Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019- In memory we trust υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου

21:39:49,08/16/2019
Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019 -Αφίσα

To Φεστιβάλ Αναλόγιο είναι ένας ζωντανός φορέας που προβάλλει την ελληνική θεατρική γραφή, υποστηρίζει το κείμενο, υπογραμμίζει τη θεατρικότητά του, και αναδεικνύει τη μαγεία του θεάτρου

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο  με φετινό  θεματικό άξονα τη  μνήμη και με μότο «In memory we trust», που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς, διοργανώνεται για μία ακόμα συνεχή χρονιά από το Σάββατο 21 έως και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αθήνα!

Το Αναλόγιο 2019 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.  Προκοπίου Παυλοπούλου. Υλοποιείται, δε,  με τη συνεργασία του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Υποστηρίζεται, δε, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)  και τις  Πρεσβείες  της Ελβετίας, του Ιράν, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.

Φέτος θα τιμηθούν 4 χώρες (Βραζιλία, Ελβετία, Ιράν, Ινδονησία),  ενώ θα γίνουν  30 εκδηλώσεις και   20 παραστάσεις. Θα παρουσιαστούν 15 νέα ελληνικά και 5 ξένα έργα. Συμμετέχουν  15 συγγραφείς, 20 σκηνοθέτες, συγγραφείς και πανεπιστημιακοί από 20 χώρες.

Θα λάβουν χώρα ένα ολονύκτιο αφιέρωμα, ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο και 5 εργαστήρια γραφής ή μετάφρασης. Λαμβάνουν μέρος  120 καλλιτέχνες και 20 συντελεστές διοργάνωσης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια  γιορτή για το Θέατρο, τα Γράμματα και τις Τέχνες, ενώ παραστάσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια, συμπόσια και δράσεις, που θα «απλωθούν»  σε όλη την πόλη της Αθήνας, όπου θα δοθεί έμφαση στη νέα καλλιτεχνική δημιουργία. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η  ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της θεατρικής γραφής και της νεότερης πολιτιστικής δημιουργίας.

Στις αρχές του  Σεπτεμβρίου ξεκινούν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Αναλογίου, οι οποίες θα γίνουν στο Ζάππειο στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου, ενώ  το πρόγραμμα του συγκεκριμένου θεατρικού θεσμού θα ανακοινωθεί σύντομα.

Όλες οι εκδηλώσεις του Αναλογίου θα φιλοξενηθούν σε  πολιτιστικούς – πνευματικούς χώρους, όπως είναι  το Ζάππειο Μέγαρο, η Φιλοσοφική Σχολή  του Ε.Κ.Π.Α.  στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ο αύλειος χώρος του Μουσείου Ιστορίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου, το Θέατρο Σταθμός, το Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος και πολλοί άλλοι.

 Το φετινό πρόγραμμα του Αναλογίου  αναμένεται να περιλαμβάνει:

Μετακλήσεις θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από τις χώρες: Βραζιλία, Ιράν και  Ινδονησία.

Πρεμιέρες θεατρικών έργων από την Ελλάδα και την  Ελβετία.

Φιλοξενία του Executive Board Meeting του International Playwrights’ Forum (IPF) της Unesco.

Ένα αφιέρωμα- ολονυκτία στη μνήμη της αξέχαστης ηθοποιού  Χρύσας Σπηλιώτη.

Ειδικό αφιέρωμα για τη σύγχρονη ελληνική γραφή και το  αρχαίο ελληνικό δράμα.

Διεθνή Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ancient Greek Tragedy at the Intersection of Politics and Perfrormances». Η ημερίδα θα  γίνει  σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Στις εργασίες θα λάβουν μέρος σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καθηγητές από χώρες,  όπως είναι οι: Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ινδία, Σουηδία, Σλοβενία, Κύπρος κ.ά.

Διάφορα εργαστήρια.

Το Φεστιβάλ Αναλόγιο  λειτουργεί από το 2005 μέχρι και σήμερα. Έχει, δε,  διαγράψει  μια μακρά, δημιουργική και καταξιωμένη πορεία, η οποία το αναδεικνύει σε έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς. Συνάμα είναι  μια από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

«Είναι ένας ζωντανός φορέας που προβάλλει την ελληνική θεατρική γραφή, υποστηρίζει το κείμενο, υπογραμμίζει τη θεατρικότητά του,  και αναδεικνύει τη μαγεία του θεάτρου. Λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρώτη σκηνική παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων,  αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων ή δημιουργών, διαμορφώνοντας έναν τόπο προνομιακών συναντήσεων της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.

 Μέχρι  και σήμερα έχει παρουσιάσει 170 καινούργια ελληνικά ή ξένα έργα στο κυρίως πρόγραμμα, το οποίο παρακολουθούν με θέρμη οι φιλότεχνοι.

Επίσης,  έχει παρουσιάσει περί τις 300 συνολικά εκδηλώσεις, με σχεδόν 1.300 καλλιτεχνικούς συντελεστές.

Περισσότεροι, δε, από 130 συγγραφείς  είδαν για πρώτη φορά τα έργα τους, να «ανεβαίνουν»  στη σκηνή του Αναλογίου,.

Ακόμη, πολλοί  νέοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συστήθηκαν στο θεατρόφιλο κοινό μέσω της διοργάνωσης. Αντιστοίχως, αναδείχθηκαν νέοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, φωτογράφοι και εικαστικοί, οι οποίοι   παρουσίασαν καλλιτεχνικές προτάσεις, καθώς  και  σήμερα ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ προωθήθηκαν σε εθνικά, δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές. Θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο Αναλόγιο, μεταφράστηκαν, καθώς  ταξίδεψαν σε ανάλογες διοργανώσεις εντός ή εκτός Ελλάδας. Κατάφεραν δε, να διεκδικήσουν και  να κερδίσουν  διεθνή βραβεία.

 Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019 θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ στο διαδίκτυο:

Website: https://analogiofestival.org

Facebook: facebook.com/analogiofestival

E -mail: info@analogiofestival.org και  analogiofestival@gmail.com .

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.