Βιογραφικό της  Άλεξ Μυλωνά (1920 – 2016)

Η αείμνηστη εικαστική δημιουργός Άλεξ Μυλωνά

Η Άλεξ Μυλωνά γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα. Πολύ νωρίς, οι γονείς της,  αναγνώρισαν την κλίση της,  για την τέχνη και της έδωσαν τη δυνατότητα, από τα οκτώ  χρόνια της, να ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Το 1940 παντρεύτηκε τον πολιτικό Γεώργιο Μυλωνά.

Το 1943 γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη, η Μαρία, και το 1944 η δεύτερη, η Ελένη. Το 1945, ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο. Το 1949 γέννησε το τρίτο της παιδί, τον Αλέξανδρο.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών αφιερώθηκε η Άλεξ Μυλωνά με πάθος στην τέχνη της, και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 1960 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου ο κριτικός της τέχνης Herbert Read υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής των γλυπτών της.

Τη δεκαετία του 1960  συμμετείχε σε σημαντικές Μπιενάλε και διεθνείς εκθέσεις στην Αλεξάνδρεια, στο Παρίσι, στο Μόντρεαλ, στις Βρυξέλλες,στο Μπουένος Άιρες και στη Βουδαπέστη.

Την ίδια περίοδο διατηρούσε εργαστήριο στο Παρίσι, κοντά στο Montparnasse. Το 1980 μετέφερε το εργαστήριο  στην περιοχή του Marais. Η διαμονή   στη γαλλική πρωτεύουσα της έδωσε την ευκαιρία να συναντήσει σημαντικούς γλύπτες, όπως  είναι οι H. Arp, A. Giacometti και O. Zadkine ή  ζωγράφους σαν τον  J. Atlan.

Οι ατομικές εκθέσεις της Άλεξ Μυλωνά «σηματοδοτούν»  και αποτυπώνουν τα διαφορετικά στάδια της καλλιτεχνικής – προσωπικής εξέλιξής της.

Το 1961, στον «Παρνασσό», ανάμεσα στις υπόλοιπες συνθέσεις της,που διέτρεχαν αναδρομικά τη μέχρι και τότε πορεία της, κυριαρχούσαν όσες είχαν εκτεθεί στη Βενετία.

Το 1976 στην Αίθουσα Τέχνης «Πολύπλανο» παρουσίασε τις εργασίες  σχετικά με τον όγκο και το κενό.

 Το 1984, στην «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών» (και εν συνεχεία στην παρισινή γκαλερί «Denise René» το 1988) παρτουσίασε τις μελέτες  για τις αρχέτυπες φόρμες του κύκλου και του τετραγώνου, οι οποίες ήταν εκφρασμένες επάνω σε μάρμαρο. Το 1986 από την  Εθνική Πινακοθήκη –  Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου πραγματοποιήθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων της.

Εκτός από τη γλυπτική δημιούργησε μια η Άλεξ Μυλωνά μεγάλη σειρά έργων σε χαρτί, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και σχεδίασε σκηνικά –  κοστούμια για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.

 Η δημιουργία της  ίδιας συμπορεύεται με τις νεωτερικές και προοδευτικές τάσεις της τέχνης της εποχής της. Ως δημιουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική καταγωγή,  αλλά και στη διεθνή διάσταση των έργων της.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής της,  δημιούργησε το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά  επιθυμώντας να στεγάσει το έργο της,  και να αναδείξει τον δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς και να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες ένα φιλόξενο χώρο υποδοχής της δουλειάς τους.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.