Οι άδειες τύπου Creative Commons 4.0 μεταφράστηκαν στα ελληνικά

21:51:59,01/18/2019
Creative Commons 4.0

Oι τύποι αδειών Creative Commons στα Ελληνικά

Στα ελληνικά μεταφράστηκε η έκδοση 4.0 των αδειών τύπου  Creative Commons, με στόχο να προστατευθεί και να διαδοθεί περαιτέρω η επιστημονική, λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα, καθώς και στην Κύπρο.

Η  μετάφραση της τέταρτης έκδοσης επιτεύχθηκε με τη συνεργασία της  κυπριακής και της ελληνικής ομάδας  των  Creative Commons. Οι άδειες αυτές είναι τυποποιημένες κι αριθμημένες και αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα, ενώ δύναται οι δημιουργοί να διανείμουν ελεύθερα διάφορα έργα προς το κοινό.

Η κάθε άδεια έχει κι έναν αριθμό υπό τον οποίο ορίζεται το καθεστώς διανομής και ο κάθε δημιουργός διαλέγει αυτή που θεωρεί πως προστατεύει καλύτερα το κάθε έργο του.

Σήμερα τις χρησιμοποιούν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, bloggers, δημόσιοι οργανισμοί, βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς. Με κάθε άδεια διανέμεται δωρεάν ένα έργο προς τους χρήστες του διαδικτύου υπό την προϋπόθεση πως θα τηρήσουν τους αναγραφόμενους όρους και τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

Στο νομικό δίκαιο της  Ελλάδας εντάχθηκαν οι άδειες τύπου Creative Commons κατά τη διάρκεια του 2007, οπότε η αρμόδια ομάδα υπό την εποπτεία της τότε προέδρου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και καθηγήτριας  του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονυσίας Καλλινίκου εργάστηκε διεξοδικά για το σκοπό αυτό.

Η προώθηση των στόχων των αδειών τύπου  Creative Commons γίνεται από εθελοντές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ (έτος ίδρυσης 2008), που προωθεί – αναπτύσσει ελεύθερα λογισμικά προγράμματα, το ανοικτό περιεχόμενο και τα ανοικτά δεδομένα στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα. Ως οργανισμός έχει πολλά ενεργά μέλη, που δημιουργούν ελεύθερα λογισμικά προγράμματα, ανοικτό περιεχόμενο και  τεχνολογίες ανοικτής αρχιτεκτονικής. Αποτελεί, δε, τον ελληνικό κόμβο του Open Data Institute και του Open Budget Initiative.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.