Πως τα drones μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων;
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:34:05,01/12/2020

Oπωρώνας κινηματογραφημένος από τα drones της Επίκουρης καθηγήτριας Olga Walsh. Φωτογραφία: Credit-Olga Walsh
Πως τα drones μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων; Απάντηση: Τα Drones βοηθούν τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις και να επιλύσουν τα προβλήματα στις καλλιέργειες πριν αυτά μεγεθυνθούν!Η ερευνήτρια κι επίκουρη καθηγήτρια των Αγρονομικών Συστημάτων Καλλιέργειας του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο Olga Walsh διερευνά τώρα τη χρήση των drones για τις καλλιέργειες των οπωροφόρων δέντρων.
Οι περισσότερες από τις γεωργικές εφαρμογές των drones ή των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) αφορούν σήμερα στις καλλιέργειες του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας.
«Η υιοθέτηση και η χρήση αισθητήρων καλλιέργειας στη γεωργική παραγωγή εξοικονομεί χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε πολλές καλλιέργειες», παρατηρεί η κ. Walsh.
«Οι αισθητήρες καλλιέργειας συμβάλλουν,επίσης,στη σημαντική βελτίωση της αποδοτικότητας των γεωργικών εισροών,όπως είναι τα λιπάσματα και το νερό.Τα αεροσκάφη μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των γεωργικών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του περιβάλλοντος», εξηγεί η ίδια.Η βιομηχανία φρούτων στο Αϊντάχο αναπτύσσει σταφύλια, βακκίνια, μήλα, ακόμη και εναλλακτικά φρούτα. Τα μήλα είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια φρούτων στο Αϊντάχο,όπου περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίβρες μήλων παράγονται ανά έτος!
Η ερευνητική ομάδα της κ. Walsh επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της τεχνολογίας των αεροσκαφών τύπου UAV στα οπωροφόρα δέντρα. Η προηγούμενη δουλειά της επίκουρης καθηγήτριας αφορούσε στο σιτάρι και σε άλλες καλλιέργειες. «Γνωρίζουμε ότι τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οπωρώνες», λέει η κ. Walsh, η οποία αναφέρει ότι: «δεν υπάρχουν συστάσεις των καλλιεργητών σχετικά με τα δεδομένα που θα πρέπει να συλλέγονται και τι είδους δεδομένα θα είναι πιο χρήσιμα, ανάλογα με το στόχο του κάθε καλλιεργητή».
Οι πιο ελπιδοφόροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη τύπου UAV για τους οπωρώνες και τα φυτώρια δέντρων έγκειται:
Στην απογραφή του ύψους των δέντρων και του όγκου του καλύμματος.
Στην παρακολούθηση της υγείας και της ποιότητας των δέντρων.
Στη διαχείριση των υδάτων, των θρεπτικών συστατικών, των παρασίτων και των ασθενειών.
Στην εκτίμηση της παραγωγής και της απόδοσης φρούτων ή των καρπών και
Στη δημιουργία εργαλείων μάρκετινγκ (κινηματογράφηση βίντεο για την προώθηση του οπωρώνα ή την πώληση δέντρων και φρούτων).
Όπως γίνεται και με άλλες χρήσεις των drones στη γεωργία φαίνεται ότι το έργο της επίκουρης καθηγήτριας κ. Walsh βοηθά στη ταχύτερη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών για τις καλλιέργειες από ό, τι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να «εξερευνήσουν» οι ίδιοι επίγεια τα χωράφια τους.
«Τα UAVs είναι σε θέση να αποκτήσουν εικόνες με υψηλές αναλύσεις που είναι ιδανικές για την ανίχνευση των διαφόρων καλλιεργειών»,εξηγεί η κ. Walsh και προσθέτει:
«Τα συστήματα UAV επιτρέπουν τη σάρωση των καλλιεργειών από ψηλά. Λαμβάνουν εικόνες υψηλής ποιότητας και φασματικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης. Αυτό συσχετίζεται με την ανάπτυξη των φυτών, την υγεία, το νερό και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της παραγωγής βιομάζας.
Όλα αυτά αφορούν σε δείκτες πιθανής απόδοσης.Οι αισθητήρες μπορούν να λειτουργήσουν εντός περιοχών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος όπου τα ανθρώπινα μάτια δεν μπορούν. Είναι πολύ πιο αξιόπιστοι και αντικειμενικοί από την οπτική αξιολόγηση. Παρέχουν ποσοτικές πληροφορίες (αριθμητικά δεδομένα, που μπορούν να μετρηθούν και να συγκριθούν) σε σχέση με ποιοτικές πληροφορίες (περιγραφικά δεδομένα ,τα οποία δύναται να παρατηρηθούν)».
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας εκπαιδεύουν ήδη τους γεωργούς στη χρήση της τηλεπισκόπησης και των drones,ώστε να παρακολουθούν οι ίδιοι τις καλλιέργειες τους.«Κάνουμε πτήσεις επίδειξης και παράγουμε δημοσιεύσεις για να ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση από τους καλλιεργητές των μεθόδων της γεωργίας ακριβείας», αναφέρει η κ. Walsh, η οποία επισημαίνει πως:
«Ο γενικός στόχος αυτής της εργασίας είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών οπωροφόρων δένδρων του Αϊντάχο.
Τα ευρήματα των ερευνών μας,αύξησαν την ευαισθητοποίηση, τη γνώση και την υιοθέτηση των αισθητήρων καλλιέργειας, καθώς και των UAV».
Η κ. Walsh παρουσίασε τη δουλειά της, στη Διεθνή Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αγρονομίας, της Εταιρείας Επιστήμης των Καλλιεργειών της Αμερικής και της Κοινωνίας Επιστήμης της Γεωλογίας της Αμερικής, που έγινε στο Σαν Αντόνιο. Η χρηματοδότηση του έργου της κ.Walsh προήλθε από το αντίστοιχο συμβουλευτικό συμβούλιο του Υπουργείου Γεωργίας του Αϊντάχο.
©Typologos.com 2020