# Creativity Conference 2013- Ένα διήμερο συνέδριο από το ΕΚΤ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού
# Creativity Conference 2013- Ένα διήμερο συνέδριο από το ΕΚΤ που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού
Με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, www.ekt.gr

CreativityConf13_Ανοικτοί Χώροι – Συζήτηση_Γιώργος Παπανικολάου – P2P Alternatives Foundation, Λευτέρης Κοσμάς – Hackerspace.gr, Σπύρος Καπετανάκης – Colab Athens, Θόδωρος Καρούνος – ΕΕΛ/ΛΑΚ, Πέτρος Παπαθανασίου – Radiobubble.gr, Πρόδρομος Τσιαβός – EKT.Φωτογραφία: http://creativity.ekt.gr/el/photos/2#prettyPhoto
Τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις με την επίκαιρη καλλιτεχνική παραγωγή συνδύασε το διήμερο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές & Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής», που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 1 Οκτωβρίου 2013 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα.
Οι ομιλίες έγιναν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Creativity: Innovative Models of Production and Access» και σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Μίλησαν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και δραστήριοι νέοι σε ηλικία επιχειρηματίες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πρίσμα των νέων μοντέλων ανοικτής δημιουργίας, καθώς στους όρους προϋπόθεσης.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου αναδείχθηκε η παραγωγική δυναμική των δημιουργικών κλάδων.
Παραδειγματικά, αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και λογισμικού, στην αρχιτεκτονική, στο design, στην παραγωγή πολιτιστικού περιεχομένου, καθώς και στην διαφήμιση.Ως συμπέρασμα προέκυψε ότι οι δημιουργικοί κλάδοι έπαψαν πλέον ν’ αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, αφού σαν τομείς μπορούν να έχουν μεγάλη συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση.Επισημάνθηκε ακόμη η μεγάλη σημασία των δημιουργικών κλάδων ως προς την παραγωγή είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού βασίζονται στα συνεργατικά μοντέλα και στις ανοικτές δομές, με αυτό-αναπαραγωγικό, καθώς και μαζικό χαρακτήρα.
Από τους ομιλητές χαρακτηρίστηκαν η ανοικτή πρόσβαση, τα ανοικτά δεδομένα, η «ανοικτή» πληροφορία, τα νέα χρηματοδοτικά μοντέλα ως «αδιαμφισβήτητο εργαλείο» σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας επιστημονικής- επιχειρηματικής – πολιτιστικής πραγματικότητας.
Μέσα από τρία workshopsαναλύθηκαν οι έννοιες της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της υιοθέτησης νέων πρακτικών στην παραγωγική- εκπαιδευτική διαδικασία
Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε η πρακτική εφαρμογή της «ανοικτότητας» στην τέχνη και στην επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας μεγάλης ομαδικής έκθεσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εκ νέου», που ξεκινά στις 24 Οκτωβρίου του 2013.
Έργα της έκθεσης αυτής υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, και ως δημιουργήματα αναδεικνύουν τον ρόλο των «κοινών» στη σύγχρονη εποχή, του «ανοικτού», καθώς και των νέων πηγών δημιουργίας αξίας.
Ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό η εγκατάσταση « ΑΚΤΙΝΑ» των ομάδων City Index Lab και Energize.
Η εγκατάσταση φιλοξενείται στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 , ενώ θα παραμείνει εκεί έως και το τέλος του έτους. Το έργο αυτό λειτουργεί ως ένας αυτόνομος σταθμός φόρτισης συσκευών και ποδηλάτων, ο οποίος είναι ικανός να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των χρηστών του «δημόσιου χώρου».
Ο σταθμός συλλέγει ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική, Η «ΑΚΤΙΝΑ» μετατράπηκε επιπλέον σε υπαίθριο εργαστήριο, απ’ όπου τροφοδοτήθηκαν 3d εκτυπωτές ανοικτού hardware με ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο ψηφιακά κατασκευασμένο «καπέλο» του κόσμου, που είναι το Parasol.
Το Parasol μαζί με τα άλλα έργων, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, θα εκτίθενται έως και τέλος Δεκεμβρίου του 2013 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης), στην Αθήνα.
Στο συνέδριο προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Μαρμαρά και του Matthias Fritsch για τα όρια της ανοικτότητας.
Τα φιλμ «ανέδειξαν» την ανάγκη για την εξέλιξη του υφιστάμενου Ελληνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου,ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για το ουσιαστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή δημιουργίας.
Την ίδια «απαίτηση των καιρών» επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση για τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας, καθώς και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τις δυσκολίες περιέγραψε μια πλειάδα επιτυχημένων- επίμονων Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στοχεύει τώρα μέσα από τις επόμενες αντίστοιχες δράσεις να αναδείξει τον ρόλο των δημιουργικών βιομηχανιών και την ενίσχυση της ανάπτυξής του.
©Typologos.com 2013. Η φωτογραφία προέρχεται από το http://creativity.ekt.gr/el/photos/2#prettyPhoto