Πώς τα δάση βελτιώνουν τη διατροφή των παιδιών

17:59:37,08/16/2018

Μια πρώτη παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά σε 27 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καλύτερη διατροφή – όταν ζουν κοντά σε δάση. Φωτογραφία:Ricky Martin / CIFOR

Μια νέα πρώτη παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά σε 27 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καλύτερη διατροφή,  όταν ζουν κοντά σε δάση!

Τα αποτελέσματα επικεντρώνονται στην κοινή παραδοχή ότι η βελτίωση της διατροφής στις φτωχότερες χώρες απαιτεί την εκκαθάριση των δασών για περισσότερες γεωργικές εκτάσεις. Αντίθετα,  προτείνουν ότι η διατήρηση των δασών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις υπηρεσίες βοήθειας,  που επιδιώκουν τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δάση δε συσχετίζονται μόνο με βελτιώσεις στη διατροφή των ανθρώπων. Καταδεικνύουν σαφή τρόπο ότι τα δάση προκαλούν αυτές τις βελτιώσεις», αναφέρει ο επικεφαλής της νέας μελέτης κι επιστήμονας – μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου  του Βερμόντ των Η.Π.Α. Ranaivo Rasolofoson.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 15 Αυγούστου 2018  στο περιοδικό  Science Advances.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο υποφέρουν από έλλειψη μικρών θρεπτικών συστατικών,  όπως είναι η βιταμίνη Α, το νάτριο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Οι ελλείψεις των συστατικών αυτών μπορούν στα παιδιά να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, ακανόνιστη ανάπτυξη, ακόμη και θάνατο.

Για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εξετάζονται ήδη  λύσεις μέσω των  προγραμμάτων για τα τρόφιμα και τη γεωργία, που αποσκοπούν το πώς να κάνουν περισσότερα πράγματα  από μια  απλή αύξηση της παραγωγής βασικών καλλιεργειών, όπως είναι  το ρύζι και το καλαμπόκι.

Ήδη υφίσταται μια αυξανόμενη παγκόσμια συνειδητοποίηση ότι η καταπολέμηση της πείνας απαιτεί να αποκτήσουν οι άνθρωποι μια μεγαλύτερη γκάμα θρεπτικών ουσιών.

Η  νέα μελέτη με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων  από το  Ινστιτούτο Gund του  Πανεπιστημίου του Βερμόντ των Η.Π.Α. εξέτασε στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών από 43.000 νοικοκυριά σε τέσσερις ηπείρους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η  διαβίωση  κοντά στα δάση οδήγησε τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους,  σε σύγκριση με όσα έμεναν μακρύτερα από τα δασικά περιβάλλοντα.

«Αυτό είναι ένα ισχυρό κι  αποτελεσματικό αποτέλεσμα. Είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις ορισμένων αγροτικών προγραμμάτων εστιασμένων στη διατροφή», εκτιμά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Gund, Taylor Ricketts.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης για τα δάση   συγκλίνουν και  με τους δείκτες  μιας προσπάθειας να εισαχθεί μια ενισχυμένη γλυκοπατάτα σε επιρρεπείς  περιοχές  στην ξηρασία  στη Μοζαμβίκης , καθώς και με τα  στοιχεία  ενός  προγράμματος  παραγωγής τροφίμων που υλοποιείται  στην Καμπότζη. Με άλλα λόγια φαίνεται ότι η προστασία των δασών θα μπορούσε να αποτελέσει  το «κεντρικό πυρήνα» των ολοκληρωμένων προσπαθειών για την προώθηση της καλύτερης διατροφής.

Άλλες πρόσφατες μελέτες  κατέδειξαν ότι τα δάση συμβάλλουν στη μείωση της ανεπάρκειας των μικρών θρεπτικών συστατικών  κι αυξάνουν  τη διατροφική ποικιλομορφία. «Αλλά τα στοιχεία τους,  βασίζονταν  κυρίως σε τοπικές μελέτες περιπτώσεων ή   απλές συσχετίσεις», αναφέρει ο κ. Rasolofoson και προσθέτει:

«Αυτές οι μελέτες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  περιορισμένα για να  διαμορφωθούν  μια  παγκόσμια άποψη και οι   αντίστοιχες παγκόσμιες πολιτικές σε ότι αφορά στη διατροφή».

Αντίθετα, η νέα μελέτη εξέτασε δεδομένα από  μια τεράστια ποικιλία νοικοκυριών , που ζουν στην Καραϊβική, στη Νότια Αμερική, στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ανατολική Ευρώπη, στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στην  Καμπότζη και στις Φιλιππίνες . Τα νοικοκυριά αυτά ζούσαν κοντά ή  και μακριά από  τα δάση.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας  κατανόησαν  με ακρίβεια τις μεταβλητές που θα μπορούσαν να κρύψουν ή να μιμηθούν τον αντίκτυπο των δασών.  Έτσι, μπόρεσαν  να αποδείξει ότι   διαφορετικά νοικοκυριά , που ζούσαν  μέσα    ή πλησιέστερα στα δάση είχαν κατά μέσο όρο  καλύτερη διατροφή.

Συνολικά, η μελέτη «στέλνει» ένα παγκόσμιο σήμα, το οποίο  δείχνει ότι τα δάση μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή μέσω πολυάριθμων μονοπατιών, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Την παροχή μιας σειράς τροφίμων που συγκεντρώνονται στα δάση.

Τα  ωφελήματα  από τους άγριους επικονιαστές που ζουν στα δάση.

 Το εισόδημα από τα προϊόντα των δασών για την αγορά τροφίμων.

Την πιο παραγωγική χρήση του χρόνου των μητέρων.  Όλοι  αυτοί οι παράγοντες εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι  μπορούν να προωθήσουν μεγαλύτερη διατροφική ποικιλομορφία.

Οι ίδιοι ερευνητές εξέτασαν  μια ομάδα αφρικανικών χωρών και βρήκαν  σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς βοηθούν τα δάση στη διατροφή τους

«Ανακαλύψαμε ότι η θετική επίδραση των δασών είναι μεγαλύτερη για τις φτωχές κοινότητες. Ωστόσο, οι κοινότητες χρειάζονται τουλάχιστον κάποια πρόσβαση σε δρόμους, αγορές και εκπαίδευση, προκειμένου να επωφεληθούν από τα δάση τους», εξηγεί  ο κ. Rasolofoson,

 Επιπλέον, η μελέτη παρουσιάζει στοιχεία, που δείχνουν ότι τα δάση μπορούν να μειώσουν τις  διατροφικές ανεπάρκειες της βιταμίνης Α και του σιδήρου.

Για την ανάπτυξη των μοντέλων της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία παιδιών  που συγκεντρώθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) από το 2000 έως  και το 2013.

Η συγκεκριμένη  μαζική βάση δεδομένων επέτρεψε  στους ερευνητές να μελετήσουν τις παγκόσμιες σχέσεις μεταξύ της  υγείας και  του περιβάλλοντος. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τα αποτελέσματα δημογραφικών και υγειονομικών ερευνών, που συγκεντρώνει εδώ και  30 χρόνια  το USAID.  Εμπεριέχει, δε, 150 μεταβλητές για 500.000 νοικοκυριά, στις οποίες  η ερευνητική ομάδα προσέθεσε χωρικά δεδομένα για το περιβάλλον.

Η διατήρηση των δασών και η υγεία των παιδιών δε θεωρούνται συχνά από τους ειδικούς  ως πολύ ευθυγραμμισμένα ζητήματα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση  των δασών και η υγεία μπορούν να συμβαδίσουν», αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικού Προγράμματος στη στην Σχολή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Rubenstein, Brendan Fisher.

Τα αποδεδειγμένα οφέλη της διατήρησης των δασών περιλαμβάνουν τη στήριξη των μέσων διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων,  τη συμβολή  στην επιβράδυνση του φαινομένου  της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της άγριας ζωής. Τώρα με τη  νέα αυτή  μελέτη προστίθενται και ισχυρές ενδείξεις ότι τα δάση προωθούν την υγεία των παιδιών μέσω της βελτιωμένης διατροφής.

«Η οικονομική ανάπτυξη και η διατήρηση των δασών θεωρούνται συνήθως ως εμπόδια . Οι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο ένα ή το άλλο. Η  μελέτη αυτή βοηθά να αποδειχθεί ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα ή είναι συνήθως αληθινό. Ουσιαστικά η προτεραιότητα είναι μια  ψευδής  επιλογή τονίζει ο Taylor Ricketts.

«Αυτή η μελέτη είναι μια κλήση αφύπνισης ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για τη διατήρηση των δασών και εκείνοι που εργάζονται για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών θα πρέπει να συνεργάζονται, καθώς  και να συντονίζουν τι κάνουν. Βλέπουμε τώρα περισσότερα παραδείγματα για το πώς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ορισμένα από τα πιο  πιεστικά προβλήματα του κόσμου πληρώνει διπλά μερίσματα προς όφελος της ανθρωπότητας», επισημαίνει από την πλευρά του, ο Brendan Fisher.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.