Το διαστημικό ταξίδι «ενέχει» κινδύνους για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

20:19:21,08/18/2018

H έρευνα του Δρ. Porada “ανοίγει” νέους δρόμους για την προστασία της υγείας των αστροναυτών. Φωτογραφία: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM)

Πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί σε ότι αφορά στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση στην ακτινοβολία του  διαστήματος δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του  Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM).

Για να μπορούν οι άνθρωποι να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο  «βαθύ χώρο» του διαστήματος για να φτάσουν τελικά στον Άρη  χρειάζεται οι ειδικοί να κατανοήσουν  περισσότερο  τις επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών στην ανθρώπινη  υγεία .

Η έκθεση στην ακτινοβολία πιστεύεται ότι είναι μία από τις πιο επικίνδυνες πτυχές του ταξιδιού στον Άρη, σύμφωνα με τη NASA. Η μέση απόσταση από τον κόκκινο πλανήτη είναι 140 εκατομμύρια μίλια και  ένα ταξίδι  μετά επιστροφής μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτού του συνεχιζόμενου προγράμματος έχουν εντοπίσει οι ερευνητές και δοκιμάζουν επί του παρόντος ένα κοινό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα δύναται να προστατεύσει  τους αστροναύτες από τις συγκεκριμένες επιζήμιες επιπτώσεις.

Η τελευταία μελέτη σχετικά με το θέμα  δημοσιεύτηκε στο ειδικό τεύχος «Stem Cells and Microgravity» του περιοδικού «Stem Cells and Development» και μέσω αυτής υποστηρίζονται τα προηγούμενα ευρήματα της έρευνας, την οποία διεξήγαγε ο καθηγητής του  Ινστιτούτου  Ανανεωτικής Ιατρικής Βιοϊατρικής Μηχανικής του Baptist Medical Center,  Christopher D. Porada, Ph.D., μαζί με συναδέλφους του.

Οι ερευνητές εστίασαν τα πειράματα  στις επιδράσεις της μικροβαρύτητας στη διαφοροποίηση των προερχόμενων από το μυελό των οστών  του μυελού ή των προγονικών κυττάρων σε συγκεκριμένα υποσύνολα δενδριτικών κυττάρων, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού αμυντικού συστήματος να αναγνωρίσει και να αποκριθεί αποτελεσματικά  σε όγκους.

«Έχουμε πρόσφατα καταδείξει τη σοβαρότητα αυτού του κινδύνου δείχνοντας ότι τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, που εκτίθενται σε προσομοιωμένη διαστημική ακτινοβολία, δημιουργούν λευχαιμία του καρκίνου του αίματος in vivo. Αυτά τα δεδομένα μας οδήγησαν να υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας ως αποτέλεσμα της διαστημικής πτήσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι προηγουμένως έχει εκτιμηθεί», ανέφερε ο κ. Porada.

Παρόλο που πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα προκύπτουν από το διαστημικό ταξίδι, δεν είναι γνωστό το επίπεδο,  στο οποίο οι μηχανισμοί αυτοί ασκούν την επίδρασή τους,  στα κύτταρα.

Ο κ.  Porada είπε ότι τα δεδομένα από τις παρούσες μελέτες   παρέχουν την πρώτη ένδειξη ότι οι συνθήκες της μικροβαρύτητας που υπάρχουν κατά τη διαστημική πτήση μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τα  ηλιακά ενεργειακά σωματίδια και τη γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία (GCR) για να παράγουν αρνητικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σύστημα  των βλαστοκυττάρων.

Αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της ικανότητας των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων να αποκαταστήσουν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας που προκαλούν βλάβες στο DNA και τη μείωση της ικανότητας να παράγουν λειτουργική άμυνα, η οποία απαιτείται για το σώμα, προκειμένου να αναγνωρίσει –  «καθαρίσει»  τα αναδυόμενα κακοήθη κύτταρα.

Για να μοντελοποιηθούν οι συνθήκες της μικροβαρύτητας, καλλιεργήθηκαν τα  πρωτόγονα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε ένα σύστημα περιστροφικών κυτταρικών καλλιεργειών γεμάτο με ρευστά, το οποίο σχεδίασαν οι μηχανικοί της NASA.

Το σύστημα αυτό «κρατά»  τα κύτταρα σε συνεχή κατάσταση ελεύθερης πτώσης, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση  κατά την οποία οι φορείς βαρύτητας βρίσκονται  κοντά στο μηδέν.

«Τα ευρήματά μας,  υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για τον καλύτερο προσδιορισμό αυτού του σημαντικού κινδύνου»,  δήλωσε ο  κ. Porada.

Το  ερευνητικό  έργο υποστηρίχθηκε από το Πρόγραμμα Βιολογίας της NASA, το οποίο  μαζί με το αντίστοιχο περί Ανθρωπίνων Ερευνών διερευνούν όχι μόνο τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας, αλλά και τις συνθήκες  της μικροβαρύτητας, της απομόνωσης και του περιορισμού στα  εχθρικά – κλειστά περιβάλλοντα, που βρίσκονται σε  απόσταση από τη Γη. Ο απώτερος στόχος της έρευνας είναι να καταστήσει τις διαστημικές αποστολές όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

Tην έρευνα συνυπογράφουν η καθηγήτρια στο ίδιο ινστιτούτο Graça Almeida-Porada και οι Erica Κ. Low, MD  του Banner Good Samaritan Medical Center, Egil Brudvik και Bradford Kuhlman του WFIRM, καθώς και ο  Paul Wilson, Ph.D. από το Τμήμα Ακτινολογικής Ογκολογίας του  UC Davis Comprehensive Cancer Center.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.