«Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία»

10:48:22,09/12/2018
Σφραγιδόλιθος σε κόκκινο φόντο και γεωμετρικό σχήμα από τη Μαρία Κομπατσιάρη

Ο χρόνος, ο άνθρωπος, η κίνηση και το χρώμα γίνονται ένα στα έργα της Μαρίας Κομπατσιάρη

Οι σφραγιδόλιθοι, που εκτίθενται σε Ελληνικά μουσεία, έδωσαν έμπνευση στην εικαστική δημιουργό Μαρία Κομπατσιάρη με αποτέλεσμα να δημιουργήσει την έκθεση με τίτλο  «Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία», που  θα φιλοξενηθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου – 6 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα Πολιτισμού «Francisco de Miranda» της Πρεσβείας Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα (Χάρητος 6, Κολωνάκι).

Η έκθεση εντάθηκε στο πρόγραμμα εικαστικών γεγονότων του 4ου International Athens Print Fest της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7 το απόγευμα της Τρίτης  2 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα Πολιτισμού «Francisco de Miranda».

Απεικόνιση σφραγιδόλιθου σε απόχρωση από τη Μαρία Κομπατσιάρη

Κάθε έργο σε ταξιδεύει στον κόσμο της χαρακτικής, που αποκτά μια νέα διάσταση

Οι φιλότεχνοι θα δουν μια σειρά χαρακτικών  έργων, που τυπώθηκαν σε εξαιρετικά χειροποίητα χαρτιά και τα οποία είναι  συρραμμένα σε πολύπτυχα ή συνδυάστηκαν  με ζωγραφική και γραφή.

Την έκθεση «Δακτυλιδόπετρες κρυφή γοητεία»  περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής  Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Παπανικολάου στο κείμενο του σχετικού  καταλόγου, στον οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η καλλιτέχνιδα Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τα μικρά αντικείμενα τέχνης, από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους που η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχώς φέρνει στο φως και εμπλουτίζουν τα μουσεία μας.

 Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των σφραγιδόλιθων είναι γνωστός. Είναι χρηστικά, αλλά και διακοσμητικά μικροαντικείμενα από ημιπολύτιμα κατά κανόνα υλικά, φέρουν έγγλυφες συνήθως παραστάσεις και συναντώνται σε διάφορα σχήματα….

…Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα από εικαστική άποψη να παρακολουθεί κανείς το πώς η Κομπατσιάρη μεταπλάθει τα αρχαία αυτά έργα σε σύγχρονα αριστουργήματα τέχνης. Το αρχαίο θέμα υπομνηματίζεται υπαινικτικά κυρίως ως αρχέγονη πηγή, που εντοπίζεται  εν μέρει στο σχήμα ή στην παράσταση, ανάλογα με την έμπνευση της ζωγράφου. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή.

Υπάρχουν έργα της,  που μοιάζουν γλυπτά στο χώρο χάρη στην «πλαστικοποιημένη» επιφάνεια με τα ενιαία χρώματα, τα αυστηρά σχήματα, τα καθαρά περιγράμματα και με την ψευδαίσθηση εναλλαγής του κενού και του πλήρους.

Η τεχνική της, είναι μοναδική (προσωπική) και δείχνει ότι απαιτήθηκε πολύς χρόνος και χειρωνακτική δεινότητα. Υπάρχουν ακόμα έργα της,  που συνδυάζουν την εικόνα με το λόγο, τη διακόσμηση με τα μοτίβα, το συγκεκριμένο με το αφηρημένο, δοσμένα αποκλειστικά μέσα από την εικαστική λειτουργία της τέχνης, ικανής ωστόσο να προσδώσει σ’ αυτά μία άλλη αίσθηση, δημιουργώντας εικόνες με εκφραστική πληρότητα».

Απεικόνιση σφραγιδόλιθου από τη Μαρία Κομπατσιάρη

Τα έργα αποτυπώνουν τους σφραγιδόλιθους και τους προτείνουν ξανά στο κοινό

Στην έκθεση αναφέρεται και η ίδια η δημιουργός, επισημαίνοντας  ότι:

«Artists don’t make objects. Artists make mythologies –  Anish Kapoor.

Σε μια επίσκεψη μου,  στο Νομισματικό Μουσείο συνάντησα για πρώτη φορά τους σφραγιδόλιθους. Με γοήτευσε  η μικρογλυπτική τους,  και η ποικιλία θεμάτων και υλικών. Εκτίμησα σ’ αυτούς την δουλειά των παλαιών καλλιτεχνών, των έμπειρων μαστόρων. Έτσι γεννήθηκε  η  ανάγκη   μου,  να δημιουργήσω μια σειρά έργων εμπνευσμένων  από τους σφραγιδόλιθους.

 Οι σφραγιδόλιθοι είναι δακτυλιδόπετρες, μικροσκοπικά  σύμβολα εξουσίας, κοσμήματα, που δηλώνουν ταυτοπροσωπία, γνησιότητα και κυριότητα. Οι Δακτυλιδόπετρες με έγκοιλες χαρακτικές παραστάσεις σε ημιπολύτιμους λίθους  αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα και το βασικό κομμάτι μιας πολύ παλιάς τέχνης της σφραγιδογλυφίας.

Επέλεξα, λοιπόν,  τα θέματα μου,  με καθαρά προσωπικά κριτήρια, άλλοτε λόγω  της ιστορικότητας του  θέματος και άλλοτε για καθαρά εικαστικούς λόγους. Και προχώρησα στο να  βιώσω μια εικαστική πράξη μετάπλασης.

Προσπάθησα , λοιπόν,  να τις αναπαράγω με το δικό μου,  τρόπο και να τις χρησιμοποιήσω σαν  «ομφαλό»  στα έργα που δημιούργησα. Με τη  δική  μου, ματιά, με τα δικά μου,  μέσα και δυνατότητες να πετύχω να προσφέρω μια άλλη «ανάγνωση»  των θεμάτων.

Χρησιμοποίησα  τεχνικές της χαρακτικής, όπως είναι  η οξυγραφία και η ακουατίντα. Τύπωσα σε ιδιαίτερα χειροποίητα χαρτιά, συνέρραψα εκτυπώσεις μεταξύ τους, συνδύασα ζωγραφική, γραφή και ότι θεώρησα απαραίτητο να εξυπηρετήσει το σκοπό  μου,  και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Έτσι πιστεύω πως πέτυχα  μια  «διήγηση» σε πιο σύγχρονη και προσωπική εκδοχή, ακολουθώντας τη ρήση του Δημήτρη Μυταρά: « H τέχνη ερμηνεύεται μόνο με τέχνη, όπως ο πιανίστας ερμηνεύει τη μουσική σύνθεση». Αλλά ενώ η τέχνη υπακούει στους δημιουργούς της, το έργο ολοκληρώνεται στο βλέμμα του θεατή…».

Η δημιουργός

H εικαστική δημιουργός Μαρία Κομπατσιάρη

H εικαστική δημιουργός Μαρία Κομπατσιάρη

Η Μαρία Κομπατσιάρη, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , είναι μια σύγχρονος εικαστικός,  που δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης εδώ και σαράντα χρόνια.

Στο έργο της, μοιράζεται  το ενδιαφέρον της. Κάθε φορά και για μεγάλους περιόδους εστιάζεται σε διαφορετικό ερέθισμα .Έτσι έχουν δημιουργηθεί οι ενότητες των έργων της,  μέσα στο χρόνο.

Η έρευνα της γραφής ως απεικόνιση, των συμβόλων, η καταγραφή δυναμικών χειρονομιών στον καμβά με λάδι ή στο χαρτί με μελάνι, η διαφάνεια των χρωμάτων , η συμπεριφορά των υλικών, οι υφές, τα ίχνη, οι φόρμες κι  άλλα στοιχεία την απασχόλησαν, καθώς και τα διερεύνησε.

Το μέσο έκφρασης, όπως λέει η  ίδια, κάθε φορά ποικίλει, από τη ζωγραφική, τη χαρακτική, και την κατασκευή μπορεί να φθάσει στην προφορική αφήγηση, καθώς  και στην ποίηση. Η τέχνη ευτυχώς δεν έχει όρια και η ανάγκη της έκφρασης πάντα βρίσκει δίοδο.

Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας), του Ε.Τ.Ε.Ε. (Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας) , του Ο.Σ.Δ.E.Ε.Τ.Ε. (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους), της Ε.Ε.Χ.(Ένωση Ελλήνων Χαρακτών) και του International Art Council Kokusai Bijyutsu Shingikai of Japan.

Έχει παρουσιάσει εικαστικά έργα σε 30 ατομικές και περισσότερες  από 150 ομαδικές εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν  σε μουσεία ή γκαλερί στην Ελλάδα, καθώς  και στο εξωτερικό.

 Απέσπασε πολλές διακρίσεις για το έργο της,  στις χώρες:  Ελλάδα, Γαλλία Ιταλία και Ιαπωνία.

 Έργα της  δημιουργού βρίσκονται σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Αγαπά να παίζει θέατρο και να αφηγείται παραμύθια. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα για το έργο της δημιουργού μπορούν να δουν οι φιλότεχνοι στην ιστοσελίδα: www.kompatsiari.gr.

Σχετικά με το International Athens Print Fest 

Το  4ο International Athens Print Fest  πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του  Οκτωβρίου του 2018  σε επιλεγμένους χώρους και αίθουσες εκδηλώσεων στην Αθήνα και στον Πειραιά, όπου  θα φιλοξενηθούν  περισσότερα από 750 έργα Ελλήνων ή  ξένων καλλιτεχνών. Οι  εκθέσεις του 4ου  International Athens Print Fest   πλαισιώνονται κι  από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Στοιχεία για  τα εγκαίνια και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία»  θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Βενεζουέλας  Farid Fernadez και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών  Φλοράνς Χρηστάκη. Ο κ. ομότιμος καθηγητής  Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Παπανικολάου θα παραστεί και θα μιλήσει στην ίδια  βραδιά.

Τα εκθέματα θα μπορούν να δουν οι φιλότεχνοι κατά τις ημέρες  Δευτέρα –  Παρασκευή  (από τις 9 το πρωί έως και  τις 5 το απόγευμα).

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.