Δημήτρης Αθανίτης – Ένας κινηματογραφικός κόσμος

Toυ Νίκου Μόσχοβου

19:15:43,10/24/2018

A Cinematic World -Dinitris Athanitis

Το σύμπαν του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη ταξιδεύει σε ψηφιακή μορφή

Toν κινηματογραφικό κόσμο του ή αγγλιστί «a Cinematic World»  αποκαλύπτει υπό το πρίσμα μιας νέας ματιάς ο σκηνοθέτης και πολυσχιδής δημιουργός Δημήτρης Αθανίτης (ένας αληθινά ανήσυχος καλλιτέχνης) μέσα από την ομώνυμη ιστοσελίδα, που βγήκε στον «αέρα του διαδικτύου» σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά κι αγγλικά)  στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.athanitis.eu/site/gr και https://www.athanitis.eu/site/en, αντίστοιχα.

Ηome, ταινίες, κριτικές, συνεντεύξεις, δοκίμια, βιβλία, πρόσωπα, χώροι, τέχνη και νέα μπορεί να βρει κάθε κινηματογραφόφιλος στην ιστοσελίδα του  Δημήτρη Αθανίτη, ο οποίος ξετυλίγει μια κινηματογραφική πλανητική διάσταση – πορεία  25 χρόνων, που φανερώνει σκοτεινές πτυχές των δικών του καρέ, που περιλαμβάνουν δεκατρείς ταινίες, δηλαδή:

Επτά μεγάλες, μια τηλεταινία, ένα ντοκιμαντέρ και  τέσσερις μικρές. Η καθεμιά από αυτές περιγράφονται σε ένα άλλο πρώτο πλάνο, εικαστικό αυτή τη φορά, που αποτυπώνει βήμα με βήμα το σύμπαν ενός δημιουργού, ο ποιος ποιεί σινεμά, γράφει σενάρια, διηγείται ανθρώπινες ιστορίες σε βιβλία και μέσω εικαστικών εγκαταστάσεων δρα στο χώρο, καθώς και στο χρόνο.

Κάθε φιλμ του Έλληνα δημιουργού αποτελεί κι ένα σταθμό της έβδομης τέχνης, αφού συχνά μπόρεσαν να πρωτοπορήσουν. Μέσα από κοντινά –  μακρινά πλάνα «προέβλεψε» ο Δημήτρης Αθανίτης πρόσωπα και καταστάσεις πριν αυτές συμβούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στη νέα ιστοσελίδα μέσα από αλλεπάλληλα φωτογραφικά «φλας», τσιτάτα κριτικών και ένα ιδιαίτερο εικαστικό κλίμα περιγράφονται η  προσωπική ματιά, η άποψη, τα θέματα ή  τα μοτίβα, που θέτει o ίδιος σαν  δημιουργός.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης

O Δημήτρης Αθανίτης κάνει πραγματικό σινεμά

Άλλωστε, ο Δημήτρης Αθανίτης δεν δημιουργεί απλά ένα φιλμ, αλλά κάθε φορά ζωγραφίζει με προσωπικές ρεαλιστικές, εικαστικές και  ποιητικές κινηματογραφικές εικόνες το δικό του, σύμπαν.   Στην ιστοσελίδα αποτυπώνονται όλες οι λεπτές γραμμές σύνδεσης των ταινιών, τα πρόσωπα, οι κατοικίες, οι χώροι και το ταξίδι στο χρόνο.

Κάθε πλευρά της ιστοσελίδας μας «πλοηγεί» στο πως έχει εφεύρει ξανά ο κινηματογραφιστής  την άγνωστη πλευρά της πόλης, στο πως χρησιμοποιεί την ασπρόμαυρη φωτογραφία, στο πως ακουμπά τον έρωτα και προσπαθεί να «αγγίξει» το αόρατο.

Γιατί ο ίδιος σαν σκαπανέας της κάμερας προσπαθεί να βρει το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια, ενώ καταγράφει ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, το οποίο αποτυπώνει μέσα από τους  δυνατούς χαρακτήρες του κάθε έργου του.

Στην ιστοσελίδα εκτίθεται υλικό για το βιβλίο – ημερολόγιο προσωπικών και στιγμών «Μυστικές Συναντήσεις». Παρουσιάζεται και ψηφιακά, η εγκατάσταση του Δημήτρη Αθανίτη με τίτλο «Πόλη Κρυμμένη»,  που από το 2011 εκτίθεται σε διάφορους χώρους κερδίζοντας το στοίχημα με το χρόνο.

Η  νέα ψηφιακή  γεωγραφία του Δημήτρη Αθανίτη δημιουργεί ένα παζλ από πρόσωπα, ιστορίες, γραμματικά σύμβολα, κωδικοποιημένες φράσεις και εικαστικά πορτρέτα. Είναι ένας καινούργιος κινηματογραφικός κόσμος (a Cinematic World), τον οποίο αξίζει οι  περιηγητές του διαδικτύου  να ανακαλύψουν. Ας τον απολαύσουν, λοιπόν.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.