Διαφορετική ήταν η τελετή έναρξης του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
16:42:14,11/03/2018

Ενσωματωμένες σε ταινία μικρού μήκους ήταν οι ομιλίες των επισήμων στην τελετή έναρξης του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Διαφορετική ήταν η τελετή έναρξης του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ.), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018 στη κατάμεστη αίθουσα του «Ολύμπιον» με την προβολή βίντεο αντί της παρέλασης ομιλητών από το βήμα.
Όλα άρχισαν, όταν «ανέβηκαν» στην σκηνή οι εθελοντές του Φεστιβάλ και προβλήθηκε μια ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία και σενάριο του Περικλή Πηλείδη και παραγωγή του Γιώργου Σινιόσογλου.
Σκηνές από τις συμμετέχουσες ταινίες μαζί με τους προλόγους – χαιρετισμούς αποτέλεσαν τον «καμβά» του φιλμ. Αναλυτικότερα, προβλήθηκαν οι χαιρετισμοί της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά, της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Επίσης, οι θεατές είδαν «καρέ» με στιγμιότυπα από τις κινηματογραφικές αίθουσες, τους χώρους, τους καλεσμένους και το κοινό του Φεστιβάλ.
Η γενική διευθύντρια του Φ.Κ.Θ. Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέφεραν ότι φέτος λαμβάνουν μέρος 253 ταινίες εκ τις οποίες οι 92 είναι ελληνικές, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 350 καλεσμένοι στην Αγορά.
Όπως είπαν, θα γίνουν 7 αφιερώματα, θα προβληθούν φιλμ σε 8 κινηματογραφικές αίθουσες και θα παιχθούν μεγάλες ταινίες εκ τις οποίες η μεγαλύτερη διαρκεί 14 ώρες. Στο Φεστιβάλ έχουν έρθει ανεξάρτητοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο, ενώ θα πραγματοποιηθούν μια έκθεση και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμβάλλει ενεργά, ώστε να αναδείξει την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ως την πιο εξωστρεφή περιφέρεια της χώρας και τη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα».
Μάλιστα, δημοσιοποίησε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα θεσπιστεί Film Office στα γραφεία της Περιφέρειας, με στόχο να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές στη Μακεδονία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η περιοχή και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της.
Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε και για τον ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς να προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας και της πόλης της Θεσσαλονίκης στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στη διασκέδαση, καθώς και στην τέχνη.
«Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι το Φεστιβάλ να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, να προσελκύει ακόμη περισσότερους ξένους επισκέπτες και ταυτόχρονα να λειτουργήσει εκπαιδευτικά για τις νέες γενιές στην τέχνη, καθώς και στον πολιτισμό», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, «στάθηκε» στον Παύλο Ζάννα και στη δεκαετία του 1960, ενώ μίλησε για τους σπουδαίους Έλληνες σκηνοθέτες Θόδωρο Αγγελόπουλο και Νίκο Κούνδουρο και τις ταινίες τους, «Ο θίασος», καθώς και «Το ποτάμι».
Θυμήθηκε και τη δεκαετία του 1990, όταν το Φεστιβάλ έγινε διεθνές, αλλά και τους Φράνσις Φορντ Κόπολα και Αμπάς Κιαροστάμι, «αυτόν τον Ιρανό σκηνοθέτη που ξεκίνησε από εδώ και έκανε καριέρα μετά».
Ο κ. Μπουτάρης έκανε αναφορά στην ευκαιρία της Θεσσαλονίκης να γίνει ένα κέντρο για τον κινηματογράφο , ώστε να παράγονται ταινίες στην πόλη. «Το μέλλον του Φεστιβάλ είναι αυτό που ξεκίνησε η τωρινή διοίκησή του. Ένα Φεστιβάλ ακόμη πιο ανοικτό που μπορεί να προσελκύσει επαγγελματίες, οι οποίοι έρχονται να αγοράσουν ταινίες και σιγά – σιγά να μπορούν και γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η υφυπουργός Μακεδονίας –Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε πρώτα στο Φεστιβάλ ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού σινεμά.
Ακόμη, δήλωσε ότι η πολιτεία προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο το θεσμό, εντάσσοντας τη διοργάνωση στο νέο πακέτο χρηματοδότησης Ε.Σ.Π.Α με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο και για τη σύμβαση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης που παραχωρεί τις αποθήκες Γ΄ και Α΄ για τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως τα κίνητρα για την προσέλκυση ξένων και ελληνικών παραγωγών είναι τα πλέον ελκυστικά. «Προσπαθούμε για το Φεστιβάλ κι εργαζόμαστε για το Φεστιβάλ, γιατί αγαπάμε το Φεστιβάλ», προσέθεσε.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά σημείωσε τα εξής:
«Η επιτυχία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η εξωστρέφειά του, η σχέση του με το διεθνές και ελληνικό κοινό και βέβαια με την ίδια την πόλη. Οι φίλοι του κινηματογράφου περιμένουμε ταινίες ανατρεπτικές, ταινίες που θα μας συγκινήσουν και θα μας δείξουν τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
Περιμένουμε από τους Έλληνες σεναριογράφους και σκηνοθέτες να μας αποκαλύψουν με τόλμη την ελληνική πραγματικότητα. Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη που γεννιέται από δημιουργικές συνεργασίες, μια βιομηχανία παγκόσμιας εμβέλειας και εύχομαι φέτος να υπάρξουν πολλές συνέργειες από τις οποίες θα προκύψει το σινεμά του μέλλοντος».
Η ταινία μικρού μήκους της έναρξης του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άρχισε και τελείωσε με τους δίδυμους αδελφούς Ανέστη και Μιχάλη Κόντη, που αποτελούν δυο από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της πόλης. Οι ίδιοι ήταν παρόντες μέσα στην αίθουσα του «Ολύμπιον» και χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από το κοινό.
Μετά από την προβολή της ταινίας μικρού μήκους εκ του βήματος μίλησαν οι κ.κ. Ζαλαντό και Ανδρεαδάκης, που ευχαρίστησαν όλους όσους στηρίζουν το φετινό Φεστιβάλ.
Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε σύντομα και στην ταινία έναρξης του 59ου Φ.Κ.Θ, που ήταν οι « Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα δημιουργού Χιροκάζου Κόρε – Έντα.
Το φιλμ κέρδισε φέτος τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών και θα βγει στις αίθουσες από την εταιρεία διανομής One from the Heart.
«Η ταινία μιλά για τους έσχατους της κοινωνίας μας. Αυτούς που ζουν στο περιθώριο της κανονικότητάς μας, και ωστόσο παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και ξεγυμνώνουν το περίβλημα του καθωσπρεπισμού», εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο – μήνυμα του σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε –Έντα ο οποίος ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ευχήθηκε καλή προβολή στο κοινό . Μάλιστα, αναφέρθηκε στη χρονιά που συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτό το 2004 με την ταινία « Κανείς δεν ξέρει», αλλά και την αναπάντεχη συνάντηση, που είχε στη Θεσσαλονίκη με έναν από τους αγαπημένους του σκηνοθέτες, τον Ισπανό Βίκτορ Ερίθε, ο οποίος ήταν τότε καλεσμένος του Φεστιβάλ.
Το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους της τελετής – έναρξης του 59ου Φ.Κ.Θ. «έγραψε» ο Περικλής Πηλείδης, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε. Την παραγωγή πραγματοποίησε η Media World Production με παραγωγό το Γιώργο Σινιόσογλου, ενώ τη διηύθυνε η Ζαφειρώ Τσότρα
Διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Τάσος Κικίδης και editor o Αντώνης Σταμούλης. Bοηθός ήταν η Κωνσταντίνα Καστοριάδου. Το Sound Design υλοποίησε ο Βαγγέλης Ποντίκης. Τα Voice overs πραγματοποίησε η Βασιλική Δελαπόρτα. Το σκηνοθέτη βοήθησαν οι Άννυ Στεφανίδου και Βασίλης Ντίνας. Τη γραμματεία «κράτησε» η Δέσποινα Στράντζαλη.
©Typologos.com 2018