Διεθνής ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου και αυξημένη παρουσία ξένων επαγγελματιών στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης(9-12 Μαΐου 2019)

22:38:00,04/24/2019
Η υπεύθυνη δικαιωμάτων της Carl Hanser Verlag, (Γερμανία), Angela Staudt

Η υπεύθυνη δικαιωμάτων της Carl Hanser Verlag, (Γερμανία), Angela Staudt θα είναι παρούσα στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το επαγγελματικό κομμάτι του εκδοτικού χώρου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της 16ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Β.Θ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις της  Δ.Ε.Θ. – Helexpo.

Η φετινή 16η διοργάνωση, επαναφέρει πάλι την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019  ως την επαγγελματική ημέρα του τετραημέρου, η οποία θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή Ελλήνων –  ξένων εκδοτών, ατζέντηδων, στελεχών του εκδοτικού κλάδου κι όσων κινούνται στο χώρο των εκδόσεων.

Η Δ.Ε.Β.Θ ως μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ALDUS και του Φόρουμ των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου «ανοίγει»  ξανά το διεθνή διάλογο στο πεδίο της εκδοτικής επιχειρηματικότητας μέσα από ένα πλέγμα  επαγγελματικών εκδηλώσεων, που αναμένεται να έχουν αυξημένη συμμετοχή των ξένων επαγγελματιών του είδους.

Βασικοί άξονες του προγράμματος της φετινής επαγγελματικής ημέρας θα είναι μια διεθνής ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου, η παρουσίαση του γερμανικού μεταφραστικού προγράμματος Litrix,  ένα σεμινάριο για τα μεταφραστικά προγράμματα υποστήριξης εκδόσεων  της ρωσικής λογοτεχνίας, αλλά και μια συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα.

Παράλληλα, θα λειτουργεί  η επαγγελματική γωνιά στο διεθνές Περίπτερο (κτίριο 14),  όπου οι Έλληνες εκδότες – επαγγελματίες του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συναντήσεις κι επαφές με διεθνείς φορείς του εκδοτικού χώρου για ενημέρωση –αγοραπωλησίες δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα των επαγγελματικών εκδηλώσεων  επιμελείται  η συντονίστρια της Δ.Ε.Β.Θ.  Νόπη Χατζηγεωργίου.

Ο εκδότης του PublishNews.com.br (Βραζιλία/Σουηδία), Carlo Carrenho.

Ο εκδότης του PublishNews.com.br (Βραζιλία/Σουηδία), Carlo Carrenho θα έρθει στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων επαγγελματικού ενδιαφέροντος της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019  περιλαμβάνει:

«The-BOOK»  Ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου

Η εξάωρη ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου με τίτλο «Το μέλλον είναι τώρα: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην παγκόσμια αγορά βιβλίου» που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί –  4 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019  στην αίθουσα «Δον Κιχώτης» (Περίπτερο 14) .

Η θεματολογία αφορά στη διεθνή αγορά, στα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα και τις σ νέες τεχνολογίες με τη συμμετοχή ομιλητών – εξειδικευμένων στελεχών της αγοράς του βιβλίου από τις χώρες: Ελλάδα, Αγγλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Σουηδία και  Τουρκία.

Μεταξύ άλλων,  θα συζητηθούν τα θέματα:

Η παγκόσμια αγορά του βιβλίου σήμερα.

 Η σημασία της επιμέλειας (curation) σε ένα νέο εκδοτικό κόσμο.

Τα  ψηφιακά βιβλία  και η αγορά του e-book σήμερα και τι να περιμένει κανείς στο άμεσο μέλλον.

Τα δέκα πρώτα χρόνια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικού βιβλίου.

  Πνευματικά δικαιώματα και ψηφιακά βιβλία.

 Η εκδοτική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη: κοινά σημεία και διαφορές,

 Audiobooks – Τι υπάρχει πίσω από την πρόκληση και την ευκαιρία;

 Κατά παραγγελία εκτύπωση (POD).

 Η ευκαιρία της διανομής ενός βιβλίου τη φορά για εκδότες κάθε μεγέθους και αγοράς.

Θα διεξαχθούν και οι εξής συζητήσεις

Ανάπτυξη ψηφιακού καταλόγου – Μορφή, περιεχόμενο και ταυτότητα .

Πρακτικά ζητήματα: Πώς μπορεί μια μικρή αγορά, όπως είναι  η ελληνική να επωφεληθεί από τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα;

Αγορά δικαιωμάτων: ο ρόλος του ατζέντη στη διαμόρφωση των διεθνών τάσεων.

Ο «γκουρού» των ψηφιακών εκδόσεων Michael Bhaskar (συγγραφέας, ερευνητής, συνιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας Canelo, Βρετανία).

Ο «γκουρού» των ψηφιακών εκδόσεων Michael Bhaskar (συγγραφέας, ερευνητής, συνιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας Canelo, Βρετανία) θα αναφερθεί στο μέλλον του ψηφιακού βιβλίου στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι συμμετέχοντες

Ανάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκονται:

Ο  «γκουρού» των ψηφιακών εκδόσεων Michael Bhaskar (συγγραφέας, ερευνητής, συνιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας Canelo, Βρετανία).

 Ο εκδότης του PublishNews.com.br (Βραζιλία/Σουηδία), Carlo Carrenho.

Ο διευθύνων σύμβουλος του  Streetlib (Ιταλία),  Giacomo D’ Angelo.

Ο ιδρυτής της Word Audio Publishing International ( Σουηδία), Mattias Lundgren.

Η επικεφαλής του Global Conect της πλατφόρμας Ingram ( Βρετανία), Philippa Malicka.

Η εκδότρια του April Yayıncılık (Τουρκία) Nazli Berivan Ak.

Η υπεύθυνη δικαιωμάτων της Carl Hanser Verlag, (Γερμανία), Angela  Staudt.

Ο  εκδότης της  Sandorf Publishing (Κροατία), Ivan Srsen.

Η  υπεύθυνη ξένων δικαιωμάτων  της dtv Verlag (Γερμανία), Nicola Bieg και

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Turla- Turkish Literature Abroad Gamze Erenturk.

Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι:

Νίκος Αργύρης (εκδότης – Ίκαρος, ταμίας Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου -ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.).

 Ευαγγελία Αυλωνίτη (Λογοτεχνικό Πρακτορείο Ersilia).

Περικλής Δουβίτσας (εκδότης – Νεφέλη).

Μιχάλης Καλαμαράς (σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων, ιδρυτής eAnagnostis).

Σωκράτης Καμπουρόπουλος (εμπειρογνώμονας για θέματα βιβλίου, πρώην ειδικός σύμβουλος Ε.ΚΕ.ΒΙ. και Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού).

 Αντώνης Καρατζάς (εκδότης–Νομική Βιβλιοθήκη, πρόεδρος Ο.Σ.Δ.Ε.Λ).

 Αργύρης Καστανιώτης (εκδότης – Καστανιώτης).

Νέστορας Πουλάκος (εκδότης-Βακχικόν) και

 Κατερίνα Φράγκου (Λογοτεχνικό Πρακτορείο Ίρις).

Την ημερίδα διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

Η υπεύθυνη ξένων δικαιωμάτων της dtv Verlag (Γερμανία), Nicola Bieg

Η υπεύθυνη ξένων δικαιωμάτων της dtv Verlag (Γερμανία), Nicola Bieg θα μιλήσει στην 16η Δ.Ε.Β.Θ.

Ένα πρόγραμμα διάδοσης της σύγχρονης γερμανόφωνης λογοτεχνίας

Στο πλαίσιο της 16ης Δ.Ε.Β.Θ.  από το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας σε συνεργασία με τα κεντρικά γραφεία του Βερολίνου θα  πραγματοποιηθεί παρουσίαση του γερμανικού μεταφραστικού προγράμματος Litrix που για τα επόμενα δύο χρόνια είναι αφιερωμένο στην έκδοση γερμανικών τίτλων στην ελληνική γλώσσα: (http://www.litrix.de/el/index.cfm? ).

Η παρουσίαση – συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 – 6 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 στην αίθουσα «Εξώστης» (περίπτερο 15)  υπό τον  τίτλο «Litrix.de: Ένας οδηγός για την περιήγηση στο πλήθος των βιβλίων: Παρουσίαση του προγράμματος διάδοσης της σύγχρονης γερμανόφωνης λογοτεχνίας».

Ομιλητές θα είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Litrix Χρήστος Αστερίου (συγγραφέας) και Μαρίνα Αγαθαγγελίδου (θεατρολόγος –μεταφράστρια), η διευθύντρια του  προγράμματος Δρ. Anne-Bitt Gerecke, καθώς  και η συντονίστρια του ελληνικού αφιερώματος του Litrix,  Christine Tzimis.

Σεμινάριο για τα μεταφραστικά προγράμματα υποστήριξης εκδόσεων ρωσικής λογοτεχνίας

Επίσης,  θα παρουσιαστούν τα μεταφραστικά προγράμματα υποστήριξης εκδόσεων της  ρωσικής λογοτεχνίας από το Ρωσικό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης στις 4 -5 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 στο Εθνικό Περίπτερο της Ρωσίας (stand 82, περίπτερο 13.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ρωσίας κι εγκαινιάζει το Αμοιβαίο Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας –Ρωσίας.  Ομιλητής θα είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εβγκένι Ρεζνιτσένκο , που θα  παρουσιάσει  τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας Έλληνας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «οικονομική στήριξη για μεταφράσεις από τη ρωσική γλώσσα πρόζας ή ποίησης».

Οι εκδότες θα μπορούν να ενημερωθούν για τους σκοπούς του Ινστιτούτου που αποτελεί έναν μη κρατικό οργανισμό, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η οικονομική στήριξη εκδόσεων και η διάδοση της ρωσικής λογοτεχνίας ανά τον κόσμο.

Στρογγυλό τραπέζι για τα πνευματικά δικαιώματα

 Ακόμη,   θα πραγματοποιηθεί ένα στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ο ΟΣΔΕΛ, οι Συγγραφείς και οι Εκδότες»  στις 7- 8 το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019  στην αίθουσα «Βαβέλ» (περίπτερο 15) .

Εκεί θα αναλυθεί εκτενώς το έργο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου σε σχέση με τη συλλογική διαχείριση και  την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, μεταφραστών, δημοσιογράφων και εκδοτών.

Ανάμεσα στα θέματα, που θα συζητηθούν  θα είναι η ιδιωτική αντιγραφή, η πρόσβαση σε αποσπάσματα βιβλίων και περιοδικών για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, η αδειοδότηση της χρήσης αποκομμάτων τύπου, η λογοκλοπή, οι δανειστικές βιβλιοθήκες, το πολιτιστικό και το κοινωνικό έργο του Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.

Ομιλητές θα είναι οι εξής:

 Γιάννης Αντωνιάδης (δικηγόρος-συγγραφέας, πρόεδρος του Ο.Π.Ι.).

Γιώργος Χουλιάρας (ποιητής, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων).

 Αντώνης Καρατζάς (εκδότης και  πρόεδρος του Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.).

Γιωργανδρέας Ζάννος (δικηγόρος και διευθυντής του Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.). Την εκδήλωση οργανώνει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

Παρούσα και η Κίνα

Την επαγγελματική ημέρα  θα παρακολουθήσουν  και 15 εκδότες – υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών οίκων από τη μακρινή Κίνα που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία – απόψεις με συναδέλφους  από άλλες χώρες, να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό εκδοτικό χώρο, αλλά και να συστήσουν νέες αγορές.

Τη 16η Δ.Ε.Β.Θ.  διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες.

Θα γίνει με  τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Π.Ε.Π.  Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. – Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.