Είναι Οκ οι πλατφόρμες «ζωντανής» μουσικής;
Γιατί δε πετυχαίνουν
οι πλατφόρμες μετάδοσης «ζωντανής» μουσικής;
Τι δείχνει μια ερευνητική εργασία
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
19:47:18,04/26/2022

Συνεχώς πολλαπλασιάζονται οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι η Uber και οι οποίες στοχεύουν να επεκτείνουν την οικονομική πλευρά των συναυλιών σε νέους τομείς εργασίας, αλλά η μετάδοση μίας «ζωντανής» μουσικής εκδήλωσης φαίνεται πως εμπεριέχει κάποια δομικά χαρακτηριστικά που τις εμποδίζουν να προσαρμοστούν καλά στους διαδικτυακούς ιστοτόπους.Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Συνεχώς πολλαπλασιάζονται οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι η Uber και οι οποίες στοχεύουν να επεκτείνουν την οικονομική πλευρά των συναυλιών σε νέους τομείς εργασίας,αλλά η απευθείας μετάδοση μίας «ζωντανής» μουσικής εκδήλωσης φαίνεται πως εμπεριέχει κάποια δομικά χαρακτηριστικά που τις εμποδίζουν να προσαρμοστούν καλά στους διαδικτυακούς ιστοτόπους.
Τα δομικά χαρακτηριστικά ως εμπόδια
της μετάδοσης ζωντανών συναυλιών
Μερικά από αυτά τα δομικά χαρακτηριστικά είναι:
🔴Η δυσκολία ποσοτικού προσδιορισμού της αξίας.
🔴Οι πολυπλοκότητες και τα ενδεχόμενα της εκτελούμενης εργασίας.
🔴Ο κατακερματισμός του οργανωτικού τομέα.
Η ερευνητική εργασία
Τα ανωτέρα στοιχεία περιγράφονται γλαφυρά στο άρθρο της ερευνητικής εργασίας με τίτλο: , «Γιατί δεν υπάρχει ένα Uber για τη «ζωντανή» μουσική; Η ψηφιοποίηση των διαμεσολαβητών και τα όρια της οικονομίας της πλατφόρμας», που έγραψε ο καθηγητής και ερευνητής του ILR School, Ian Greer. Το ερευνητικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 37 του Μαρτίου του 2022 του περιοδικού «New Technology, Work and Employment».
Οι άλλοι συγγραφείς του άρθρου είναι:
🔴Ο καθηγητής και ερευνητής του Τμήματος Αναπτυξιακών Σπουδών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Zacatecas, Dario Azzellini.
🔴Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leeds, Charles Umney.
Η βιομηχανία των συναυλιών
και οι «ζωντανές» μεταδόσεις
Εκ πρώτης όψεως, η βιομηχανία διοργάνωσης – υλοποίησης των συναυλιών φαίνεται ώριμη για μία πλατφόρμα «ζωντανής» μετάδοσης κι αυτό «πηγάζει» μέσα από τη μακρά ιστορία της οικονομίας των μουσικών παραστάσεων με μπάντες ή καλλιτέχνες, που εκτελούν μια σειρά από εφάπαξ δεσμεύσεις με σπάνια μακροχρόνια απασχόληση. Ομοίως, οι άλλες πτυχές της μουσικής βιομηχανίας – όπως είναι η ηχογραφημένη μουσική – είναι από καιρό ήδη διαθέσιμες μέσω διάφορων ψηφιακών πλατφόρμων.
Τα εξωτερικά ζητήματα – εμπόδια
Ωστόσο, οι συγγραφείς εντόπισαν διάφορα εξωτερικά ζητήματα που περιορίζουν την ανάπτυξη των ιστοσελίδων «ζωντανής» μετάδοσης συναυλιών, αφού πήραν συνεντεύξεις και πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση συνολικά 168 «ενδιάμεσων ιστότοπων».
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν:
🔵Ιστοσελίδες καλλιτεχνικών πρακτορείων.
🔵Πλατφόρμες ή ιστοσελίδες καταχώρισης που επιτρέπουν σε διάφορα άτομα στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνδέονται εκτός σύνδεσης.
Πρώτο πρόβλημα – Η αποτίμηση
Η αποτίμηση είναι το πρώτο πρόβλημα. Συνήθως, οι ψηφιακές πλατφόρμες παίρνουν άυλες ιδιότητες και τις απλοποιούν σε κάποια μορφή αριθμητικών βαθμολογιών, όπως είναι οι αξιολογήσεις με αστέρια, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να συγκριθούν γρήγορα.
Στην περίπτωση της κριτικής για τη «φιλοξενούμενη» μουσική παρατηρούνταν το εξής παράδοξο:
Πολλές από τις ενδιάμεσες ιστοσελίδες ανέμεναν από τους επισκέπτες – χρήστες να εξετάσουν αρχεία ήχου, να «πατήσουν» σε φωτογραφίες, να δουν δείγματα βίντεο και να επιλέξουν μερικές από μαρτυρίες άλλων χρηστών.
Αυτό το γεγονός, όμως, «υπονόμευε τη λειτουργία επιτάχυνσης των συναλλαγών στις ίδιες τις ψηφιακές πλατφόρμες».

Ο κατακερματισμός του πεδίου φαίνεται πως εμποδίζει τις πλατφόρμες μετάδοσης «ζωντανής» μουσικής να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Φωτογραφία από shbs από το Pixabay
Δεύτερο πρόβλημα – Η πολυπλοκότητα των συναυλιών
Επιπλέον, η «ζωντανή» μουσική, ως σύνολο εργασιών, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και η εκτέλεση μιας συναλλαγής για μια απευθείας μετάδοση συναυλίας περιλαμβάνει διάφορα ετερόκλητα στοιχεία, που ποικίλλουν πολύ μεταξύ των δεσμεύσεων και τα οποία είναι απρόβλεπτα από τη φύση τους Γεγονός είναι ότι η υπηρεσία και η τιμή μιας συναυλίας μαζί με τα διάφορα απρόοπτα (φαγητό, ποτά, γκαρνταρόμπα, η εγκατάσταση και η καταστροφή εξοπλισμού) υπόκεινται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες περιορίζονται σοβαρά μέσω των ενδιάμεσων ιστοσελίδων.
Τρίτο πρόβλημα- Ο κατακερματισμός του πεδίου
Ο κατακερματισμός του πεδίου φαίνεται πως εμποδίζει τις πλατφόρμες μετάδοσης «ζωντανής» μουσικής να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι οι λεγόμενες «λειτουργικές» μουσικές εκδηλώσεις(π.χ. ένας γάμος ή μια εταιρική εκδήλωση ) και τα αποκαλούμενα «δημιουργικά» σόου (π.χ. η αναπαραγωγή πρωτότυπων συνθέσεων σε ένα φεστιβάλ) περιλαμβάνουν θεμελιωδώς διαφορετικές προσδοκίες από τον πελάτη αν και οι ίδιοι μουσικοί μπορεί να εργάζονται και στους δύο τομείς.
Ωστόσο, οι αυτοί οι δύο τύποι συναυλιών είναι ριζικά διαφορετικοί Αυτές οι διαφορές καθιστούν μη πρακτική τη δημιουργία μιας πλατφόρμας τύπου ενιαίας εξυπηρέτησης που θα απευθύνεται σ’ όλα τα τμήματα της αγοράς.
Επισήμανση των συγγραφέων
«Ο κλάδος που επιλέξαμε είναι ξεχωριστός και πολύ συγκεκριμένος, αλλά αυτό το γενικό σημείο αξίζει να εξεταστεί πολύ ευρύτερα. Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα από τη μελέτη είναι ότι οι πλατφόρμες που ανακαλύψαμε σχεδόν όλες λειτουργούσαν με την εμπορική λογική. Καμία από αυτές δεν επέδειξε το ήθος της «οικονομίας του διαμοιρασμού». Δε βρήκαμε στοιχεία, που να υποδεικνύουν ότι συνδικάτα ή συλλογικότητες δημιουργούσαν πλατφόρμες για τη βελτίωση των όρων ανταλλαγής στις αγορές «ζωντανής» μουσικής. Αυτό μας εξέπληξε, γιατί, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ σπάνια συλλογικά οργανωμένη από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτουν πολλά παραδείγματα συλλογικής κινητοποίησης από τους μουσικούς σχετικά με τις συνθήκες εργασίας», επισήμαναν οι συγγραφείς.
©Typologos.com 2022