Eκατομμύρια χρόνια ζωής χάθηκαν λόγω COVID19
Eπάνω από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής
μπορεί να έχουν χαθεί
λόγω της πανδημίας COVID-19!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:19:51,02/18/2021

Οι συγγραφείς του άρθρου της μελέτης εκτιμούν ότι συνολικά 20.507.518 χρόνια ζωής μπορεί να έχουν χαθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 στις 81 χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη μελέτη, δηλαδή τελέστηκε απώλεια 16 χρόνων ανά μεμονωμένο θάνατο! Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Η πανδημία COVID-19 «τρώει» και το χρόνο μας! Επάνω από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής μπορεί να έχουν χαθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως, με μέσο όρο τα 16 χρόνια να χάνονται ανά θάνατο κάθε ανθρώπου! Αυτό δείχνει μία μελέτη, στην οποία ηγήθηκαν δύο ειδικοί του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης (Ισπανία) και του Iνστιτούτου Max Planck της Γερμανίας, καθώς και η οποία δημοσιεύθηκε στο «Scientific Reports» .
Πως έγινε η έρευνα
Από την έρευνα αυτή προέκυψε πως τα χρόνια ζωής που χάθηκαν (Years of life lost -YLL) – δηλαδή η διαφορά μεταξύ της ηλικίας ενός ανθρώπου που πέθανε και του προσδόκιμο όριο της ζωής τους – λόγω της πανδημίας COVID-19 στις βαριά πληγείσες χώρες μπορεί να είναι δύο έως και εννέα φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη απώλεια απώλεια χρόνου εξαιτίας της εποχικής γρίπης!
Ο διευθυντής ερευνών του Κέντρου Έρευνας στην Υγεία και στα Οικονομικά (CRES) του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης (Ισπανία) Héctor Pifarré i Arolas, κι ο εκτελεστικός διευθυντής Δημογραφικών Ερευνών του Iνστιτούτου Max Planck της Γερμανίας-καθηγητής Κοινωνικών Στατιστικών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φιλανδίας Mikko Mÿrskyla μαζί με άλλους συνεργάτες υπολόγισαν τα χρόνια ζωής που χάθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.
Για να επιτύχουν αυτό το σκοπό χρησιμοποίησαν τα δεδομένα,που αφορούσαν σε περισσότερους από 1.279.866 θανάτους σε 81 χώρες μαζί με στοιχεία για το προσδόκιμο όριο ζωής και τις αντίστοιχες προβλέψεις για τους συνολικούς θανάτους,οι οποίοι ενδέχεται να σημειωθούν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοιού ανά χώρα.

Από τη συνολική απώλεια χρόνου (YLL) προκύπτει πως το 44,9% φαίνεται να έχει συμβεί σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 55 και 75 ετών, το 30,2% αφορούσε σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και το 25% έγκειται στους υπερήλικες, ηλικίας άνω των 75 ετών.Φωτογραφία από Candid_Shots από το Pixabay
Tα στοιχεία της έρευνας
Οι συγγραφείς του άρθρου της μελέτης εκτιμούν ότι συνολικά 20.507.518 χρόνια ζωής μπορεί να έχουν χαθεί λόγω της πανδημίας COVID-19 στις 81 χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη μελέτη, δηλαδή τελέστηκε απώλεια 16 χρόνων ανά μεμονωμένο θάνατο!
Από τη συνολική απώλεια χρόνου (YLL) προκύπτει πως το 44,9% φαίνεται να έχει συμβεί σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 55 και 75 ετών, το 30,2% αφορούσε σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και το 25% έγκειται στους υπερήλικες, ηλικίας άνω των 75 ετών. Σε χώρες για τις οποίες ήταν διαθέσιμος ο αριθμός των θανάτων ανά φύλο βρέθηκε ήταν ότι η απώλεια χρόνου ήταν κατά 44% υψηλότερη στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες κοινές αιτίες θανάτου, που συσχετίζονται με το COVID-19 βρέθηκε ότι
Η απώλεια χρόνου εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι δύο έως εννέα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που συσχετίζεται με την εποχιακή γρίπη!
Η απώλεια χρόνου εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού βρίσκεται μεταξύ του ενός τετάρτου και μισού , δηλαδή «αγγίζει» την αντίστοιχη που αποδίδεται στις καρδιακές παθήσεις!
Οι συγγραφείς του άρθρου της μελέτης προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν κατανοητά στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης πανδημίας, αφού παρέχουν ένα «στιγμιότυπο» των πιθανών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σχετικά με την απώλεια χρόνου από τις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ ξεκαθαρίζουν πωως οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να είναι υπερβολικές ή να βρίσκονται «πιο κάτω» λόγω της δυσκολίας στην καταγραφή με ακρίβεια των θανάτων που συσχετίζονται με τον ιό του νέου κορονοιού.
©Typologos.com 2021