Διαστημικές ραδιοφωνικές εκπομπές και Γη
Οι γρήγορες ραδιοφωνικές διαστημικές εκπομπές
περιλαμβάνουν ραδιοκύματα χαμηλότερης συχνότητας
από ό, τι είχε προηγουμένως εντοπιστεί!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:00:36,04/17/2021

Μια ριπή από την περιοδικά ενεργή επαναλαμβανόμενη πηγή γρήγορης έκρηξης ραδιοφωνικού σήματος 20180916B φτάνει στο τηλεσκόπιο LOFAR. Τα ραδιοκύματα υψηλότερης συχνότητας (μωβ) φθάνουν νωρίτερα από τα ραδιοκύματα χαμηλότερης συχνότητας (κόκκινο). Το ένθετο εμφανίζει μια οπτική εικόνα από τον κεντρικό γαλαξία της πηγής της γρήγορης έκρηξης του ραδιοφωνικού σήματος και τη θέση της πηγής στο γαλαξία του κεντρικού υπολογιστή.Φωτογραφία: © Futselaar / ASTRON / Tendulkar
Οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκπομπές (FRBs) ανακαλύφθηκαν στο διάστημα για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία και οι επιστήμονες προβληματίστηκαν για το τι θα μπορούσε να δημιουργεί αυτές τις έντονες αναλαμπές ραδιοκυμάτων, που έρχονται έξω από το γαλαξία μας. Με μια σταδιακή επιστημονική ενδελεχή διαδικασία εξάλειψης φαίνεται πως έχει μειωθεί το πεδίο των πιθανών εξηγήσεων. Από τους ειδικούς συλλέγονται τώρα τα νέα κομμάτια του «παζλ» των πληροφοριών σχετικά με τα FRBs ,δηλαδή:
♦Πόσο καιρό αυτές διαρκούν;
♦Ποιες είναι οι συχνότητες των ραδιοκυμάτων που εντοπίστηκαν κι άλλες πληροφορίες.
Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill και τα μέλη της συνεργασίας «CHIME Fast Radio Burst» του Καναδά απέδειξε ότι τα FRBs περιλαμβάνουν και εκπομπές ραδιοκυμάτων στις χαμηλότερες συχνότητες που έχουν ανιχνευθεί ποτέ!
Πρόκειται για μια ανακάλυψη που επαναπροσδιορίζει τα όρια για τους θεωρητικούς αστροφυσικούς, οι οποίοι – οποίες προσπαθούν ν’ «ανιχνεύσουν» την πηγή των FRBs.
Στη χαμηλή συχνότητα των 110 110 MHz
«Εντοπίσαμε γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις (εκπομπές) στα 110 MHz, όπου πριν από αυτές τις ριπές ήταν γνωστό ότι υπήρχαν μόνο στα 300 MHz.Αυτό μας λέει ότι η περιοχή γύρω από την πηγή των εκρήξεων πρέπει να είναι διαφανής στις εκπομπές χαμηλής συχνότητας, ενώ ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι όλες οι εκπομπές χαμηλής συχνότητας θα απορροφηθούν αμέσως και δε θα μπορούσαν ποτέ να εντοπιστούν», εξήγησε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου McGill, Ziggy Pleunis, ο οποίος είναι επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της έρευνας που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 9 Απριλίου 2021 στο περιοδικό «Astrophysical Journal Letters».
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια πηγή των FRBs που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 από το ραδιοτηλεσκόπιο «CHIME», που λειτουργεί στη Βρετανική Κολομβία. Αυτή είναι γνωστή στους ειδικούς ως FRB 20180916B και η συγκεκριμένη πηγή έχει προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων λόγω της σχετικής εγγύτητας, που έχει με τη Γη και εξαιτίας του γεγονότος ότι εκπέμπει τις FRBs σε τακτά χρονικά διαστήματα!

Η κοινή ερευνητική προσπάθεια αποκάλυψε μια συνεπή καθυστέρηση διάρκειας περίπου τριών ημερών μεταξύ των υψηλότερων συχνοτήτων, που λαμβάνει το «CHIME» και των χαμηλότερων, οι οποίες φτάνουν στο LOFAR! Φωτογραφία από john Ioannidis από το Pixabay
Συνεπείς εκπομπές υψηλών -χαμηλών συχνοτήτων ανά τριήμερο!
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας συνδύασαν τις δυνατότητες του «CHIME» με αυτές ενός άλλου ραδιοτηλεσκοπίου, του «LOFAR ή Low Frequency Array», που λειτουργεί στην Ολλανδία. Η κοινή προσπάθεια όχι μόνον επέτρεψε την ανίχνευση των εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων των FRBs, αλλά αποκάλυψε και μια συνεπή καθυστέρηση διάρκειας περίπου τριών ημερών μεταξύ των υψηλότερων συχνοτήτων, που λαμβάνει το «CHIME» και των χαμηλότερων, οι οποίες φτάνουν στο LOFAR!
«Αυτή η συστηματική καθυστέρηση αποκλείει εξηγήσεις για την περιοδική δραστηριότητα που δεν επιτρέπουν την εξάρτηση από τη συχνότητα και έτσι μας φέρνει μερικά «βήματα» πιο κοντά στην κατανόησητης προέλευσης αυτών των μυστηριωδών εκρήξεων(εκπομπών)», προσθέτει ο έτερος συγγραφέας του άρθρου της μελέτης, Daniele Michilli, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου McGill.
Σχετικά με τη Συνεργασία CHIME Fast Radio Burst
Στη συνεργασία «CHIME / FRB» συμμετέχουν περισσότεροι από 50 επιστήμονες με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, το Πανεπιστήμιο McGill, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Ινστιτούτο Περιμέτρου Θεωρητικής Φυσικής και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά (NRC). Το τηλεσκόπιο βρίσκεται στα βουνά της κοιλάδας Okanagan της Βρετανικής Κολομβίας στο Αστροφυσικό Παρατηρητήριο Dominion Radio του NRC κοντά στο Penticton. Το ραδιοτηλεσκόπιο «CHIME» είναι μια επίσημη εγκατάσταση της συστοιχίας παρόμοιων οργάνων «Pathfinder Square Kilometer Array (SKA)».
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα του Καναδά για Καινοτομία και τις κυβερνήσεις της Βρετανικής Κολομβίας, του Οντάριο και του Κεμπέκ. Έτυχε, δε, επιπλέον χρηματοδότησης από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής Dunlap, το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικών Επιστημών και Μηχανικών, καθώς και το Καναδικό Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας.
©Τypologos.com 2021