Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού 15-17 Ιανουαρίου 2020

19:02:02,01/13/2020
Βροχή- Φωτογραφία από PublicDomainPictures από το Pixabay

Κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες.Φωτογραφία από PublicDomainPictures από το Pixabay

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού  εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Ε.Μ.Υ./Ε.Μ.Κ. (α.α. 01/13-01-2020) που ισχύει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 έως και την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020. Αυτό ανακοίνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  Η ίδια διεύθυνση έχει θέσει τους εμπλεκόμενους  φορείς σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από  τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας κι  επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να  δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

Στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναφέρεται ότι  Κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις  καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από τις χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.Πιο αναλυτικά :

Την Τετάρτη  15 Ιανουαρίου 2020  θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες καθώς  και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο Νότιο Αιγαίο.

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους ισχυρές κατά διαστήματα την Πέμπτη  16  του μηνός στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, καθώς και στα Δωδεκάνησα. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου 2020 θα περιοριστούν τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα στα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στο Νότιο Αιγαίο.

Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ.(www.emy.gr).

Οι  πολίτες καλούνται να λάβουν υπόψη το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  και να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

♦Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι  δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

♦Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

♦Να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων,όπως είναι η Τροχαία κτλ.

♦Να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

♦Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους,ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

♦Να αποφύγουν να διασχίσουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με τους  χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Σε περιοχές,όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων καλούνται οι πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφύγουν να διασχίσουν χειμάρρους και ρέματα με τα πόδια ή με όχημα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από το τέλος αυτών των φαινομένων.

Να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείψουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι πέρασε η καταιγίδα. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου τα ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων,όπως είναι η Τροχαία κτλ.

 Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο καλούνται οι πολίτες:

 Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

Να ταξιδέψουν, μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και κατά προτίμηση την ημέρα προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

Να ενημερώσουν τους οικείους τους, για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων,όπως είναι η Τροχαία κτλ.

Αν μετακινηθούν με τα πόδια καλούνται οι πολίτες:

Να φορέσουν τα  κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

©Typologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.