Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν
Τι γράφει η Περσίδα δημοσιογράφος
Mehrnaz Samimi
22:34:30,08/16/2021

Η κρίση είναι ακόμη πιο τρομερή για τις γυναίκες δημοσιογράφους. Περιφρονούνται διπλά από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι διαβόητοι για τη βίαιη μεταχείριση των αμάχων και για την απαγόρευση των γυναικών να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Φωτογραφία από τον χρήστη Burak Kebapci στο Pexels
Εκτός από τις γυναίκες κινδυνεύουν και οι Αφγανοί δημοσιογράφοι στην πολύπαθη χώρα της Ασίας, όπως γράφει η Περσίδα δημοσιογράφος, Mehrnaz Samimi στο IJNet.
Τρομακτική ακόμα και η πιο απλή δουλειά
«Για τους δημοσιογράφους ακόμα κι η απλή δουλειά ήταν τρομακτική. Είναι από τους χειρότερους εχθρούς των Ταλιμπάν λόγω της φύσης του έργου τους, της τεκμηρίωσης και της ευαισθητοποίησης για τις εξελίξεις στη χώρα», σημειώνει η ίδια και προσθέτει πως το Αφγανιστάν ήταν από καιρό ένα επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους.
Τα «αιματηρά» στοιχεία
Στοιχεία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν πως τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων και 15 δημοσιογράφων διεθνών αποστολών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, ενώ έκαναν τη δουλειά τους. Επίσης, περισσότερα από 60 μέσα μαζικής ενημέρωσης καταστράφηκαν ή δέχθηκαν επιθέσεις, ενώ εξαπολύθηκαν εκατοντάδες απειλές προς δημοσιογράφους και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Περισσότερα από 90 μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν στο Αφγανιστάν, ανέφερε πρόσφατα και η «Voice of America» και τα περισσότερα από αυτά λειτουργούσαν στις επαρχίες.Φωτογραφία από moritz320 από το Pixabay
Τι έγινε πρόσφατα
«Από το 2018, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν, όπως ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2021, τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε διάφορες απόπειρες δολοφονίας που έγιναν σε όλη τη χώρα», περιγράφει η κ. Samini.
Έκλεισαν σχεδόν 100 Μ.Μ.Ε.
Εξάλλου, το «Human Rights Watch» απεικονίζει την εξής ξεκάθαρη εικόνα, που προέκυψε από την προέλαση των Ταλιμπάν:
Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επιθέσεις ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών δημοσιογράφων και αξιωματούχων.
«Περισσότερα από 90 μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν στο Αφγανιστάν, ανέφερε πρόσφατα και η «Voice of America» και τα περισσότερα από αυτά λειτουργούσαν στις επαρχίες», γράφει η Περσίδα δημοσιογράφος.
Αναζήτηση ασύλου
Στο μεταξύ,. μια ομάδα καταξιωμένων Γάλλων δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών ζήτησε πρόσφατα από τον πρόεδρο Μακρόν να χορηγήσει άσυλο στους Αφγανούς συναδέλφους τους, ενώ ένας συνασπισμός Βρετανών δημοσιογράφων έπραξε το ίδιο.
Ωστόσο, η αναζήτηση ασύλου μπορεί να είναι μια μακρά- περίπλοκη διαδικασία «βουτηγμένη» στην αβεβαιότητα. Ένας μεγάλος αριθμός ζει εκεί και εργάζεται σήμερα με το φόβο. Νιώθουν αβέβαιοι για το τι θα ακολουθήσει. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αύριο ακόμα μια στέγη επάνω από το κεφάλι τους ή από πού θα έρθει το επόμενο γεύμα της οικογένειάς τους», επισημαίνει η κ. Samiri.
Δήλωση Αφγανού Δημοσιογράφου
Ένας Αφγανός δημοσιογράφος μίλησε ανώνυμα στο IJNet, όπου περιέγραψε με τα πιο «μελανά χρώματα» την κατάσταση. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι στις μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν και να τραυματιστούν ή ακόμη και να σκοτωθούν από τους μαχητές των Ταλιμπάν. «Υπάρχουν λίγα πράγματα που περιφρονούν περισσότερο οι Ταλιμπάν από τον ελεύθερο τύπο και την ελευθερία του λόγου», είπε ο δημοσιογράφος.
Αναζητούσαν απεγνωσμένα βίζα
Ο ίδιος δημοσιογράφος περιέγραψε πως δημοσιογράφοι που δεν κρύβονταν «χτυπούσαν την πόρτα της κάθε ξένης πρεσβείας» με την ελπίδα να λάβουν βίζα για να φύγουν από το Αφγανιστάν και να ζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα.
«Όσοι – όσες εργάστηκαν με τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ζητούν απεγνωσμένα από τους ξένους εργοδότες τους να τους γράψουν συστατικές επιστολές, ώστε να μπορούν να ζητήσουν βίζα με βάση αυτές τις επιστολές», εξιστόρησε ο Αφγανός δημοσιογράφος, ο οποίος προσέθεσε ότι προς το Ιράν κατευθύνονται όσοι- όσες δε μπορούν να φτάσουν στη Δύση.
Σε κίνδυνο οι γυναίκες δημοσιογράφοι
«Η κρίση είναι ακόμη πιο τρομερή για τις γυναίκες δημοσιογράφους. Περιφρονούνται διπλά από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι διαβόητοι για τη βίαιη μεταχείριση των αμάχων και για την απαγόρευση των γυναικών να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.
Οι γυναίκες δημοσιογράφοι το αμφισβητούν, καθώς επιχειρούν έξω από τους τέσσερις τοίχους της κατοικίας τους, αναζητώντας την ανεξαρτησία και προσπαθώντας να κάνουν τη διαφορά στη ζωή τους, καθώς και των συμπολιτών τους», τονίζει η κ. Samini.
Έκκληση για κινητοποίηση
«Πλέον είναι η κατάλληλη ώρα, αν όχι η καθυστερημένη, για να μάθει ο κόσμος περισσότερα για τις εμπειρίες των Αφγανών δημοσιογράφων – εκείνων που ευαισθητοποιούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αφγανικός λαός – και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να «κρατήσουμε» ασφαλείς αυτούς τους δημοσιογράφους», καταλήγει η κ. Samini.
©Typologos.com 2021