Οι εγκλεισμοί λόγω του COVID-19 «οδήγησαν» σε αυξημένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:25:27,07/23/2020

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώθηκαν κατά 50% μετά από το υποχρεωτικό κλείσιμο στο Δελχί, ενώ υπολόγισαν πως η συνολική παραγωγή των ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκε κατά 8,3% στα τέλη Μαρτίου του 2020 και κατά 5,9% τον Απρίλιο.Φωτογραφία από adege από το Pixabay
Καθαρότερους ουρανούς ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης άρχισαν να παρατηρούν οι άνθρωποι λόγω διακοπής λειτουργίας της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των εντολών για διαμονή στο σπίτι.
Τώρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι αυτοί οι καθαρότεροι ουρανοί είχαν μετρήσιμο αντίκτυπο στην «{έξοδο» από ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, οδηγώντας σε αύξηση κατά περισσότερο από 8% στην παραγωγή ισχύος εκ των εγκαταστάσεων, που λειτουργούν στο Δελχί της Ινδίας.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει κι απεικονίζει σε ποσοστά τον αντίκτυπο της μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον τομέα της ηλιακής παραγωγής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα της μελέτης θα πρέπει να ισχύει για τις ηλιακές εγκαταστάσεις παγκοσμίως, αλλά κανονικά θα ήταν πολύ δύσκολο να μετρηθεί σε φόντο φυσικών διακυμάνσεων στην παραγωγή των ηλιακών συλλεκτών. Οι φυσικές διακυμάνσεις προκαλούνται από τα πάντα εκ των σύννεφων έως και τη σκόνη, που επικάθεται στα πάνελ.
Οι εξαιρετικές συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, με την ξαφνική παύση των φυσιολογικών δραστηριοτήτων και σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δελχί έδωσαν την ευκαιρία στους ερευνητές να αξιοποιήσουν δεδομένα από ένα άνευ προηγουμένου, μη προγραμματισμένο φυσικό πείραμα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Joule , σε ένα άρθρο του καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ Tonio Buonassisi, του ερευνητή Ian Marius Peters, και τριών άλλων επιστημόνων από τη Σιγκαπούρη, καθώς κι εκ της Γερμανίας.
Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια επέκταση προηγούμενης έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα στο Δελχί για αρκετά χρόνια. Η ώθηση για την εργασία ήρθε μετά από ένα ασυνήθιστο καιρικό μοτίβο, που σημειώθηκε το 2013, οπότε « σάρωσε» ένα συγκεντρωμένο καπνό από δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία σε ένα τεράστιο τμήμα αυτής της χώρας της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, όπου ο κ. Peters μόλις έφτασε στην περιοχή διαπίστωσε πως ήταν τόσο άσχημο, αφού δεν μπορούσες να δεις τα κτίρια στην άλλη πλευρά του δρόμου!
Δεδομένου του γεγονότος ότι ήδη έκανε έρευνα για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, αποφάσισε ο κ. Peters να διερευνήσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών.Η ερευνητική ομάδα διέθετε καλά μακροπρόθεσμα δεδομένα για την παραγωγή του ηλιακού συλλέκτη και την ηλιακή μόνωση, που συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα από σταθμούς παρακολούθησης, οι οποίοι λειτουργούσαν δίπλα στις ηλιακές εγκαταστάσεις.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίας ομίχλης διάρκειας 18 ημερών, μειώθηκε η απόδοση ορισμένων τύπων ηλιακών συλλεκτών. Ωστόσο, είδαν ότι άλλοι τύποι ηλιακών συλλεκτών παρέμειναν σε λειτουργία ή αύξησαν ελαφρώς την απόδοσή τους.
Αυτή η διάκριση αποδείχθηκε χρήσιμη για την απομάκρυνση των επιπτώσεων της ρύπανσης από άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Peters έμαθε αργότερα ότι ένα μακρόχρονο αρχείο πραγματικών μετρήσεων υψηλής ποιότητας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των σωματιδίων μεγέθους μικρότερου των 2,5 μικρομέτρων είχε συλλεχθεί κάθε ώρα, χρόνο με το χρόνο, στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Δελχί.
Αυτό το αρχείο παρείχε την απαραίτητη βάση για τον προσδιορισμό των πραγματικών επιπτώσεων της ρύπανσης στην παραγωγή των ηλιακών συλλεκτών. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την πρεσβεία με εκείνα της συννεφιάς και της ηλιακής ακτινοβολίας, που είχαν συλλεχθεί από τους αισθητήρες.
Τότε εντόπισαν συνολική μείωση της τάξης του 10% της παραγωγής από τις ηλιακές εγκαταστάσεις στο Δελχί λόγω της ρύπανσης.
Μετά από τη διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19 στις 24 Μαρτίου 2020 στο Δελχί μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορα μαθηματικά εργαλεία μαζί με τη συνεχιζόμενη συλλογή των δεδομένων της πρεσβείας, ώστε να δουν τον αντίκτυπο των μειώσεων στις ταξιδιωτικές και εργοστασιακές επιχειρήσεις. Συνέκριναν, δε, τα δεδομένα πριν και μετά από τη υποχρεωτική διακοπή της δραστηριότητας στην Ινδία μαζί με άλλα, που είχαν συλλεχθεί την προηγούμενη τριετία.
Έτσι, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώθηκαν κατά 50% μετά από το υποχρεωτικό κλείσιμο, ενώ υπολόγισαν πως η συνολική παραγωγή των ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκε κατά 8,3% στα τέλη Μαρτίου του 2020 και κατά 5,9% τον Απρίλιο.
«Αυτές οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις τυπικές παραλλαγές που έχουμε μέσα σε ένα χρόνο ή από χρόνο σε χρόνο. Είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερες. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να το εξηγήσουμε με τις διακυμάνσεις. Το ποσό της διαφοράς είναι περίπου αυτή, που σημειώνεται μεταξύ της αναμενόμενης απόδοσης ενός ηλιακού συλλέκτη στο Χιούστον έναντι ενός στο Τορόντο», εξηγεί ο κ. Peters.
«Η αύξηση της παραγωγής κατά 8% μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά για αυτές τις επιχειρήσεις. Εάν μια εταιρεία ηλιακής ενέργειας περίμενε να πάρει ένα περιθώριο κέρδους 2% από την αναμενόμενη παραγωγή του 100% και ξαφνικά λαμβάνουν παραγωγή της τάξης του 108%, τότε αυτό σημαίνει ότι το περιθώριο κέρδους τους, έχει αυξηθεί κατά πέντε φορές, από το 2% στο 10%», επισημαίνει ο καθηγητής κ. Buonassisi.
«Τα ευρήματα παρέχουν πραγματικά στοιχεία για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον καθώς οι εκπομπές μειώνονται παγκοσμίως. Αυτή είναι η πρώτη πραγματική ποσοτική αξιολόγηση, όπου έχετε σχεδόν έναν διακόπτη που μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα, που δίνει μια ματιά σε έναν κόσμο με σημαντικά λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση», τονίζει ο ίδιος.
Κατά τον καθηγητή Buonassisi, η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι τα ηλιακά πάνελ καθίστανται συνεχώς. πιο αποτελεσματικά λόγω της αύξησης της χρήσης ηλιακού ηλεκτρισμού, εφόσον εκτοπιστεί η παραγωγής των ορυκτών καυσίμων που παράγει ατμοσφαιρική ρύπανση!
«Με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στο σπίτι βοηθάτε όχι μόνο τον εαυτό σας, όχι μόνο να βάζετε χρήματα στην τσέπη σας, αλλά βοηθάτε κι όλους τους άλλους που έχουν ήδη εγκατεστημένα ηλιακά πάνελ, καθώς κι όσους θα τα εγκαταστήσουν τα επόμενα 20 χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο, μια αυξανόμενη παλίρροια ηλιακών συλλεκτών αυξάνει όλα τα ηλιακά πάνελ
Αν και το επίκεντρο ήταν στο Δελχί, αυτό το φαινόμενο ισχύει σε οποιοδήποτε σημείο όπου έχετε κάποιο είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εάν το μειώσετε, θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τους ηλιακούς συλλέκτες», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο καθηγητής.
©Typologos.com 2020