Ειρωνεία
Της Ιωάννας Βασιλειάδου
Αρθρογράφου
22:50:15,06/19/2019

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για τους είρωνες ανθρώπους.Φωτογραφία από manseok Kim από το Pixabay
Η ειρωνεία είναι η εξευγενισμένη μορφή του μίσους-Όσκαρ Ουάιλντ
Η λέξη ειρωνεία προέρχεται από την αρχαία ελληνική εἰρωνεία. Είναι αυτός που μιλάει ειρωνικά και συνήθως λέει το αντίθετο από αυτό, το οποίο εννοεί. Έχει δηκτική διάθεση. Αφήνει υπονοούμενα. Ειρωνεία είναι ο χλευασμός, ο εμπαιγμός, ο περιφρονητικός αστεϊσμός κι ο σαρκασμός.
Για πολλούς η ειρωνεία είναι θετική συμπεριφορά, γιατί δείχνει ότι η συνείδηση έχει γίνει συνειδητή. Και η ειρωνεία περνάει από δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, ενώ στο δεύτερο αμφιβάλλουμε και για την ίδια την αμφιβολία. Αυτά τα στάδια θεωρούνται δείγματα ανώτερου ανθρώπου και λίγοι άνθρωποι έφτασαν στα στάδια αυτά.
Η επικρατέστερη άποψη, όμως, είναι ότι ο άνθρωπος που ειρωνεύεται, είναι άνθρωπος ανεπαρκής, ελλειμματικός, εντυπωσιομανής, φθηνός και ρηχός. Η ειρωνεία είναι πνευματική ανεπάρκεια, καμουφλαρισμένη κακότητα και ζήλια προς τον αντίπαλο, ο οποίος οπωσδήποτε υπερέχει. Γι’ αυτό προκαλεί αυτή την επίθεση από τον είρωνα τύπο.
Ο είρων προσπαθεί να επιβληθεί ειρωνευόμενος, αποκλείοντας τον αντίλογο. Από την πλευρά του, και ο αντίπαλος αποφεύγει να πέσει στο επίπεδο του είρωνα, γιατί γνωρίζει ότι έχει απέναντί του, έναν άνθρωπο προβληματικό με προσωπικότητα που μπάζει. Οι είρωνες είναι πιο επικίνδυνοι από τους βλάκες κι ας περνιούνται για έξυπνοι! Συνήθως είναι ανεπαρκέστατοι στη δουλειά τους, και κάνοντας πνεύμα γίνονται εξαιρετικά ασυμπαθείς!
Η ειρωνεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ψυχική πάθηση που έχει προέλευση την εγωπάθεια και τον ναρκισσισμό. Ο είρων άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό καλύτερο από τους άλλους, αλλά έχοντας και κάποια αμφιβολία ως προς αυτό.
Αυτή του, η αμφιβολία τον κάνει να βγάζει αυτήν την καλυπτόμενη επιθετικότητα, περισσότερο για να φανεί ότι είναι κάποιος. Θα μπορούσε να αποκαλεστεί και φλεγματικός αν και είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό.
Στους Άγγλους αποδίδεται το φλεγματικό χιούμορ που περιέχει και μία λεπτή ειρωνεία. Αλλά ο είρων άνθρωπος δεν έχει χιούμορ! Έχει καθαρά κακότητα και ζήλια. Γνωρίζει κάποια γεγονότα των συνανθρώπων του, τα οποία φυσικά δεν είναι βέβαιο ότι είναι και τα σωστά.
Δεν τα έχει διασταυρώσει. Απλά μιλάει μ’ αυτόν τον τρόπο για να βγάλει το φθόνο, που έχει στην ψυχή του, αλλά και να κάνει εντύπωση. Κυρίως, όμως, για να μάθει! Ρίχνει άδεια για να «πιάσει γεμάτα».
Γι’ αυτό όταν συναντήσετε στο δρόμο σας, άνθρωπο είρωνα που πολλές φορές θεωρεί την ειρωνεία του, προτέρημα, τότε το καλύτερο, το οποίο έχετε να κάνετε, είναι να τον αποφύγετε!
©Typologos.com 2019