Έκφραση συναισθημάτων και Επιχειρηματίες
Η έκφραση ποικίλων συναισθημάτων
κερδίζει τη χρηματοδότηση από τους επενδυτές
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:20:16,05/02/2021

Χαμογελάτε; Ίσως, όμως, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για τους πιθανούς επενδυτές.Φωτογραφία από mohamed Hassan από το Pixabay
Χαμογελάτε; Ίσως, όμως, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για τους πιθανούς επενδυτές!
Oι μέχρι και τώρα αντιλήψεις
Οι μέχρι και τώρα αντιλήψεις έδειξαν πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δείχνουν ένα θετικό – χαμογελαστό πρόσωπο στις δραστηριότητές τους.
Μια μελέτη με επικεφαλής έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όμως, διαπίστωσε ότι τις χρηματοδοτήσεις κερδίζουν οι επιχειρηματίες, που έδειχναν ποικίλες εκφράσεις του προσώπου κι οι οποίες «κινούνταν μέσα από ένα μείγμα ευτυχίας, θυμού, καθώς και φόβου.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι υπάρχει ένας ρόλος για διαφορετικά συναισθήματα σε βήματα. Για παράδειγμα, μια θυμωμένη έκφραση του προσώπου μπορεί να «μεταφέρει» το πόσο σας ενδιαφέρει κάτι, αντί να χαμογελάτε, το οποίο στο ακραίο άκρο μπορεί να αποδειχθεί ανέντιμο ή υπερβολικά αισιόδοξο. Είναι καλό να το ισορροπήσετε. Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τη χρήση των διαφορετικών εκφράσεων», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του Carson College of Business του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,Ben Warnick, ο οποίος είναι ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Business Venturing».
Τα διαφορετικά συναισθήματα
Όλη η προηγούμενη έρευνα και οι συμβουλές για επιχειρηματίες έχει επικεντρωθεί στη χρήση των χαρούμενων ή θετικών στάσεων σε θέσεις, αλλά ο επίκουρος καθηγητής Ben Warnick και οι υπόλοιποι συγγραφείς εξέτασαν διάφορα συναισθήματα,ήτοι: Την ευτυχία, το θυμό, το φόβο και την θλίψη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 500 βίντεο από τη διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματοδότησης τύπου crowdfunding, «Kickstarter». Χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό πρόγραμμα ανάλυσης προσώπου για να κωδικοποιήσουν τις εκφράσεις των παρουσιαζόμενων επιχειρηματιών για τα τέσσερα συναισθήματα, καθώς και τις ουδέτερες εκφράσεις. Αυτό έγινε ανά καρέ σε κάθε βίντεο! Μετά, Μετά μέτρησαν οι ειδικοί και το ποσοστό του βήματος που οι επιχειρηματίες εξέφρασαν το κάθε συναίσθημα. Στη συνέχεια, συνέκριναν την εμφάνιση αυτών των συναισθηματικών εκφράσεων με την απόλυτη επιτυχία κι αν οι επιχειρηματίες επέτυχαν το δηλωμένο στόχο συγκέντρωσης των χρημάτων, το συνολικό συγκεντρωμένο ποσό, καθώς και πόσα άτομα συνέβαλαν στη χρηματοδότηση.
Ποικιλία τριών συναισθημάτων
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι- όσες χρησιμοποίησαν μια ποικιλία τριών συναισθηματικών εκφράσεων – ευτυχία, θυμό και φόβος – είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία συγκέντρωσης χρημάτων. Το μόνο συναίσθημα που είχε αρνητική επίδραση στη χρηματοδότηση ήταν η θλίψη.
Σε μια ποιοτική ανάλυση διαπίστωσαν οι συγγραφείς ότι πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν διαφορετικές συναισθηματικές εκφράσεις σε διαφορετικά σημεία της παρουσίασης. Παράδειγμα, πολλοί επιχειρηματίες θα ξεκινούσαν την παρουσίαση με ένα χαρούμενο τρόπο για τον εαυτό τους και μιλούσαν για το πόσο περήφανοι είναι για την ομάδα τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούσαν το θυμό για να μιλήσουν για την αποφασιστικότητά τους ή για το πρόβλημα που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν. Όταν οι επιχειρηματίες μίλησαν για εμπόδια, τον κίνδυνο που διατρέχουν ή χρειάζονταν πόρους, τότε χρησιμοποιούσαν συχνά τις εκφράσεις του προσώπου που «μεταφέρουν» το φόβο.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που εξέφρασαν πολύ λίγη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, δεν τα πήγαν καλά στο να συγκεντρώσουν κεφάλαια,ακόμα κι αν ήταν συναρπαστικές οι λέξεις που είπαν.
Επίσης, απέτυχαν στο στόχο της συγκέντρωσης κεφαλαίων κι οι επιχειρηματίες που προσκολλήθηκαν μόνο σε ένα συναίσθημα!

Θα πρέπει να δείξεις με μέτρο ευτυχία, θυμό και φόβο, αν θέλεις να κερδίσεις τους επενδυτές!Φωτογραφία από Royal Anwar από το Pixabay
Όλα θέλουν μέτρο!
Προσοχή, όμως, η μελέτη έδειξε πως υπήρχαν όρια στη χρήση του συναισθημάτων σε βήματα, ακόμα κι αν αυτά ήταν ποικίλα!
«Υφίσταται ένα κρίσιμο σημείο, όπου μπορείς να έχεις πολύ λίγο ή πάρα πολύ συναίσθημα .Οι εκφράσεις της ευτυχίας, του θυμού και του φόβου προωθούν όλες τη χρηματοδότηση μέχρι κι ενός σημείου, αλλά εάν εκφράζετε κάποιο από αυτά τα συναισθήματα πολύ συχνά, τότε βλάπτετε τις προοπτικές χρηματοδότησής σας», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Ben Warnick, o οποίος παρατήρησε πως αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο τη χρήση των εκφράσεων του προσώπου. Ο ίδιος είπε ότι με μία περαιτέρω έρευνα θα μπορεί να εξετάσει τ’ άλλα κανάλια έκφρασης ή τη σχέση μεταξύ του τι πραγματικά αισθάνονται οι άνθρωποι και αυτού που εκφράζουν, καθώς δεν ευθυγραμμίζονται πάντα αυτά τα δύο.
«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ εκφραστικοί κι αυτό που αισθάνονται εσωτερικά το δείχνουν αρκετά εύκολα στους άλλους. Αρκετοί άνθρωποι μπορεί να ασχολούνται με τη διαχείριση των εντυπώσεων. Με άλλα λόγια μπορούν να «πλαστογραφήσουν» τα συναισθήματα», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ben Warnick.
©Τypologos.com 2021