Συντονιστής ερευνητικού έργου για την ενέργεια ανέλαβε το Α.Π.Θ.

0
86

Συντονιστής  ερευνητικού  έργου για την ενέργεια  ανέλαβε το Α.Π.Θ.

17:16:14,03/13/2018
Η εναρκτήρια συνάντηση των partners του έργου EASY- RES έγινε το διήμερο 5-6 Μαρτίου 2018, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συντονιστής του ερευνητικού έργου EASY- RES (Enable Ancillary  Services By Renewable Energy Sources)–«Ενεργοποίηση Βοηθητικών Υπηρεσιών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ανέλαβε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ανάληψη δόθηκε μετά  από  την επιτυχή αξιολόγηση σχετικής ερευνητικής πρότασης, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του ερευνητικού έργου είναι η ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών ελέγχου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), έτσι ώστε να προσφέρουν στο ηλεκτρικό δίκτυο, εκτός από τη μέγιστη ενέργεια, και επικουρικές υπηρεσίες, τις οποίες σήμερα προσφέρουν μόνον  οι μεγάλες γεννήτριες που τροφοδοτούνται από συμβατικά καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των νέων αυτών μεθοδολογιών θα επιτευχθεί η συνεχής λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη ακόμη και με 100% από Α.Π.Ε. Επίσης, θα επιτευχθεί και η σημαντική αύξηση της ασφάλειας στην ενεργειακή τροφοδότηση της Ευρώπης, εφόσον τα ηλεκτρικά δίκτυα δε  θα χρειάζονται συμβατικά καύσιμα (φυσικό αέριο, λιγνίτης,  αλλά και πυρηνικά).

Παράλληλα, θα εξασφαλιστούν η δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας «νησίδων» του ηλεκτρικού δικτύου, με αποτέλεσμα την αύξηση της ασφάλειας έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Θα εξασφαλιστεί ακόμη η δυνατότητα και των πολύ «μικρών» ιδιοκτητών Α.Π.Ε.  να έχουν ενεργή συμμετοχή στα έξυπνα δίκτυα του μέλλοντος, αφού θα μπορούν να προσφέρουν και να αμείβονται για τις βοηθητικές υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι  εγκαταστάσεις  που διαθέτουν.

Επιπλέον, θα επιτευχθεί η δημιουργία νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του δικτύου διανομής με νέους ρόλους για τους διαχειριστές του δικτύου και για τους μικρούς καταναλωτές- παραγωγούς.

 Στο έργο συμμετέχουν και δέκα ακόμη συνεργαζόμενοι φορείς (partners):

  • Το Πανεπιστήμιο της Sevilla (Universidad de Sevilla-Ισπανία),
  • Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft (Technische Universiteit DELFT–Ολλανδία),
  • Το Πανεπιστήμιο του Passau (Universität Passau–Γερμανία),
  • Το Πανεπιστήμιο του Lancaster (Lancaster University-Μεγάλη Βρετανία),
  • Η Εταιρεία Διαχείρισης και Διάχυσης Αποτελεσμάτων Geschäftsstelle Zentrum Digitalisierung- Bayern (ZD.B-Γερμανία),
  • Ο  διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.),
  • Η εταιρεία κατασκευής μπαταριών FENECON GmbH & Co. KG (Γερμανία) και τρεις διαχειριστές δικτύων διανομής: Elektro Gorenjska (Σλοβενία), Stadtwerk Haßfurt GmbH (Γερμανία) και Stadtwerke Landau a.d. Isar (Γερμανία), οι οποίοι διαθέτουν περισσότερο από 70%  Α.Π.Ε.  στα δίκτυα διανομής τους.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2018 και η διάρκειά του είναι 40 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός  ανέρχεται σε 4.562.000 ευρώ, από τα οποία 1.058.000 ευρώ αναλογούν στο Α.Π.Θ. Η εναρκτήρια συνάντηση των partners έγινε το διήμερο 5-6 Μαρτίου 2018, στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 ©Τypologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

thirteen − 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.