Εγκαίνια νέου κτιρίου ΠΚΜ από Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και Περιφερειάρχη Α.Τζιτζικώστα

22:56:04,10/18/2019

Στον αγιασμό του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν  o  Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ.  Βαρθολομαίος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019  στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός  Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος  Καράογλου, η  επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία  Αντωνίου, Βουλευτές , σχεδόν  άπαντα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας,  ο  πρόεδρος  της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.)  Λάζαρος  Κυρίζογλου, δήμαρχοι  απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία, ιεράρχες, εκπρόσωποι  των αρχών και των φορέων της περιοχής,  εργαζόμενοι  της Περιφέρειας και πολύς κόσμος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε ο κ. Τζιτζικώστας  μαζί με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του νέου κτιρίου  και στον οποίο χοροστάτησε  ο  Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εγκαίνια Π.Κ.Μ Οικουμενικός Πατριάρχης - Περιφερειάρχηυς

Το διατηρητέο οικοδόμημα στον αίθριο χώρο του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργήσει ως αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των επιτροπών της Περιφέρειας, ενώ θα χρησιμοποιείται και ως πολυχώρος από συλλόγους και φορείς της πόλης. Αυτό σνακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Α,. Τζιτζικώστας

«Σας υποδεχόμαστε με βαθιά αισθήματα σεβασμού, τιμής και χαράς. Σας καλωσορίζουμε εδώ, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ειδικότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έναν τόπο που υποδέχτηκε τους ξεριζωμένους Έλληνες  από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, έναν τόπο με πολύ άξιους και ικανούς ανθρώπους, στον οποίο η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν, καθώς  και φωτεινό μέλλον», καλωσόρισε ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τον κ.κ. Βαρθολομαίο,

Ευχαρίστησε, δε,  τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποδοχή της πρόσκλησης να εγκαινιάσει το νέο κτίριο, τονίζοντας ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 17 αιώνες αποτελεί το θρησκευτικό λίκνο μας. Στο πρόσωπό σας,  συμβολίζονται αιώνες διαδρομής του γένους και της Εκκλησίας μας.

Υπήρξατε ένας από τους πρώτους, διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητα του. Είσαστε η σταθερή – διαχρονική ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, παρά τις δυσκολίες, καθώς και τις απογοητεύσεις.

Με το σπουδαίο έργο σας, είσαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια, στα παιδιά, στους νέους και  στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Βρίσκεστε στην κορυφή ενός θεσμού, που αποτελεί την κιβωτό αξιών».

Αναφερόμενος στο νέο κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας ότι άρχισε να κατασκευάζεται από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε μετά από  το 2010 και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η λειτουργία του κτιρίου έχει ήδη ξεκινήσει με την τελευταία μετεγκατάσταση των  υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να λαμβάνει χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο. «Κρίναμε, όμως,  σκόπιμο, ενόψει των περιφερειακών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου που βρισκόταν στο ξεκίνημά της, να μην τελέσουμε τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου εκείνη την εποχή, σεβόμενοι πλήρως τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε προεκλογική διαδικασία, διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους και  χωρίς εξαιρέσεις», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Πλέον , η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει δυο κτίρια στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι το κτίριο της διοίκησης και  του περιφερειακού συμβουλίου, που λειτουργεί  στη Βίλα Αλλατίνη στην ανατολική πλευρά της πόλης και το νέο κτίριο υπηρεσιών, το οποίο βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια Π.Κ.Μ Οικουμενικός Πατριάρχης - Περιφερειάρχηυς

Η στιγμή των εγκαινίων

Για τα χαρακτηριστικά του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας ανέφερε :ο κ. Τζιτζικώστας ότι:

Το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις προτεραιότητες του τόπου   και τις ανάγκες των πολιτών, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία, καθώς και στις κουραστικές μετακινήσεις.

Είναι ένα οικοδόμημα  32.000 τετραγωνικών μέτρων σε συνολικό χώρο 42.260 τετραγωνικών μέτρων, που παρέχει πλήρη πρόσβαση στους ανθρώπους  με ειδικές ανάγκες .  Επιπλέον, διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο. Η  λειτουργία  αμφοτέρων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

Στο κτίριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Στα  350 γραφεία  στεγάζονται πέντε γενικές διευθύνσεις και 21 διευθύνσεις ή αυτοτελή γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το χώρο. Προηγουμένως, όλες  αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούσαν σε  10 κτίρια και γραφεία, που ήταν  διάσπαρτα σε όλη τη Θεσσαλονίκη και τα οποία ήταν  υποχρεωμένη η Περιφέρεια μέχρι  και πρόσφατα να τα  νοικιάζει.

Ήδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτιρίου  εξοικονομήθηκαν  πόροι  που «αγγίζουν»  τα 2 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίοι  αξιοποιήθηκαν και αποδόθηκαν στην ίδια την κοινωνία, με έργα συντήρησης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού  δικτύου, αλλά και έργα αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια στη χώρα, κάτι το οποίο συνεπάγεται: Υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό  της τάξης του 70% από τα συμβατικά καύσιμα, όπως  είναι το πετρέλαιο και  το φυσικό αέριο, καθώς και επιφέρει  σημαντική μείωση εκπομπής των  ρύπων.

Αντίστοιχα καινοτόμο είναι το κτίριο και σε ό,τι αφορά στη θερμομόνωση  και στο φωτισμό,  αφού διαθέτει σύστημα ελέγχου όλων των ενεργειακών παραμέτρων.

Εγκαίνια Π.Κ.Μ Οικουμενικός Πατριάρχης - Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδιονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αποκάλυψαν τη μαρμάρινη πλάκα του κτιρίου υπηρεσιών

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος οραματίστηκε, θεμελίωσε και προχώρησε την κατασκευή του κτιρίου, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν την ευθύνη της κατασκευής- στέγασης στο νέο κτίριο και την ανάδοχο εταιρεία, η οποία  ολοκλήρωσε την κατασκευή του.

«Την επόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ώστε μέσω της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης  να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την αποπεράτωση του διατηρητέου κτιρίου  στον αίθριο χώρο του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργήσει ως αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των επιτροπών της Περιφέρειας, ενώ θα χρησιμοποιείται και ως πολυχώρος από συλλόγους και φορείς της πόλης», ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας

 «Το νέο κτίριο βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην «καρδιά» της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης αναπτυξιακής δέσμης ενεργειών και έργων που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και που έχει αναπτυχθεί ποτέ, από οποιοδήποτε φορέα, σ’ αυτή την πλευρά της πόλης. Το νέο κτίριο είναι σημείο αναφοράς, το οποίο  θα προσελκύσει φορείς και επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή».

Για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη είπε ο κ. Τζιτζικώστας  τα εξής:

Λίγα μέτρα δυτικά από εδώ, ολοκληρώθηκε – παραδόθηκε  ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνικά πιο σύνθετα έργα, που παρέμενε για δεκαετίες «στα συρτάρια» . Πρόκειται για  τη νέα δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, που θα δώσει ώθηση στις μεταφορές και στις εξαγωγές.

Ακριβώς απέναντι στο λιμάνι εξασφαλίστηκαν  7 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται η  σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό  δίκτυο, που θα δώσει ώθηση στο εμπόριο και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επίσης, λίγο νοτιότερα από εδώ τέθηκαν οι βάσεις, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και ξεκινά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, με το οποίο  καταργείται η ασυνέχεια και δημιουργείται μια ενιαία – συνεχόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη (Αυτό θα γίνει στην έκταση  από το Καλοχώρι έως και  το Αγγελοχώρι.

Εγκαίνια Π.Κ.Μ Οικουμενικός Πατριάρχης - Περιφερειάρχης

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Στο δυτικό μέτωπο του Θερμαϊκού και σε έκταση 6.600 στρεμμάτων προχωρά η  εξυγίανση -αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τη ρύπανση και τη φθορά από απόβλητα.Παράλληλα,  δημιουργούνται  νέες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια διασφαλίστηκαν οι  πόροι  και  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη  που χρηματοδοτεί  την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο που θα το χαίρονται οι πολίτες,  οι οικογένειες , καθώς και τα παιδιά τους.

«Ήμασταν ο πρώτος φορέας στη χώρα που δεν κρύφτηκε, αναζήτησε και έδωσε απαντήσεις, ολοκληρωμένες – επιστημονικές για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Βάζουμε « φρένο»  στην αδικία και στην παραμέληση δεκαετιών της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Πατάμε το γκάζι» για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξή της. Δεν ανεχτήκαμε ποτέ και δε θα συμβιβαστούμε ποτέ με μια κατάσταση που επιτρέπει να υπάρχουν συμπολίτες μας, που αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας.

Για εμάς, έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα, είναι όλοι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ, και δίνουμε όλες τις μάχες, μικρές και μεγάλες, για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα, για να κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας. Για να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία μια ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια. Και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό, με έμφαση στην περιβαλλοντική κρίση που διέπει τον πλανήτη. Μάλιστα,  υπογράμμισε  ότι η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας και τόνισε  πως «αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά της οικολογικής κρίσης, ως ένα καινοτόμο-  βιοκλιματικό κτίριο».

Εγκαίνια Π.Κ.Μ Οικουμενικός Πατριάρχης - Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψαν συμβολικά μια ελιά στον αυλή του νέου κτιρίου υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρκής Μακεδονίας

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τζιτζικώστα σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι:

 «Είστε αξιέπαινος κ. Περιφερειάρχη για τις προσπάθειές σας. Η περιβαλλοντική κρίση μας αφορά όλους. Μόνον  η κοινή προσπάθεια θα αντιμετωπίσει τον κοινό κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, ούτε διαφυγή από την ευθύνη και άλλοθι. Δεν μπορεί να καταστρέφεται το περιβάλλον για γεωπολιτικούς λόγους και λόγους οικονομικού συμφέροντος. Δεν μπορούμε να λέμε ότι σεβόμαστε το Θεό και να καταστρέφουμε τα δημιουργήματά του».

Στο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας αποκάλεσε «πράσινο Πατριάρχη» τον κ.κ. Βαρθολομαίο, επισημαίνοντας το διαρκές ενδιαφέρον , που δείχνει για τη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε και πέρυσι επισκεπτόμενος τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου,. Ακόμη, έκανε λόγο για διαρκή εγκατάλειψη της δυτικής Θεσσαλονίκης από την Πολιτεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών  κ. Θεοδωρικάκος  μιλώντας  για  το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας σημείωσε ότι «ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να τον αισθάνονται σπίτι τους».

 Ταυτόχρονα, έδωσε συγχαρητήρια  στον κ. Τζιτζικώστα όχι μόνο για την ολοκλήρωση του κορυφαίου αυτού «πράσινου κτιρίου», αλλά και για το πολιτικό ήθος, καθώς επέλεξε να μην εγκαινιάσει το κτίριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. «Απόστολε Τζιτζικώστα ανέβασες πολύ ψηλά τον πήχη για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από  τους χαιρετισμούς αποκάλυψαν ο Περιφερειάρχης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη μαρμάρινη πλάκα του κτιρίου υπηρεσιών και το εγκαινίασαν. Ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε τον κ.κ. Βαρθολομαίο στο κτίριο και του δώρισε έναν τόμο, με την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας, που περιέχει και ιστορικούς χάρτες από την πορεία του Μακεδόνα στρατηλάτη. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος δώρισε έναν ασημένιο δίσκο με το θυρεό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως  προς τον Περιφερειάρχη.

Ο Περιφερειάρχης και ο  Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψαν συμβολικά μια ελιά στον αυλή του νέου κτιρίου.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.