Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας
Του Νίκου Μόσχοβου
Tην σημασία της επικοινωνιακής πολιτικής της Ελλάδας και το ανεφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να λάβει αποφάσεις τώρα- άμεσα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Strategy International, Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος μιλώντας στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Στρατηγικής και Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου του 2013 στο ξενοδοχείο «Πόρτο Παλλάς» της Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτής ήταν το Ινστιτούτο Διεθνούς Στρατηγικής «Strategy International» της Θεσσαλονίκης.
Στις εργασίες μίλησαν ειδικοί διεθνούς εμβέλειας και διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής, στρατιωτικής, ακαδημαϊκής, καθώς κι επαγγελματικής ζωής. Οι ομιλητές προερχόταν μεταξύ άλλων από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Τουρκία και το Ισραήλ.
Από το βήμα αναλύθηκαν οι νέες προκλήσεις στρατηγικής – ασφάλειας που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει το διεθνές περιβάλλον, διάφορα οικονομικά- πολιτικά – νομικά θέματα, καθώς και οι προοπτικές περί ανάπτυξης.
Ο πρώην Υπουργός Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Νταγκ Χέντερσον έδωσε έμφαση στην εξελικτική πορεία των προκλήσεων σχετικά με τα θέματα της διεθνούς ασφάλειας. διεθνούς ασφάλειας.Παραδειγματικά, ανέφερε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας – έμφασης, τα οποία άπτονται της εθνικής άμυνας των Ευρωπαϊκών κρατών.
Ο αντιπρύτανης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μόσχας της Ρωσικής Ακαδημίας, Ολέγκ Οκούνεφ «στάθηκε» στην στροφή της Μόσχας, η οποία εστιάζει σε μια νέα εξωτερική πολιτική για την σημασία της «εθνικής κυριαρχίας» ως πυλώνα του δόγματος.
Για τη συστηματική διαμόρφωση και προβολή της εξωτερικής πολιτικής μέσω μακροπρόθεσμων στόχων μίλησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κώστας Λάβδας επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση μιας σχετικά ανεξάρτητης Ελληνικής φωνής στο μετασχηματιζόμενο περιφερειακό περιβάλλον.
«Με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πολιτική εξάρτηση από τους εταίρους μας, η διαμόρφωση – νομιμοποίση των άμεσων στόχων καθίσταται ολοένα και αδύνατη στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς κι οδηγεί σε πυροτεχνήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μπορεί να καταστούν μοιραία», προειδοποίησε ο κ. Λάβδας.
Ο Ισραηλινός καθηγητής, Εφραίμ Ινμπάρ ανέλυσσε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και την σταδιακή της «απομάκρυνση» από τον Δυτικό κόσμο.
Κατά τον ομιλητή, η «απομάκρυνση» αυτή σηματοδότησε την απαρχή μιας πολιτικής, η οποία παρ’ όλα ταύτα δεν έχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση .
Ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ έδωσε ο καθηγητής, Εϊτάν Γκιλμπόα υπογραμμίζοντας το υψηλό – πλέον – επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στεκόμενος στον καθοριστικό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
©Typologos.com 2013