Dance4pupilsandteachers- Έργο χορού εν πράξει
To έργο «Teachers for SwanZ» πετά
στον ορίζοντα του χορού
εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά!
19:02:36,05/18/2022

To έργο «Teachers for SwanZ» πετά στον ορίζοντα του χορού εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά!
Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο αναμενόμενη στιγμή σε ένα έργο, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις εταίροι από τρεις διαφορετικές χώρες, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο Zoom; Ακριβώς, είναι η πολύ- ονειρεμένη στιγμή που βλεπόμαστε σωματικά για πρώτη φορά, δουλεύουμε μαζί, εκφράζουμε τις σκέψεις μας, γελάμε, καταλαβαινόμαστε κι ανταλλάσσοντας βλέμματα. Αναζητούμε τις λέξεις, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν μέρος ενός καθολικού λεξιλογίου και χαιρόμαστε που είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Νιώθουμε καλά και νιώθουμε σα να γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.
Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση
Αυτό συνέβη στη πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση δασκάλων, εκπαιδευτών και μαθητών από σχολές χορού και χορογραφίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Teachers for SwanZ, μια πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομάδες μαθητών και δασκάλων ή εκπαιδευτών χορού από τη Ρουμανία, τη Αυστρία και τη Βουλγαρία συγκεντρώθηκαν- μεταξύ 6 και 9 Μαΐου 2022- στο Βουκουρέστι. Οικοδεσπότης ήταν ο συντονιστής του έργου, δηλαδή το Λύκειο Χορογραφίας Floria Capsali.
Περισσότεροι από 30 μαθητές
Συμμετείχαν όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς του έργου – το προαναφερόμενο Λύκειο και η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, η Εθνική Σχολή Τεχνών «Καθηγητής Vesselin Stoyanov» από το Rousse της Βουλγαρίας και τα Attitude Studios – Μπαλέτο με τη Λάουρα από τη Βιέννη της Αυστρίας. Συναντήθηκα συνολικά επάνω από 30 μαθητές και περίπου 20 εκπαιδευτικοί.
Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο ξεχωριστές συνεδρίες – μια εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς υπό τον τίτλο «Dance4teachers», ενώ η άλλη αφορούσε στους μαθητές κι ονομαζόταν «Dance4pupils».
Οι κύριοι πρωταγωνιστές
Οι κύριοι πρωταγωνιστές ήταν οι δάσκαλοι από το Λύκειο Floria Capsali, οι προσκεκλημένοι καθηγητές από το κόσμο της χορευτικής τέχνης, οι δάσκαλοι χορού και οι επαγγελματίες εκπαιδευτές.
Αξίζει- όμως- να σημειωθεί ότι, άμεσα ή έμμεσα, όλες οι δραστηριότητες των εκπαιδευτικών είχαν ως στόχο:
🩰Τη καλύτερη και σύγχρονη εξειδικευμένη κατάρτιση των μαθητών.
🩰Τη καλύτερη επικοινωνία.
🩰Τη προετοιμασία για τη παράσταση επί της σκηνής.
🩰Την αυξημένη ικανότητα ενσυναίσθησης και διαλόγου, ώστε να είναι προετοιμασμένοι οι μαθητές κατά τα επόμενα χρόνια να ενταχθούν στον καλλιτεχνικό κόσμο. Για να είναι προετοιμασμένοι οι μαθητές να επιτύχουν επιδόσεις.

Ο χορός χαρακτήρων παρουσιάστηκε- εξασκήθηκε μαζί με τη δασκάλα Mădălina Mechenici από το Λύκειο Floria Capsali. Αποτέλεσε μια μοναδική στιγμή για τους Βούλγαρους συναδέλφους, οι οποίοι δε διδάσκουν αυτό το μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα
Η εικόνα ενός μοναδικού παζλ
Αναθεωρώντας τις στιγμές της τετραήμερης εντατικής εκπαίδευσης, έχουμε την εικόνα ενός μοναδικού παζλ: Ο χορός ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, όπως ήταν φυσικό – από τον παραδοσιακό μέχρι και το χορό χαρακτήρων, από το μπαλέτο μέχρι και το σύγχρονο χορό, πιο συγκεκριμένα τους τύπους χορού που διδάσκονται και μαθαίνουν στις εξειδικευμένες σχολές.
Ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου

Η Mihaela Vasilovici από το Λύκειο Floria Capsali, παρουσίασε μελέτες μπαλέτου για προχωρημένο επίπεδο, ασκήσεις τύπου barre και center, καθώς και τεχνικές άλματος
Ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου πραγματοποίησαν:
✅Η Mihaela Vasilovici από το Λύκειο Floria Capsali, η οποία παρουσίασε μελέτες μπαλέτου για προχωρημένο επίπεδο, ασκήσεις τύπου barre και center, καθώς και τεχνικές άλματος.
✅Η Laura Cristinoiu από τα Attitude Studio και η οποία παρουσίασε τις τεχνικές πιρουέτας και τις ασκήσεις υποστήριξης για τους αινιγματικά.

Η Raluca Mălăeru, δασκάλα μπαλέτου στο Λύκειο Χορογραφίας Floria Capsali πραγματοποίησε τα μαθήματα μπαλέτου με δασκάλους που διδάσκουν άλλα μαθήματα σε σχολές χορού και δεν έχουν ασκήσει ποτέ το μπαλέτο
Ο χορός χαρακτήρων
Ο χορός χαρακτήρων παρουσιάστηκε- εξασκήθηκε μαζί με τη δασκάλα Mădălina Mechenici από το Λύκειο Floria Capsali. Αποτέλεσε μια μοναδική στιγμή για τους Βούλγαρους συναδέλφους, οι οποίοι δε διδάσκουν αυτό το μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα.
Η Raluca Mălăeru, δασκάλα μπαλέτου στο ίδιο Λύκειο, πραγματοποίησε τα μαθήματα μπαλέτου με δασκάλους που διδάσκουν άλλα μαθήματα σε σχολές χορού και δεν έχουν ασκήσει ποτέ το μπαλέτο. Με τα παιδιά έκανε ένα άλλο είδος μπαλέτου, με ασυνήθιστη μουσική, και οι μαθητές κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό μουσικό στυλ.

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας παρουσίασε Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς
Η παραδοσιακή ρουμανική χορευτική ενότητα
και ο σύγχρονος χορός
Η παραδοσιακή ρουμανική χορευτική ενότητα πραγματοποιήθηκε από τους δασκάλους Simona Paraschivu και Claudiu Staicu από το ίδιο Λύκειο, ενώ ο σύγχρονος χορός παρουσιάστηκε- εξασκήθηκε μαζί με τη Simona Paraschivu. Η βουλγαρική ομάδα και αυτή της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας υμμετείχαν με πιστότητα στη παραδοσιακή χορευτική ενότητα, εκτελώντας μαζί διάφορες πιρουέτες από μαραμούρες, βουλγαρικούς και ελληνικούς χορούς.

Ο γνωστός χορευτής, χορογράφος, πολιτιστικός εμπειρογνώμονας και διευθυντής πολιτιστικών μη κυβερνητικών φορέων, Cosmin Manolescu προσκάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε αρκετές συνεδρίες «επανεξέτασης του χορού» και ανακάλυψης των νέων στρατηγικών διδασκαλίας σε αυτή την εποχή που «σημαδεύτηκε» από την πανδημία.,καθώς και από το πόλεμο
Συνεδρίες «επανεξέτασης του χορού»
Ο γνωστός χορευτής, χορογράφος, πολιτιστικός εμπειρογνώμονας και διευθυντής πολιτιστικών μη κυβερνητικών φορέων, Cosmin Manolescu προσκάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε αρκετές συνεδρίες «επανεξέτασης του χορού» και ανακάλυψης των νέων στρατηγικών διδασκαλίας σε αυτή την εποχή που «σημαδεύτηκε» από την πανδημία.,καθώς και από το πόλεμο.
Οι ασκήσεις που συντόνισε ο Cosmin Manolescu πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, προωθώντας ένα ελεύθερο, μοντέρνο στυλ, κοντά στη φύση. Οι ασκήσεις συγκέντρωσαν μαθητές, δασκάλους χορού και δασκάλους «μη χορού», γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μοναδικών χορευτικών στιγμών, τις οποίες εκτίμησαν ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες.

Οι ασκήσεις που συντόνισε ο Cosmin Manolescu πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, προωθώντας ένα ελεύθερο, μοντέρνο στυλ, κοντά στη φύση. Οι ασκήσεις συγκέντρωσαν μαθητές, δασκάλους χορού και δασκάλους «μη χορού», γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μοναδικών χορευτικών στιγμών, τις οποίες εκτίμησαν ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες
Εκπαιδευτικές συνεδρίες
για τη διδασκαλία του χορού
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και απ’ όλους εκτιμήθηκαν οι εκπαιδευτικές συνεδρίες για τα θέματα που συνδέονται με τη διδασκαλία του χορού. Αφορούσαν θέματα που ολοκλήρωναν το παζλ και συμπλήρωναν την εκπαίδευση που αποκτούν οι μαθητές στο σχολείο.
Η συγκεκριμένη θεματολογία αφορούσε στη κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα επικοινωνίας, στο διάλογο μεταξύ των γλωσσών και των πολιτισμών, στη άσκηση των δεξιοτήτων καθοδήγησης και των «μαλακών» δεξιοτήτων, έτσι, ώστε οι μέθοδοι εργασίας με τα παιδιά στην τάξη ή έξω απ’ αυτήν να επεκτείνονται και να διαφοροποιούνται. Να γίνονται, δηλαδή, μέσα σε ένα σύγχρονο πνεύμα. Διδάσκοντες ήταν:
Ο Βαλεντίν Ντιουλέσκου, εκπαιδευτής στη σχολή υποκριτικής Go! Μπανάνες, ο οποίος πρότεινε διάφορες διαδραστικές ασκήσεις στους δασκάλους. Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα της επικοινωνίας, της ηγεσίας, της σύνδεσης μεταξύ του νου και του σώματος, του ελέγχου των συναισθημάτων, καθώς και του σχεδιασμού των παιχνιδιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη τάξη.
Η Francesca Dogaru, ηθοποιός, κοινωνική ακτιβίστρια, εκπαιδεύτρια προπονητών στο World Wilde Fund, η οποία πραγματοποίησε μια ενότητα για την επικοινωνία, τις σχέσεις με τους άλλους, για το πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, τη γλώσσα των συναισθημάτων και των χειρονομιών. Όλα αυτά κατέληξαν σε μια χορευτική στιγμή μέσω της οποίας τα παιδιά απεικόνισαν το θέμα.

Μάθημα μπαλέτου στο έργο Teachers for SwanZ
Το δώρο μου στο κόσμο
Ένα εργαστήριο υποκριτικής με μαθητές και δασκάλους, με τίτλο Το δώρο μου στο κόσμο, πραγματοποιήθηκε από τη Μόνικα Σαουντουλέσκου, ηθοποιό και εκπαιδεύτρια στα Attitude Studios.
Τα θέματα προσεγγίστηκαν μέσω διαδραστικών ασκήσεων κι αφορούσαν στη γνώση του σώματος, στην αποδοχή και εκτίμηση του εαυτού, στην εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εταίρων μέσα στην ομάδα, στην τάξη ή στη σκηνή, Αμφότερα απεικονίστηκαν μέσα από στιγμές αυτοσχεδιασμού, που δημιούργησαν ομάδες μαθητών.
Η Cătălina Lupu, εκπαιδεύτρια, πρότεινε ασκήσεις βασισμένες στην αντεστραμμένη σχέση δασκάλου-μαθητή, προκειμένου να συζητηθεί η έννοια της κουλτούρας της αξιοπρέπειας και να καταδειχθούν το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η αυτοεκτίμηση.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύνολο σχεδίων και τριών χορευτικών στιγμών, σε ομάδες παιδιών, τα οποία αυτοσχεδίασαν και δημιούργησαν τη δική τους, χορογραφία.

Η επόμενη γενιά του χορού συμμετέχει ενεργά στο έργο «Teachers for SwanZ»!
Η προώθηση της γνώσης
και του διαλόγου
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερο εργαστήριο, που επικεντρώθηκε στη προώθηση της γνώσης και του διαλόγου μεταξύ των εθνικών ομάδων, γλωσσών και πολιτισμών, ως ουσιώδες στοιχείο εκπαίδευσης για τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη στη σημερινή κοινωνία.
Είναι ένα στοιχείο που δε μπορεί να λείπει από την εκπαίδευση των καλλιτεχνών, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα θα χορέψουν στις παγκόσμιες σκηνές κι αποτελεί το όραμα της λέκτορος – Rodica Precupeţu, εκπαιδεύτριας στην ομάδα του Λυκείου Floria Capsali.
Ένα παράδειγμα ορθής πρακτικής για το θέμα αυτό υλοποίησε η ομάδα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, η οποία δημιούργησε μια παρουσίαση τύπου PPT σχετικά με τη πολυπολιτισμική διάσταση της πόλης Ploiesti.

Η στιγμή της έναρξης έλαβε χώρα στην έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας
Η στιγμή της έναρξης
Η στιγμή της έναρξης έλαβε χώρα στην έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, όπου η Olimpia Bândea, γενική γραμματέας του οργανισμού, μίλησε για τη δραστηριότητα των οικοδεσποτών και μια ομάδα εκπαιδευτών- φοιτητών παρουσίασε ελληνικούς χορούς.
Η τελευταία στιγμή έλαβε χώρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Βουκουρεστίου, που είναι ένα ίδρυμα αναγνωρισμένου κύρους με ιστορία άνω των 100 ετών. Ήταν μια ευκαιρία για όλες τις ομάδες, τους δασκάλους και τους μαθητές, να εκφράσουν κάποιες σκέψεις για τις τέσσερις ημέρες προπόνησης και για τους διοργανωτές να κάνουν μια αξιολόγηση της δραστηριότητας.
Οι εκπαιδευτικοί Mădălina Giurgescu, διευθύντρια του Λυκείου Floria Capsali, και Diana Zăvălas διευθύντρια του έργου, συγκέντρωσαν μια όμορφη συλλογή ανατίμησης και προτάσεων για το μέλλον.
Επισκέψεις
Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Βουκουρέστι, επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες το Παλάτι του Κοινοβουλίου, με την υποστήριξη του βουλευτή Δράγκος Γκαμπριέλ Ζισοπόλ, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.Ακόμη, παρακολούθησαν τρεις παραστάσεις – μία ρουμανικού χορού, στο Παλάτι των Παιδιών, μία μπαλέτο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ίον Μανού στην Οτοπένι και μία του σύγχρονου χορού στο Εθνικό Κέντρο Χορού του Βουκουρεστίου.
Οι αξιολογήσεις
Από τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων και την ανυπομονησία με την οποία τα παιδιά περιμένουν να συναντηθούν ξανά στις μελλοντικές εκπαιδευτικές συνεδρίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Ρους της Βουλγαρίας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η εκδήλωση στο Βουκουρέστι ήταν επιτυχημένα. Το πρόγραμμα «Teachers for SwanZ» προχωράει παραπέρα..
©Typologos.com 2022