Δημοσιογραφία και life style: Δύο αντίθετοι κόσμοι


Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – Συγγραφέα

23:45:18,12/26/2018
News- Logo

O δημοσιογράφος -συγγραφέας Νίκος Μοσχοβος γράφει για τη βασική διαφορά της δημοσιογραφίας από το life style

Άγνοια δείχνει μερίδα των χρηστών του διαδικτύου για το πως διεξάγεται ή πραγματοποιείται μια δημοσιογραφική έρευνα και η συγκέντρωση  των  διάφορων  στοιχείων απ’  ένα  ή μια ρεπόρτερ, ώστε  να τεκμηριώσει το ρεπορτάζ  ή να διαμορφώσει τη δημοσίευση.

Το συγκεκριμένο  φαινόμενο  απαντάται όλο και συχνότερα  από χρήστες  κατά τη διάρκεια των τελευταία χρόνια και οι οποίοι εκφράζουν ή απορούν για τον τρόπο ερευνούν οι δημοσιογράφοι , ώστε να ανακαλύπτουν φωτογραφίες – βίντεο – οπτικά  ντοκουμέντα , που δύναται να υποστηρίξουν την ιστορία  ή το ειδησεογραφικό θέμα τους.

Μια από τις κύριες  αιτίες  της άγνοιας  των πολιτών για τον τρόπο διεξαγωγής της ερευνητικής δημοσιογραφίας εκτιμούμε πως είναι η αδυναμία των ίδιων των ανθρώπων  του χώρου του Τύπου (έντυπου –  ηλεκτρονικού – τηλεοπτικού –  ψηφιακού)  να  εξηγήσουν  εκλαϊκευμένα και κατανοητά λόγια διάφορα βασικά στοιχεία της λειτουργίας της.

Υφίσταται μεγάλη σύγχυση στην κοινή γνώμη σχετικά με την ουσία της έρευνας από πλευράς των δημοσιογράφων και τη δημοσίευση – μετάδοση –  αναμετάδοση – κάλυψη της ύλης των ειδήσεων.

Ιδιαίτερα  συγχέεται με την έννοια της ενημέρωσης τύπου life – style, που χρησιμοποιεί παρόμοια εργαλεία έρευνας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοσιογραφία.

Η δημοσιογραφία ερευνά ή προβάλλει  σοβαρά πολιτικά – επιστημονικά – πολιτιστικά – εκπαιδευτικά – κοινωνικά θέματα, που «αγγίζουν» κάθε τομέα της ζωής και τα οποία δύναται να ενδιαφέρουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, το life style αναφέρεται σε ανούσια  ζητήματα, που βασίζονται στην έξαψη της περιέργειας του κοινού για τον καθημερινό τρόπο ζωής συγκεκριμένων «επωνύμων» ανθρώπων και στην ανάδειξη ως προς το πλείστο της χρησιμοποίησης  του υλιστικού στοιχείου ως πρώτιστης ανάγκης του ανθρώπου.

Την όλη σύγχυση ενισχύουν και άλλα δυο φαινόμενα, τα οποία πήραν διαστάσεις με την άνοδο του διαδικτύου ως μέσου μαζικής ενημέρωσης των πολιτών. Το πρώτο είναι η αυξανόμενη κατασκευή και διασπορά ψεύτικων ειδήσεων ή κοινώς fake news.Το δεύτερο είναι το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ή στοιχείων και η αξιοποίηση αυτών από ιδιωτικές εταιρείες ή μεμονωμένα άτομα.

Η εμφάνιση των δυο τελευταίων φαινομένων έχει «οδηγήσει» μερίδα των πολιτών ή των χρηστών του διαδικτύου να εκφράσουν τη δυσπιστία ή την περιέργεια τους, για τον τρόπο διεξαγωγής της ερευνητικής πλευράς της δημοσιογραφίας και το πως βρίσκονται τα διάφορα στοιχεία από τους ρεπόρτερ.

Εδώ είναι και το καθήκον των ίδιων των δημοσιογράφων να «βγουν μπροστά» μέσα από σειρά προσωπικών ή συλλογικών δράσεων να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη την ποιοτική διαφορά, που έχει το ρεπορτάζ και η έρευνα στα δημοσιογραφικά θέματα από τις ιστορίες τύπου «κλειδαρότρυπας», καθώς και την προβολή των σωματικών προτύπων διάφορων ανθρώπων.

Το καίριο θέμα στη διεξαγωγή μιας διεξαγωγής εκστρατείας υπέρ της ποιοτικής δημοσιογραφίας  θα είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού – μορφωτικού ρόλου της δημοσιογραφίας. Άραγε, σε καιρούς οικονομικής κρίσης πόσο τολμηροί μπορούν να  γίνουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ξεφύγουν από τη «μέγγενη» του life –  style; Ιδού η απορία.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.