Δεν υπάρχει πλέον υλικός κόσμος;
Ήδη έχει ξεκινήσει μια σεισμική αλλαγή
στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω της πανδημίας COVID-19
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:25:02,02/06/2021

Τα τοπικά δίκτυα, οι μικρές επιχειρήσεις και η τοπική αγορά υπηρεσιών θα παίξει βασικό ρόλο στην μετά covid εποχή λόγω αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες. Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Η πανδημία άλλαξε πολλές πτυχές της ζωής μας. Το πιο σημαντικό είναι το πώς αποφασίζουμε τι να αγοράσουμε και την κοινωνική ευθύνη που αναμένουμε να έχουν οι εταιρείες.
Σήμερα, για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο χωρίζεται η ζωή πλέον σαφώς σε δύο εποχές: Την πριν και τη μετά από την πανδημία COVID-19.
Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε τους ανθρώπους να μιλάνε για τους «προηγούμενους καιρούς» και να υποθέτουν το πότε μπορεί να περάσει ο κορονοιός. Δεδομένης αυτής της εποχικής οριοθέτησης στη ζωή είναι ξεκάθαρη η οριακή γραμμή σχετικά με το τι θα αλλάξει και τι ενδέχεται να συμβεί στους «μετέπειτα χρόνους».
Η σεισμική αλλαγή
Ο αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ του College of Business του Michigan Technological University Soonkwan Hong, υποστηρίζει σε μια μελέτη ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια σεισμική αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες μας.
Οι αγοραστικές συνήθειες που θα μπορούσαν να φαίνονταν «ανόητες» κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έχουν ήδη εξεταστεί από τους ειδικούς κι όχι μόνο, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών έχουν συρρικνωθεί ή έχουν αλλάξει οι ανάγκες .
«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αξιολογούν τη ζωή τους, από διαφορετικές οπτικές γωνίες λόγω της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Hong.
Αλλαγή προτεραιοτήτων
Στη δυτική κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους συνδέεται άμεσα άμεσα με τα επαγγέλματα και τις αντιλήψεις, που έχουν για τον εαυτό τους. Απαιτείται να έχουν το απαραίτητο ενδυματολογικό προφίλ σε κάποιες επιχειρήσεις ή να ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας σε άλλες. Συνάμα, απαιτούνταν να πραγματοποιούν διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς, να έχουν φανταχτερά αυτοκίνητα ή να κατέχουν το νεότερο smartphone . Τώρα, όμως, ο προαιρετικός χαρακτήρας αυτών των επιλογών κατανάλωσης έχει καταστεί σαφής,καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τις προτεραιότητες.
Τι πραγματικά έχει σημασία: Η σύνδεση
Η πανδημία μας υπενθύμισε ένα μάθημα που θα πρέπει να σταματήσουμε να ξεχνάμε: Η ανθρωπότητα είναι ένα είδος που βασίζεται στην κοινότητα και στη συνεργασία. Δε βασίζεται στον ατελείωτο ανταγωνισμό και στη συσσώρευση.
Η τελευταία δημοσίευση του κ. Hong φέρει τον τίτλο: «”Coronated” Consumption in the Viral Market », που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Markets, Globalization and Development Review». Στο άρθρο αυτό επισημαίνει ο κ. Hong ότι η πανδημία έχει «κλιμακώσει τις επιθυμίες για ασφάλεια και μία συνδεδεμένη ατομικότητα».
Ουσιαστικά, δείχνει μια στροφή προς την αγορά τοπικών υπηρεσιών ή αγαθών – σύνδεση με τοπικούς κατασκευαστές ή παρόχους – και αγορά προϊόντων με τρόπο που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Από τη μια πλευρά, δηλαδή, δείχνουν οι καταναλωτές μια ξεκάθαρη στροφή προς τα τοπικά καταστήματα.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως οι καταναλωτές θέλουν να έχουν πιο οικείες- προσωπικές σχέσεις με τις μάρκες ή τις υπηρεσίες και τις εταιρείες που υποστηρίζουν. Για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των καταναλωτών λέει ο κ. Hong ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα από το να δείχνουν πως συμπαθούν απλώς τους κοινωνικούς σκοπούς σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν κοινωνικά συνειδητές, όταν τα χρήματα συνεχίζουν να είναι ο πρωταρχικός στόχος.

Οι καταναλωτές θέλουν πλέον να έχουν πιο οικείες- προσωπικές σχέσεις με τις μάρκες ή τις υπηρεσίες και τις εταιρείες που υποστηρίζουν.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Μετα-πανδημία καταναλωτισμός
«Η προσποίηση της κοινωνικής ευθύνης θα τιμωρηθεί εκτός εάν το κίνητρο μιας εταιρείας είναι αυθεντικό», δηλώνει ο κ. Hong και προσθέτει ότι:«Η αγορά προ του κορονοιού που κάποτε λειτούργησε καλά στηριζόμενη στην ορμή της, θα γίνει παθητική, εκτός αν μπορεί να ξεπεράσει τον λόγο ύπαρξής της, για να εξαγάγει την οικονομική αξία από τα πάντα και οτιδήποτε άλλο ».
Ο κ. Hong παρουσιάζει την εφαρμογή The Night Feed με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ως παράδειγμα του πώς μεταβάλλεται ο καταναλωτισμός. Η εφαρμογή στοχεύει στις μητέρες που θηλάζουν στη μέση της νύχτας. Μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω αυτής της εφαρμογής για να μοιραστούν συμβουλές ή να θρηνήσουν την αμοιβαία έλλειψη ύπνου τους. Το Night Feed, όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό δωμάτιο συνομιλίας. Είναι μια αγορά αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να θέλουν ή να χρειάζονται οι νέες μητέρες. Διακρίνεται από άλλες αγορές παρέχοντας μία πραγματικής αξίας στους γονείς: Την αυθεντική σύνδεση μέσω των μεσονύκτιων συζητήσεων για τις πάνες και τα καροτσάκια.
Η στροφή προς το τοπικό
«Η πανδημία δεν είναι το τέλος της ιστορίας.Μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο που είναι πολύ πιο σημαντικό όταν το σύστημα της αγοράς δε βασίζεται μόνο στην καμπύλη προσφοράς και ζήτησης ή στον τρόπο διαφήμισης του προϊόντος σας. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Νομίζω ότι οι καταναλωτές θα εκφράσουν περισσότερο τις απόψεις τους , κάτι που θα φέρει περισσότερη οργανική και συμβιωτική πρόοδο», λέει ο κ. Hong.
To πώς και τι καταναλώνουμε θα είναι διαφορετικό μετά από την πανδημία. Και μπορούμε να επιλέξουμε να αγοράσουμε τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε από τις μικρές ή τις τοπικές εταιρείες που τα κάνουν όλα με γνώμονα το κοινό.
©Τypologos.com 2021