Δύο νέοι ασύλητοι θαλαμοειδείς τάφοι αποκαλύφθηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών στη Νεμέα

00:24:53,08/12/2019
Αηδόνια νεκροταφείο -Φωτογραφία- copyright Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Αεροφωτογραφία με το δρόμο και το θάλαμο των δύο νέων, ασύλητων τάφων στο ανατολικό τμήμα του μυκηναϊκού νεκροταφείου στα Αηδόνια Νεμέας, καθώς και των τάφων της παλιάς ανασκαφής. Φωτογραφία- copyright Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Δύο νέοι  ασύλητοι θαλαμοειδείς τάφοι, οι οποίοι χρονολογούνται στην ύστερη μυκηναϊκή περίοδο (δηλαδή αυτή των μυκηναϊκών ανακτόρων  1.400 – 1.200 π.Χ.) αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του συστηματικού  ερευνητικού προγράμματος  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Αηδονιών της Νεμέας.  Η ανακάλυψη  ανακοινώθηκε την Κυριακή 11  Αυγούστου 2019 από  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο πρώτος από τους δύο τάφους  διέσωζε την οροφή του θαλάμου, ενώ περιείχε δύο πρωτογενείς ταφές και τα οστά από 14 ακόμη άτομα σε ανακομιδές. Ο δεύτερος τάφος δε  διατηρούσε οροφή, η οποία παρουσίαζε καταρρεύσεις από τη μυκηναϊκή περίοδο. Μέσα και επάνω από τις καταρρεύσεις  διαπιστώθηκαν τρεις πρωτογενείς ταφές.

Αμφότεροι οι θαλαμοειδείς τάφοι απέδωσαν πήλινα αγγεία και ειδώλια, καθώς και άλλα μικρά αντικείμενα (κομβία). Τα ευρήματα αυτά αντιπαραβάλλονται  ως προς τα κτερίσματα των τάφων της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου  (1.600 – 1.400 π.Χ.), που ερευνήθηκαν κατά  τα προηγούμενα χρόνια στα Αηδόνια και περιλάμβαναν επιτραπέζια ή αποθηκευτικά αγγεία, οπλισμό, καθώς και αντικείμενα γοήτρου.

«Οι δύο νέοι ασύλητοι μυκηναϊκοί θαλαμοειδείς τάφοι στα Αηδόνια «ανοίγουν το  δρόμο» για την κατανόηση της διαχρονικής εξέλιξης της θέσης και τις σχέσεις της,  με τα ανακτορικά συστήματα των όμορων περιοχών και ιδίως των Μυκηνών», ανακοίνωσε το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα Αηδόνια, που βρίσκονται στις βορειοδυτικές παρυφές του οινοπεδίου της σύγχρονης Νεμέας ή της Φλυασίας των ιστορικών χρόνων κι αποτέλεσαν μείζον κέντρο της περιοχής κατά τη μυκηναϊκή περίοδο ( 1.700 – 1.100 π.Χ.).

Τα Αηδόνια έγιναν γνωστά  έπειτα από την εκτεταμένη σύληση του μυκηναϊκού νεκροταφείου, που πραγματοποιήθηκε  πιθανώς τον χειμώνα του 1976-1977.  Τα χρόνια 1978-1980 και 1986 ακολούθησε σωστική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπό τη Διεύθυνση της Καλλιόπης Κρυστάλλη – Βότση και την επίβλεψη της Κωνσταντίνα Καζά. Η ανασκαφή αυτή «έφερε στο φως» συνολικά  20 μυκηναϊκούς τάφους. Οι περισσότεροι   από αυτούς είναι θαλαμοειδείς και οργανωμένοι  σε μία βασική συστάδα.

Πρόκειται για τάφους λαξευμένους στο  βράχο, που αποτελούνται από τρία τμήματα, το  δρόμο, την είσοδο (στόμιο) και τον υπόγειο ταφικό θάλαμο. Ελάχιστοι από τους θαλαμοειδείς τάφους των Αηδονιών βρέθηκαν αδιατάρακτοι, ενώ ένας από τους συλημένους διατηρούσε λάκκο, που διέσωσε ένα εκπληκτικό σύνολο κοσμημάτων.

Τα ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή τεκμηρίωσαν τον συσχετισμό   με ένα σύνολο μυκηναϊκών κοσμημάτων, που εμφανίστηκε το 1993 επρος πώληση σε αίθουσα τέχνης της Νέας Υόρκης,. Η Ελληνική Πολιτεία διεκδίκησε το προς πώληση σύνολο και πέτυχε την επιστροφή του.

Τα κινητά αυτά ευρήματα από τα Αηδόνια αποτελούν  τη σημαντικότερη –  ίσως για τα ελληνικά δεδομένα – περίπτωση επαναπατρισμού παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτων.

Η συνεχιζόμενη αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα στα Αηδόνια επέβαλε την επανάληψη των ανασκαφών για τη διερεύνηση τάφων, που είχαν εν τω μεταξύ συληθεί ή κινδύνευαν με σύληση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας δρομολόγησε το 2016  ένα νέο, συστηματικό ερευνητικό πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή Αρχαιολογίας  των πανεπιστημίων  του Graz της Αυστρίας και του Trier της Γερμανίας, Κωνσταντίνου Κίσσα, με βασική συνεργάτιδα τη διευθύντρια  του Κέντρου  Νεμέας της Κλασικής Αρχαιολογίας – καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Berkeley, Kim Shelton.

Το νέο πρόγραμμα τεκμηρίωσε τα προηγούμενα χρόνια την ύπαρξη μιας επί πλέον συστάδας τάφων και «έφερε στο φως»  επί πλέον θαλαμοειδείς τάφους  στο ύψος της παλαιότερα ερευνημένης συστάδας. Το ανασκαφικό σκέλος της 4ης περιόδου του προγράμματος ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στην περιοχή.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.