To καινοτόμο πρόγραμμα σχεδιασμού για παιδιά «Design Lab for Kids»
17:43:30,09/25/2018

Οι κύριοι στόχοι αυτής της σειράς εργαστηρίων είναι τα παιδιά να διακρίνουν τις κύριες ιδιότητες, από άποψη λειτουργίας και δομής, ενός καθημερινού αντικειμένου που παράγει φως. Καλούνται να καθορίσουν και να διαχειριστούν την αισθητική σε ένα τέτοιο αντικείμενο
Το καινοτόμο πρόγραμμα σχεδιασμού για παιδιά «Design Lab for Kids» υλοποιεί η ομάδα του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
Πρόκειται για πρωτοβουλία σχεδιαστικής Εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 9 – 11 ετών και στοχεύει στην προώθηση διαφορετικών τρόπων μέσω των οποίων εξετάζεται ο κόσμος χρησιμοποιώντας το σχεδιασμό.
«Τo Design Lab για παιδιά βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας έρευνας για τον ρόλο του Design στην εκπαίδευση. Μέσα από μία παράλληλα επιστημονική και εικαστική προσέγγιση συμβάλλει στην ενότητα Επιστημών (STEM) και Τεχνών (ARTS).
Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση με την κατασκευή αντικειμένων της καθημερινότητας να ενθαρρύνει τη φυσική αναζήτηση της γνώσης και να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη χρηστική , καθώς και τη συμβολική διάσταση των πραγμάτων.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την αισθητική αντίληψη των παιδιών και να εμπλουτίσει το οπτικό λεξιλόγιο τους, διαμορφώνοντας τους εμπνευσμένους δημιουργούς και υπεύθυνους καταναλωτές του μέλλοντος», εξηγεί ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος κι επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Λιαμάδης.
Η ομάδα του προγράμματος έχει σχεδιάσει ακαδημαϊκά εργαστήρια με θέματα, όπως είναι τα μελλοντικά αντικείμενα, οι στόχοι διακοπών, το φως και η σκιά, η σχεδίαση ταυτοτήτων, η περίπτωση θήκης εργαλείων και το σχεδιασμό για τη βελτίωση της ζωής.
Eπίσης, αναπτύσσει ακαδημαϊκά εργαστήρια για τους τρόπους στην έδρα, το ελαφρύ αντικείμενο, την έννοια του χρόνου, τη μαζική παραγωγή, το μέμφις και το σχεδιασμό τροφίμων.
Για το 2018 έχει επιλεγεί η καινοτομική προσπάθεια για τον εορτασμό της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (EC Day). Η επιλογή έγινε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», ως διαχειριστική αρχή των Προγραμμάτων Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και «Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020».

Αυτή η δράση εστιάζεται στην αφομοίωση των ιδεών της μαζικής παραγωγής, των σταδίων και των τομέων που εμπλέκονται σε αυτήν. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός σχεδιασμός συνδέεται άρρηκτα με την ιδέα της in-line παραγωγής
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας θα συμμετάσχει το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. σε μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Υφαίνουμε το Μέλλον – Χρωματίζουμε Μεταξένιες Αναμνήσεις», που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου του Έβρου.
Εκεί η ομάδα θα υλοποιήσει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση, που έγκειται σ΄ ένα δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά της Ε΄ Δημοτικού, με θέμα το κουκούλι.
Η εκπαιδευτική δράση ονομάζεται «Cocoon Creative Lab» και σύμφωνα με τους συντελεστές δεν περιορίζεται στα στενά όρια του κουκουλιού ως πρώτης ύλης για την παραγωγή μεταξιού, αλλά επεκτείνεται και ευρύτερα στην έννοια της συγκεκριμένης λέξης.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του κουκουλιού, όπως είναι η επιλεκτική διαπερατότητα στον αέρα και στο φως, η προστασία κι ο εφήμερος περιέκτης μιας ζωής, που αναπτύσσεται για να απελευθερωθεί αναζητώντας τη συνέργεια με το ευρύτερο περιβάλλον.
«Η εκπαιδευτική δράση αναπτύσσει την παρατήρηση αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται στο χώρο που προσομοιάζουν στο κουκούλι, για να οδηγήσει σταδιακά στο δημιουργικό σχεδιασμό νέων κουκουλιών για την προστασία ενός πολύτιμου περιεχομένου», λέει ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Λιαμάδης.
Τα σχέδια και οι κατασκευές των παιδιών) θα αποτελέσουν το υλικό μιας έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί για λίγες μέρες στο αμφιθέατρο του Δήμου Σουφλίου. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από την παράσταση εικαστικού χορού υπό τον τίτλο «The nest | one route to freedom» και μια βιωματική δράση με τη συμμετοχή των παιδιών.
Η εκπαιδευτική δράση «Cocoon Creative Lab» είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του πρότυπου καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων. Οργανώνεται, δε, από το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης εργάστηκαν η υποψήφια διδάκτωρ του Α.Π.Θ. – εικαστικός – αρχιτέκτονας Μαριάννα Καλτσά, η αρχιτέκτονας – παιδαγωγός Αθηνά Φουστέρη, η αρχιτέκτονας – Μουσειοπαιδαγωγός Κατερίνα Μπακαλιού και η εκπαιδευτικός – ειδική σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης Άννα Κώστογλου.
©Typologos.com 2018