«για πρώτη φορά έξω…. απ’ τα σχολειά» οι εκπαιδευτικοί με αναιμία!

15:27:54,01/11/2019
δασκάλα

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια «κλείνουν» οι πόρτες των σχολείων για τους εκπαιδευτικούς με αναιμία

Δια παντός θα αποκλείονται οι θαλασσαιμικοί εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται οποιαδήποτε πρόταξη που ίσχυε γι’ αυτούς έως και σήμερα! Αυτό κατήγγειλε  η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, η οποία ανέφερε πως ο συγκεκριμένος αποκλεισμός  θα εφαρμοστεί  με το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας.

Αφορά, δε, στη τροπολογία που κατατέθηκε για τη θέσπιση του νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Πηγές ανέφεραν πως επί  τρεις δεκαετίες μεριμνούσε η Πολιτεία και   το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πάσχουν από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Μάλιστα, ο  νόμος 1894 του 1990  παρείχε τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς να προτάσσονται στην επετηρίδα και να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούνται, δε, άνθρωποι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο. Η  πρόταξη αυτή  που συνεχίστηκε σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και μετά από την κατάργηση της επετηρίδας (ν.2525/1997).

«Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια «κλείνουν» οι πόρτες των σχολείων για τους εκπαιδευτικούς μας,  τα νέα παιδιά που πάσχουν από Θαλασσαιμία,  γκρεμίζοντας ταυτόχρονα τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, για επαγγελματική αποκατάσταση.

Το υπουργείο Παιδείας εισάγει ένα νομοσχέδιο που αποκλείει τους εκπαιδευτικούς με  αναπηρία από τα σχολεία. Πρώτη φορά εντάσσει χωρίς άλλα κριτήρια στους επικουρικούς πίνακες εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., μόνο τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας της τάξης  67% και άνω κι όχι τους ίδιους εκπαιδευτικούς με αναπηρία», αναφέρουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βασίλης Δήμος και η γραμματέας Ελένη Μιχαλάκη.

Επιπλέον, έκαναν  έκκληση να συνεχίσει η πρόταξη των  εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ώστε να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας καταγγέλθηκε ήδη με επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας προς υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, τον πρόεδρο και τα μέλη της Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθώς και τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1991, ενώ είναι ο δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας των πασχόντων από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Έχει ως μέλη τους 25 Συλλόγους Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου της Ελλάδας. Εκπροσωπεί τους 5.000 πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θαλασσαιμίας (T.I.F.), και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.).

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ζητά να συμπληρωθούν και να συμπεριληφθούν στην επίμαχη τροπολογία τα εξής:

Η  κατ’ εξαίρεση πρόσληψη ως αναπληρωτών των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, με ειδική μοριοδότηση που θα τους προτάσσει στους πίνακες, ανεξαρτήτως προϋπάρχουσας προϋπηρεσίας.

Η πρόταξη των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σε μόνιμους διορισμούς, ώστε να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.