Διαστημόπλοιο της ΝΑSA «ταξιδεύει» προς τον ήλιο

14:56:32,08/12/2018

Tα μυστικά του Ήλιου θα αποκαλύψει το Parker Solar Probe της NASA

Το Parker Solar Probe είναι το διαστημόπλοιο της NASA,  το οποίο   «ταξιδεύει» ήδη προς τον Ήλιο μετά την εκτόξευση, που έγινε με τον πύραυλο United Launch Alliance Delta IV το πρωί της  Κυριακής  12 Αυγούστου 2018 από το Launch Complex 37 στο Σταθμό Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α  στο  Cape Canaveral της  Φλόριντα.

Πρόκειται για την πρώτη  διαστημική αποστολή της ανθρωπότητας, που θα εξερευνήσει την κορώνα της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Μεταξύ άλλων, θα  διερευνηθούν εκείνες οι ηλιακές διαδικασίες, που θεωρούνται βασικές για την κατανόηση και την πρόβλεψη διαστημικών καιρικών συμβάντων, τα οποία  μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη. Την εκτόξευση παρακολούθησε και ο φημισμένος φυσικός Eugene Parker  του οποίου το όνομα φέρει το διαστημικό σκάφος.

Το διαστημικό σκάφος, που έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου   αναμένεται να μεταδώσει τις πρώτες επιστημονικές  παρατηρήσεις κατά  τον Δεκέμβριο του 2018,  αρχίζοντας έτσι μια «επανάσταση»  στην κατανόηση του αστέρα που καθιστά δυνατή τη ζωή στη Γη.

Τα ευρήματα της αποστολής θα βοηθήσουν τους ερευνητές να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους,  για διαστημικά καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβες στους δορυφόρους και να βλάψουν τους αστροναύτες στην τροχιά, να διαταράξουν τις ραδιοεπικοινωνίες ή  να «κατακλύσουν» τα ηλεκτρικά δίκτυα.

«Αυτή η αποστολή σηματοδοτεί πραγματικά την πρώτη επίσκεψη της ανθρωπότητας σε ένα αστέρι που θα έχει συνέπειες όχι μόνο εδώ στη Γη, αλλά και για το πώς κατανοούμε καλύτερα το σύμπαν μας», δήλωσε ο συνεργαζόμενος διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής  της NASA Thomas Zurbuchen και πρόσθεσε:

 «Καταφέραμε κάτι που πριν από δεκαετίες  βρισκόταν  αποκλειστικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».

Οι δοκιμές οργάνων θα ξεκινήσουν στις αρχές  του Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες, μετά τις οποίες το  Parker Solar Probe θα μπορέσει να ξεκινήσει επιστημονικές δραστηριότητες .

«Η σημερινή εκτόξευση ήταν το αποκορύφωμα έξι δεκαετιών επιστημονικής μελέτης και εκατομμυρίων ωρών προσπάθειας», ανέφερε ο διευθυντής του έργου και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (APL)  Andy Driesman , ο οποίος συμπλήρωσε:

«Τώρα το Parker Solar Probe λειτουργεί κανονικά και  βρίσκεται στο δρόμο  για  να ξεκινήσει μια επταετή αποστολή ακραίας επιστήμης».

 Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών θα πετάξει το  Parker Solar Probe θα πετάξει προς την Αφροδίτη  και στις αρχές Οκτωβρίου  του 2018 θα πραγματοποιήσει ένα ελιγμό,  χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα του πλανήτη  για να «κόψει»  την τροχιά του,  «πιο σφιχτά» γύρω από τον Ήλιο.

Ύστερα το σκάφος  θα  πετάξει σε απόσταση 15 εκατομμυρίων μιλίων από τον Ήλιο  μέσα στην καυτή ηλιακή ατμόσφαιρα, γνωστή ως «κορώνα».

Καθ’ όλη  τη διάρκεια της επταετούς αποστολής  από το Parker Solar Probe θα πραγματοποιηθούν  έξι έξοδοι  εκ της Αφροδίτης και 24 συνολικά περάσματα στον Ήλιο.

Με αυτό τον τρόπο θα  ταξιδεύει  σταθερά κοντά στον Ήλιο μέχρι και  να πλησιάσει την προσέγγισή του στα 3,8 εκατομμύρια μίλια. Σε αυτό το σημείο, ο ανιχνευτής θα κινείται στα  430.000 μίλια ανά ώρα!

 Το Parker Solar Probe «θα θέσει τα βλέμματά του»  στην «κορώνα»  για να λύσει τα μακροχρόνια –  θεμελιώδη μυστήρια του Ήλιου.

Ποιο είναι το μυστικό της καυτής κορώνας, η οποία είναι επάνω από 300 φορές πιο ζεστή από την επιφάνεια του Ήλιου, η  οποία βρίσκεται  χιλιάδες μίλια κάτω; Τι οδηγεί τον υπερηχητικό ηλιακό άνεμο  και  το σταθερό ρεύμα  του ηλιακού υλικού που «φυσάει»  σ’ ολόκληρο το ηλιακό σύστημα;

Και τελικά, τι είναι  αυτό που επιταχύνει τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες μέχρι και  περισσότερο από τη μισή ταχύτητα του φωτός,  καθώς ξεχύνονται από τον Ήλιο;

Οι επιστήμονες έχουν αναζητήσει αυτές τις απαντήσεις για περισσότερα από 60 χρόνια, αλλά η έρευνα απαιτεί την αποστολή ενός καθετήρα (δηλαδή του συγκεκριμένου διαστημοπλοίου)  μέσα από την ασταμάτητη ζέστη της κορώνας.

«Η εξερεύνηση της  κορώνας  του ήλιου με ένα διαστημόπλοιο υπήρξε μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την εξερεύνηση του διαστήματος». δήλωσε ο Nicola Fox, επιστήμονας του έργου στο APL και  ανέφερε:

 «Θα μπορέσουμε τελικά να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με την  κορώνα και τον ηλιακό άνεμο που έθεσε το 1958 ο Gene Parker – χρησιμοποιώντας ένα διαστημόπλοιο που φέρει το όνομά του –   και ανυπομονώ  να μάθω τι ανακαλύψεις  θα κάνουμε».

Το Parker Solar Probe φέρει τέσσερις σουίτες οργάνων σχεδιασμένες να μελετήσουν διάφορα μαγνητικά πεδία  και το πλάσμα.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.