Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη διακοπή του καπνίσματος «FlexiQuit» «ταξιδεύει» στην Αμερική για να εφαρμοστεί σε στρατιώτες και βετεράνους πολέμου!

21:40:05,06/22/2019
Λογότυπο. Act Heatthy. Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η δεύτερη εκδοχή – εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι βρίσκεται υπό εξέλιξη και ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα παρέμβασης για τη διακοπή του καπνίσματος: https://flexiquit.com/. Φωτογραφία:Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σημαντική επιχορήγηση ύψους 275.000 δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (National Cancer Institute, NCI) των Η.Π.Α. προς  επέκταση του προγράμματος «FlexiQuit» για διακοπή του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες  εξασφάλισε το Εργαστήριο Κλινικής Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Ιατρικής «ACThealthy»  με υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας  του  Πανεπιστημίου  Κύπρου Δρ. Μαρία Καρεκλά.

 Η ομάδα  του  εργαστηρίου « ACTHealthy»  δημιούργησε το πρόγραμμα FlexiQuit για τη διακοπή   του καπνίσματος και  το οποίο μετά από πιλοτική εφαρμογή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη ζωή των νέων.

Το FlexiQuit αποσκοπεί στη διακοπή του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, εφαρμόζοντας  ένα παιχνιδιάρικο και πρωτοποριακό τρόπο  μέσω του  διαδικτύου.

Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε αρχικά στην Κύπρο σε πληθυσμό εφήβων και νεαρών ενηλίκων με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πιο  συγκεκριμένα, άτομα,  τα οποία αρχικά δεν παρουσίαζαν ενδιαφέρον για διακοπή του καπνίσματος μέχρι  και  το τέλος των 6 διαδικτυακών συναντήσεων διέκοψαν το  τσιγάρο σε ποσοστό 52% σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου (ποσοστό 14% διακοπή).

Η δεύτερη εκδοχή – εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι βρίσκεται  υπό εξέλιξη και ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες  μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα παρέμβασης για τη διακοπή του καπνίσματος: https://flexiquit.com/.

Το πρόγραμμα  «FlexiQuit» μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε άτομα ηλικίας  15 έως και  30 ετών. Ακόμη, δύναται να λειτουργήσει και με καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί – εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία με το «Bedford Veterans Administration Hospital»  στη Βοστώνη και το «Fred Hutchinson Cancer Research Center»  στο Seattle  των Η.Π.Α. Εκεί, καλείται να προσαρμόσει το αρχικό πρόγραμμα σε στρατιώτες και βετεράνους πολέμου στις Η.Π.Α.

Αναλυτικότερα, αυτός ο πληθυσμός παρουσιάζεται με μεγαλύτερα ποσοστά καπνίσματος και λιγότερες επιτυχίες στη διακοπή του. Έτσι, οι στρατιώτες και οι βετεράνοι πολέμου  καθίστανται κατάλληλοι για την εφαρμογή του προγράμματος «FlexiQuit».

Η υπεύθυνη του προγράμματος

Δρ, Μαρία Καρεκλά. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου

H επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και εγγεγραμμένη κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμπεριφορική ιατρική Δρ. Μαρία Καρεκλά. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Δρ. Μαρία Καρεκλά είναι επίκουρη καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Κύπρου και εγγεγραμμένη κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμπεριφορική ιατρική.

Έχει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα συσχέτισης με αγχώδεις διαταραχές και προβλημάτων υγείας, στην εξέταση ατομικών διαφορών και άλλων παραγόντων, στην αιτιολογία – συνέχιση – αξιολόγηση – διάγνωση και θεραπεία αγχωδών προβλημάτων.

Έχει  ασχοληθεί με τη  ψυχοφυσιολογία και  νέες μεθόδους (digital technologies) στην εξερεύνηση αυτών των παραγόντων.

Διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη στη δημιουργία και  στην αναπροσαρμογή των  θεραπευτικών παρεμβάσεων (π.χ. Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης) μετά από πειραματική εξέταση για σκοπούς αποτελεσματικότερης αλλαγής συμπεριφοράς.

 Ανάμεσα στις ερευνητικές δραστηριότητες της  Δρ. Καρεκλά συμπεριλαμβάνονται έργα στα θέματα  της θαλασσαιμίας, του διαβήτη, των διατροφικών διαταραχών, του άσθματος, και των χρόνιων πόνων.

 Οι έρευνες της Κύπριας ειδικού  έχουν λάβει επιχορήγηση από Κυπριακούς, Ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς και έχουν βραβευτεί από οργανισμούς,  όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Pompidou group, το Association for the Advancement of Behavior Therapy, καθώς και το Society of Behavioral Medicine.

Διαθέτει  βιογραφικό με περισσότερες εκ  των 60 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης,  εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές που σχετίζονται με επάγγελμά της (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ψυχολογίας της Υγείας, την οποία προεδρεύει, καθώς  και το task force on e-health).

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.