Έξυπνη εφαρμογή ανίχνευσης του Πάρκινσον!
17:21:04,02/06/2020

Το «Βραβείο του πιο Καινοτόμου Έργου στην υγιή γήρανση – Most Innovative Project Award in Health Ageing»
Από την οθόνη ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου δύναται να ανιχνευθεί σε ποσοστό άνω του 88%, αν ο χρήστης πάσχει από Πάρκινσον ή όχι!
Πρόκειται για μια εφαρμογή του Βραβευμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος H2020 i-PROGNOSIS (www.i-prognosis.eu), που συντονίζει η Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Τ.Η.Μ.Μ.Υ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Το πρόγραμμα αυτό απέσπασε το «Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου στην υγιή γήρανση – Most Innovative Project Award in Health Ageing» στο διαγωνισμό του AgeingFit (https://www.ageingfit-event.com/), που έλαβε χώρα στη Νίκαια της Γαλλίας.
Στον Ευρωπαϊκό αυτό διαγωνισμό προώθησης της καινοτομίας στον τομέα της υγιούς γήρανσηςέλαβαν μέρος περισσότερα από 200 projects.
Μόνο τα 15 από αυτά επιλέχθηκαν για παρουσίαση στην τελική φάση στη Νίκαια.
Στόχος του ευρωπαϊκού έργου i-PROGNOSIS είναι η ανάπτυξη ευφυών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Πάρκινσον και καινοτόμων λύσεων για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Το έργο συντονίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Yλοποιείται, δε, με τη συμμετοχή της COSMOTE, του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης , καθώς και άλλων επτά οργανισμών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία και Σουηδία).
«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, με τις εξαιρετικές τους ιδέες, την αδιάκοπη έρευνά τους, και το σπουδαίο έργο που παράγουν συμβάλλουν όχι μόνο στην προαγωγή της επιστήμης, αλλά προσφέρουν και ευρύτερα στην κοινωνία.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμβάλλουμε διαρκώς στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης με γνώμονα πάντα το όφελος του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. Παπαϊωάννου δίνοντας συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας και σε άπαντες τους συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό έργο i-PROGNOSIS
Η ερευνητική ομάδα της Μονάδας Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. ανέπτυξε εφαρμογή στην οποία καταγράφονται κι αναλύονται δεδομένα πληκτρολόγησης σε οθόνη αφής ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smartphone) σκοπεύοντας στο διαχωρισμό των υγιών ατόμων από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.
Η εφαρμογή αναλύει δεδομένα, τα οποία συσχετίζονται με το ρυθμό πληκτρολόγησης και την πίεση που ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων, χωρίς να απαιτείται η καταγραφή των χαρακτήρων που πληκτρολογούνται.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν τον συσχετισμό των υπό εξέταση χαρακτηριστικών της πληκτρολόγησης με τα κινητικά συμπτώματα της νόσου, όπως είναι η βραδυκινησία, η υποκινησία και η μυϊκή δυσκαμψία.
Τα συμπτώματα αυτά φέρονται πως επηρεάζουν τις κινήσεις των δακτύλων κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης και συνεπώς το ρυθμό, καθώς και την πίεση που ασκείται, όταν ο χρήστης πατά τα πλήκτρα.
Η ανάλυση των δεδομένων «οδηγεί» σε ακρίβεια ανίχνευσης της νόσου Πάρκινσον μεγαλύτερης του 88%.
Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» (Nature Publishing Group).
Παράλληλα,επαληθεύονται τα μέχρι και τώρα αποτελέσματα με δεδομένα που προέρχονται από την καθημερινότητα των χρηστών.
Αυτήν την περίοδο διεξάγεται μία μελέτη μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία), στοχεύει στη συλλογή ερευνητικών δεδομένων από ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό ατόμων (>2.500) μέσω της εφαρμογής iPrognosis.
H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα για κινητά τηλέφωνα Android μέσω του Google Play Store και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν.
Στη μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω, υγιείς και πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον.
Οι συμμετέχοντες δίνουν πρώτα τη συγκατάθεσή τους,μέσω της εφαρμογής.
Μετά, μπορούν να προσφέρουν ανώνυμα δεδομένα που συσχετίζονται με την πληκτρολόγηση, αλλά και με τα χαρακτηριστικά της φωνής ή της κίνησης.
Με αυτό τον τρόπο συνδράμουν στην προσπάθεια μελέτης επιπλέον συμπτωμάτων της νόσου, όπως είναι η αλλοίωση του λόγου και ο τρόμος.
Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ.(Αριθμός πρωτοκόλλου 359/3.4.2017) και συμμορφώνεται με το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Δημοσιευμένη εργασία (αγγλικά)
https://www.nature.com/articles/s41598-018-25999-0
Εφαρμογή iPrognosis
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iprognosis.gdatasuite
©Typologos.com 2020
1 Response
[…] Read the full article (in Greek) […]