Διαδικτυακή παραγγελία κι υγιεινή διατροφή
Τα διαδικτυακά μενού
θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα
στην υγιεινή διατροφή!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:26:49,12/19/2021

Οι γυναίκες που βλέπουν τα υγιεινά τρόφιμα να βρίσκονται στην κορυφή ενός προτεινόμενου μενού στο διαδίκτυο έχουν 30% έως και 40% περισσότερες πιθανότητες να το παραγγείλουν!Φωτογραφία από HANSUAN FABREGAS από το Pixabay
Οι γυναίκες που βλέπουν τα υγιεινά τρόφιμα να βρίσκονται στην κορυφή ενός προτεινόμενου μενού στο διαδίκτυο έχουν 30% έως και 40% περισσότερες πιθανότητες να το παραγγείλουν!
Είναι τo αποτέλεσμα μίας μελέτης του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021 στο περιοδικό «Appetite» .
«Παίζει» ρόλο η τοποθέτηση του μενού
Οι συγγραφείς του άρθρου της έρευνας λένε ότι η τοποθέτηση του μενού θα μπορούσε να «παίξει» ρόλο στην ενθάρρυνση μίας πιο υγιεινής διατροφής.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Flinders, Indah Gynell, και η οποία εξέτασε το που θα πρέπει να τοποθετούνται τα υγιεινά προϊόντα σε ένα μενού, προκειμένου να ενθαρρύνουν καλύτερα τους ανθρώπους να τα επιλέξουν.
Δήλωση ερευνήτριας
«Οι προηγούμενες έρευνες είχαν εξερευνήσει την τοποθέτηση του μενού στο παρελθόν, αλλά οι όλες οι μελέτες ήταν ασυνεπείς, αφού ορισμένοι βρήκαν ότι εάν τοποθετούσαν τα τρόφιμα στο επάνω και στο κάτω μέρος ενός μενού, τότε αυτά αύξαναν τη δημοτικότητά τους, ενώ άλλοι πρότειναν ότι η απόθεση στο μέσον του καταλόγου είναι η καλύτερη», είπε η υποψήφια διδάκτορας του Κολεγίου Παιδείας, Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Flinders, κ.Gynell.

Ούτε η σειρά των ειδών διατροφής κι ούτε η διατροφική συγκράτηση των γυναικών, επηρέασαν την επιλογή ή όχι της υγιεινής τροφής στα έντυπα μενού.Φωτογραφία από Shutterbug75 από το Pixabay
Η σύγκριση στην παρούσα μελέτη
«Στη μελέτη μας, συγκρίναμε τρεις θέσεις, τόσο στο έντυπο, όσο και σε διαδικτυακό μενού, με το ψηφιακό – ηλεκτρονικό να αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στην εποχή των πλατφόρμων παραγγελιών φαγητού, όπως είναι το UberEats και το Menulog, που αναπτύχθηκαν ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξήγησε η κ.Gynell.
Η δημιουργία των μενού
Οι τέσσερις ερευνήτριες δημιούργησαν μενού που περιείχαν οκτώ ανθυγιεινά και τέσσερα υγιεινά είδη πιάτων ή σνακ, τα οποία ήταν τακτοποιημένα σε τρεις σειρές των τεσσάρων στο φυσικό έντυπο μενού και σε μία στήλη των 12 στο ψηφιακό μενού. Το έντυπο μενού δοκιμάστηκε σε 172 γυναίκες συμμετέχουσες. Το ψηφιακό μενού δοκιμάστηκε σε 182 γυναίκες.
Επιλογή των γυναικών
Για τη διεξαγωγή της μελέτης επιλέχθηκαν οι γυναίκες ως συμμετέχουσες, καθώς μία προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει ότι οι συμπεριφορές δίαιτας –που πιθανόν να επηρεάσουν την επιλογή μενού– είναι σταθερά πιο διαδεδομένες στις γυναίκες.
Οι συμμετέχουσες επέλεξαν ένα στοιχείο από ένα από τα πειραματικά μενού πριν να ολοκληρώσουν ένα ψυχολογικό τεστ που προσδιόριζε τη «διατροφική κατάσταση περιορισμού», δηλαδή το αν επέλεγαν ενεργά ή όχι να περιορίσουν τις διατροφικές συνήθειες τους, με σκοπό την υγεία ή την απώλεια βάρους.
Η πρώτη διαπίστωση
«Διαπιστώσαμε ότι ούτε η σειρά των ειδών διατροφής κι ούτε η διατροφική συγκράτηση των γυναικών, επηρέασαν την επιλογή ή όχι της υγιεινής τροφής στα έντυπα μενού», ανέφερε η κ. Gynell.
Οι ψηφιακοί κατάλογοι μενού στο διαδίκτυο
«Για τα διαδικτυακά μενού, διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχουσες, οι οποίες είδαν υγιεινά προϊόντα να βρίσκονται στην κορυφή ενός διαδικτυακού μενού, είχαν 30%-40% περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν ένα υγιεινό τρόφιμο από εκείνες, που τα είδαν πιο κάτω από το μενού».
Η σημασία του ευρήματος
Οι συγγραφείς λένε ότι το εύρημα είναι σημαντικό, επειδή εάν με την πάροδο του χρόνου προστεθούν οι συνεπείς υγιεινές επιλογές, τότε αυτές θα μπορούσαν να «οδηγήσουν» σε γενικά οφέλη για την υγεία σε επίπεδο του πληθυσμού. Μάλιστα, επισήμαναν οι ερευνήτριες πως αξίζει να εφαρμοστεί μια τέτοια παρέμβαση
Για τις ασθένειες – παθήσεις
«Οι ασθένειες και οι παθήσεις, που συσχετίζονται με τη διατροφή είναι πιο συχνές τώρα από ποτέ.Με την αύξηση των παραγγελιών του φαγητού μέσω του διαδικτύου είναι σημαντικό ν’ αποκαλύψουμε οικονομικά αποδοτικές κι απλές πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας», σημείωσε η κ. Gynell.
Η αλλαγή στη σειρά του μενού
δεν επηρεάζει τα κέρδη
«Η αλλαγή της σειράς ενός μενού, το οποίο δεν απαιτεί την προσθήκη ή την αφαίρεση πιάτων, είναι απίθανο να επηρεάσει τα κέρδη, καθώς οι καταναλωτές καθοδηγούνται σε πιο υγιεινές επιλογές χωρίς να αποθαρρύνονται να αγοράσουν εντελώς.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό από τους προμηθευτές των τροφίμων και παρόλο, που είναι μια κάπως απλή λύση, παρέχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει πραγματικές παρεμβάσεις υγιεινής διατροφής», πρότεινε η κ.Gynell.
Το άρθρο της μελέτης φέρει τον τίτλο: «Η επίδραση της τοποθέτησης αντικειμένων στις επιλογές σνακ από φυσικά και διαδικτυακά μενού», ενώ το υπογράφουν οι ερευνήτριες: Indah Gynell, Eva Kemps, Ivanka Prichard και Marika Tiggemann.
©Typologos.com 2021