Έξυπνα δωμάτια ξενοδοχείων;
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
00:18:39,08/21/2020

Τα δωμάτια των ξενοδοχείων πρέπει να μετατραπούν σε «έξυπνα»; Μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα επιχειρεί ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος.Φωτογραφία από bottlein από το Pixabay
Τα δωμάτια των ξενοδοχείων πρέπει να μετατραπούν σε «έξυπνα»; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και παραμένει επίκαιρο, διότι μεσούσης της πανδημίας του COVID-19 ή και μετά από αυτήν θα πρέπει να αναζητήσει ο τουριστικός κλάδος εκείνες τις λύσεις, οι οποίοι μαζί με τους νέους «δρόμους» θα δώσουν την ώθηση στην προσέλκυση των επισκεπτών – τουριστών.
Τώρα, δα, θυμήθηκα μια μελέτη για τη σχέση της τεχνολογίας με τα δωμάτια των ξενοδοχείων των Η.Π.Α. που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά το 2018 από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Delaware, Sri Beldona και Zvi Schwartz στο περιοδικό «International Journal of Contemporary Hospitality Management».
Στο πόρισμα της επιστημονικής μελέτης αναγραφόταν ότι τα ξενοδοχεία θα πρέπει να μετατραπούν σε κάτι περισσότερο από ένα «σπίτι μακριά από το σπίτι», για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες – τουρίστες. Συνολικά 595 άτομα είχαν απαντήσει τότε στη σχετική έρευνα, στην οποία είχε διαπιστωθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική κατάσταση των τεχνολογιών ενός ξενοδοχείου σε σύγκριση με το κάθε σπίτι, τότε τόσο μεγαλύτερη είναι κι η ικανοποίηση των επισκεπτών- τουριστών.
Αυτό δείχνει πως και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα πρέπει να εξελιχθούν καινοτομικά και να παρέχουν περισσότερες μορφές τεχνολογίας απ’ ότι ένα σπίτι και σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Beldona.. Ουσιαστικά, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να σκεφτούν διαφορετικά και να μην ακολουθούν μόνον αυτό που κάνουν οι ανταγωνιστές τους.
Ίσως θα έπρεπε η επένδυση στο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» να απασχολήσει πραγματικά περισσότερο τους ξενοδόχους μετά τα όσα έγιναν και συμβαίνουν με την πανδημία του κορονοιού.
Παραδείγματος χάριν, γιατί οι ηλεκτρονικοί βοηθοί κολοσσών του διαδικτύου, που βρίσκονται σήμερα στο 10% -15% των κατοικιών στις Η.Π.Α.,να μην εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν και στα ελληνικά ξενοδοχεία;
Άλλωστε, το επίκεντρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας «οδεύει» προς την αξιοποίηση των έξυπνων τεχνολογιών για την παροχή ανώτερων εμπειριών.
Ακόμα, και τεχνολογικές καινοτομίες, όπως είναι τα ηλεκτρικά θερμόμετρα, τα ρομποτικά μηχανήματα μεταφοράς προϊόντων και γευμάτων ανά όροφο, οι αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις για την πραγματοποίηση συσκέψεων χωρίς συνωστισμό κι οι αυτόματοι πωλητές απολυμαντικών και μασκών, θα μπορούσαν να ενταχθούν στην τεχνολογική αναβάθμιση των ξενοδοχείων.
Με το άρθρο κάναμε μια πρώτη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό να ασχοληθούμε περαιτέρω μέσω της αρθρογραφίας μας.
©Typologos.com 2020