O ρόλος της εκπαίδευσης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

21:18:42,09/22/2019

Υπουργός Παιδείας- Νίκη Κεραμέως -Ο.Η.Ε.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που αποτελείται από υλικά, όπως είναι τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και άυλα κληροδοτήματα

Το ρόλο της εκπαίδευσης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ανέδειξε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 Η κ.  Κεραμέως προσκλήθηκε  από τον  ειδικό  απεσταλμένο του γενικού γραμματέα  του Ο.Η.Ε.  στην Παγκόσμια Σύνοδο της Δράσης για το Κλίμα 2019  Luis Alfonso de Alba και  μίλησε στο προσυνέδριο του οργανισμού  με θέμα το ρόλο της εκπαίδευσης στην προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Η  Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των υλικών και άυλων πολιτιστικών μνημείων της ανθρωπότητας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για  μία δράση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οργανισμούς του Ο.Η.Ε.  και τις εθνικές αντιπροσωπείες των  κρατών -μελών του. Ήδη  δεκάδες  κράτη έχουν συνταχθεί στη Συμμαχία για το  συγκεκριμένο θέμα.

Η υπουργός Παιδείας,  αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που αποτελείται από υλικά, όπως είναι τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και άυλα κληροδοτήματα, ήτοι  τα έθιμα, καθώς και οι παραδόσεις μας, τα οποία κινδυνεύουν από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Κατόπιν, τόνισε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στοιχείο ανταπόκρισης στην κλιματική αλλαγή, μπορεί και θα πρέπει να συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής  κληρονομιάς, ενδεικτικά με:

– Την παροχή πληροφοριών στους μαθητές και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή μέσω των  προγραμμάτων σπουδών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

– Την ανάδειξη της σημασίας και του ευάλωτου  της παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία, σύμφωνα με την UNESCO, «είναι το κληροδότημά μας,  από το παρελθόν, με το οποίο ζούμε σήμερα και το οποίο θα μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές».

– Τη  δια βίου κατάρτιση των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων, των διαχειριστών των ιστορικών χώρων, των εκπαιδευτικών και άλλων φορέων, προκειμένου να καλλιεργηθεί η ευαισθησία και η ικανότητα πρόληψης – προσαρμογής στα φυσικά φαινόμενα, καθώς  και να διαδοθεί αυτή η γνώση στην κοινή γνώμη.

– Την προετοιμασία της νέας γενιάς για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να βοηθήσει στην αντιστροφή της ζημιάς.

«Το πιο σημαντικό, είναι να εξοπλίσουμε τους νέους με τα απαιτούμενα εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως είναι  η τεχνολογία αιχμής, η επιστημονική καλλιέργεια, οι δεξιότητες και οι γνώσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά και να αντιστρέψουν την καθοδική σπείρα στην οποία βρισκόμαστε.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα  πρέπει να αναδείξουμε τον παγκόσμιο αντίκτυπο των τοπικών δράσεων, να διαμορφώσουμε τις μελλοντικές συμπεριφορές και συνήθειες και να μεταδώσουμε στους νέους, ακόμη περισσότερο, ηθικές αξίες όπως  είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η υπευθυνότητα και η κριτική σκέψη», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Στην Παγκόσμια Σύνοδο του Ο.Η.Ε. για το Κλίμα 2019, που διεξάγεται τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019  θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.