«Δεν είναι όλα εφήμερα»
19:47:33,03/22/2019

Τις στιγμές που ξεχώρισαν το 2018, επέλεξαν οι ίδιοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι διευθύνσεις και οι εφορείες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ θα παρουσιαστούν με τη μορφή μικρών βίντεο, καθώς και σύντομου σχολιασμού
Σημαντικές στιγμές των Πολιτιστικών Οργανισμών και των Εφορειών της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας για το 2018 θα τιμηθούν υπό τη μορφή βίντεο – σχολιασμών στην εκδήλωση με τίτλο «Δεν είναι όλα εφήμερα», που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ (κτίριο Μ2) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για μια «γιορτή του πολιτισμού» που συμπεριλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια Μακεδονίας , που είναι πλούσια σε παραγωγή πολιτισμικού έργου στην πολιτιστική κληρονομιά και στο σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τις στιγμές του πολιτισμού, που δεν είναι εφήμερες και μας επιτρέπουν να παρατηρούμε τα βήματα, τα οποία συνθέτουν την πορεία προς ένα σύγχρονο μοντέλο δημόσιας πολιτικής για τον πολιτισμό.
«Δεν είναι όλα εφήμερα, καθώς κάθε χρονιά αφήνει πίσω της, ορισμένες σημαντικές στιγμές, που διαρκούν στο χρόνο και επανέρχονται για να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας και να μας κρατούν αισιόδοξους.
Πρόκειται για στιγμές που αποδεικνύουν ότι το όραμα, οι στόχοι, η γνώση, η συλλογική προσπάθεια, η συστηματική δουλειά και ο σχεδιασμός αξίζουν για να δει κανείς το νέο και το διαφορετικό, καθώς και αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπεί μία στιγμή σε γεγονός.
Η στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανακάλυψης ενός αρχαιολογικού ευρήματος, της ολοκλήρωσης ενός έργου αναστήλωσης ή η στιγμή της θεσμικής αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των φορέων είναι μερικά μόνο παραδείγματα πολιτισμικών γεγονότων, που έχουν τη δυναμική να ενταχθούν σε μια μακροχρόνια και σταθερή πορεία πολιτισμικής ανάπτυξης.
Ξεκινήσαμε να μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές τον Ιανουάριο στην Αθήνα. Τώρα ήρθε η ώρα η γιορτή αυτή να γίνει στη Θεσσαλονίκη με στιγμές, που επέλεξαν οι ίδιοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι διευθύνσεις και οι εφορείες του Υπουργείου.
Η συζήτηση για τον πολιτισμό δεν θα μπορούσε, άλλωστε, παρά να συμπεριλαμβάνει ως ισότιμους συν-διαμορφωτές τους φορείς της περιφέρειας της Μακεδονίας. Περαιτέρω, έχουμε στραμμένο το βλέμμα στην περιφερειακή πολιτική, που λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτισμικών δυνάμεων της χώρας και προάγει τη σύνδεση μεταξύ των περιφερειών και με το κέντρο, με στόχο την πολυεστιακή ανάπτυξη του πολιτισμικού πεδίου.
Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές, να τις επιλέγουμε, να τις ξαναζούμε. Γιατί είναι αυτές, που μας επιτρέπουν να παρατηρούμε τα βήματα, τα οποία συνθέτουν την πορεία προς ένα σύγχρονο μοντέλο δημόσιας πολιτικής για τον πολιτισμό. Κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ταυτότητας, της ανάδειξης και οικονομικής αναζωογόνησης των πόλεων και των περιφερειών, κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης, της συμμετοχικότητας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και διακρίσεων και της κοινωνικής συνοχής είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτισμικής και πολιτικής δημοκρατίας.
Είναι σημαντικό να βλέπουμε τι καταφέραμε, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και πού θέλουμε και μπορούμε να φτάσουμε με αποφάσεις και πράξεις που δεν είναι εφήμερες, αλλά έχουν διάρκεια, καθώς και νόημα», παρατήρησε η κ. Ζορμπά.
Τις στιγμές που ξεχώρισαν το 2018, επέλεξαν οι ίδιοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι διευθύνσεις και οι εφορείες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ θα παρουσιαστούν με τη μορφή μικρών βίντεο, καθώς και σύντομου σχολιασμού.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης.
Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Σερρών και Φλώρινας.
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.
Η Κρατική Ορχήστρα και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Το ΜοΜus.
Το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Την εκδήλωση θα επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Γιάννης Αναστασάκης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Κλειώ – Δανάη Οθωναίου.
©Typologos.com 2019